Otrokyně v železné masce: Svatá Anastacia prožila peklo na plantáži i na loži

Otrokyně v železné masce: Svatá Anastacia prožila peklo na plantáži i na loži
Zdroj: Wikimedia Commons/Jacques Étienne Victor Arago, Public Domain

Svatá Enscrava Anastacia je v Brazílii skutečným kultem. Uznávají ji katolíci i spiritisté. Je oblíbená v chudinských i bohatých čtvrtích. Byla ale skutečnou osobou, nebo je to jen dobře vymyšlený mýtus? A čím si získala srdce mnoha lidí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 09. 2021 11:00

Život Anastacie je zahalen rouškou tajemna. Nejčastěji je zobrazována jako africká otrokyně s pronikavě modrýma očima, železným límcem okolo krku a maskou na obličeji, která ji zřejmě měla umlčet.

Modrooká otrokyně afrického původu

Všechny důkazy o životě Anastacie se dochovaly pouze ústní formou, nelze ověřit, zda šlo o skutečnou historickou postavu. V podstatě existují dva příběhy. V jednom se tvrdí, že pocházela z Afriky a byla dcerou zotročené královny, v tom druhém byla potomkem otrokyně, kterou znásilnil její majitel. Proto měla modré oči. Majitel plantáže pak dívku poslal pryč, aby se jeho nevěra neprovalila na veřejnosti.

Právě tuto druhou verzi by bylo možné přiřadit ke skutečné osobě, a to sice k Delmindě z královské rodiny Galangů z kmene Bantu v jižní Nigérii. V roce 1740 byla spolu s dalšími 112 otroky poslána lodí do Brazílie. Tam si ji koupil jistý Rodrigues Velho, jenž ji znásilnil a prodal Joaquině Pompeu. U ní pak měla žena porodit modrookou holčičku.

Dívka v železné masce

Proč musela Anastacia nosit železnou masku? I zde máme k dispozici hned několik teorií. Ta první vypráví o synovi její majitelky, Joaquinovi Antoniovi, jenž měl být dívkou přímo posedlý. To se nelíbilo ostatním ženám na plantáži, a tak jej přemluvily, aby jí nasadil železnou masku zakrývající ústa. Prý hned souhlasil, neboť díky tomuto ”vylepšení” už nemohla křičet během znásilňování. Sundat si ji mohla jen jednou denně, aby se najedla.

Další teorie zase praví, že masku musela nosit kvůli tomu, aby mezi ostatními otroky nešířila jejich původní náboženství. Ať už to bylo jakkoli, Anastacia se stala symbolem všech černochů, se kterými jejich majitelé zacházeli opravdu špatně. Dokonce jí byl prý dán do vínku dar uzdravování. Aby dokázala svou velkorysost a schopnost odpouštět, měla vyléčit i Antonia.

Smutný konec otrokyně

Anastacia měla zemřít na tetanus, jenž způsobila ona prokletá maska, nebo železný límec, který nosila po celý život. Její ostatky byly údajně uloženy v kostele v Rosariu, který však v roce 1967 vyhořel. O rok později byl v jeho ruinách objeven obraz francouzského akvarelisty Etienna Victora Araga, na němž byla mladá modrooká černoška s límcem a maskou na obličeji. Legenda o Anastacii opět ožila.

Zrození kultu svaté Anastacie

Otroctví bylo v Brazílii oficiálně zrušeno až v roce 1888. Na počátku dvacátého století se objevily zprávy o tom, že potomci otroků uctívají obraz ženy s železnou maskou na tváři. K masovému rozšíření kultu ale došlo až po již zmiňovaných událostech v kostele a výstavě v muzeu k osmdesátému výročí zrušení otroctví.

V osmdesátých letech ji dokonce začala uctívat střední bílá třída. Ropná společnost Petrobras zase financovala její svatořečení katolickou církví. Ta s tím ale nesouhlasila. Podle ní dívka nikdy nežila. Na základě toho nechala z kostelů odstranit všechny její podobizny. Anastaciin odkaz ale nevymizel. Prakticky ihned poté začaly vznikat nezávislé svatyně. Dnes se k jejímu kultu hlásí přes dvacet osm milionů lidí. Modlí se však ke skutečné historické postavě, nebo pouhé legendě?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Escrava Anastacia 

Historycollection.com: The Girl in the Iron Mask: The Legend of the Slave Girl, St. Escrava Anastacia 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články