George Washington, otrokář v čele Ameriky: První prezident USA až do smrti kupoval a prodával lidi

George Washington, otrokář v čele Ameriky: První prezident USA až do smrti kupoval a prodával lidi
Zdroj: Wikimedia Commons/John Trumbull, Public domain

Když byla v roce 1789 slavnostně schválena a také podepsána Ústava Spojených států amerických, bylo potřeba zvolit si pro novou zemi také jejího prvního prezidenta. A tím se 6. dubna 1789 stal George Washington. Otrokář, který v té době vlastnil stovky lidí...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 06. 04. 2021 08:00

George Washington se narodil 22. února 1732 ve Virginii, kde bylo běžné, že někdo vlastnil jiné lidi a využíval je na různé práce, často hodně náročné. Otrokářům na tom nepřišlo nic divného. A mezi ně patřili i Washingtonovi...

První vlastní otroci

Sám George, budoucí prezident nejmodernější země světa, získal svoje vlastní první otroky dědictvím po otci. Bylo to rovných deset „kusů”. Jejich počet se postupem času, jak se mu dařilo podnikání na tabákových plantážích, rozrůstal. Některé otroky nakoupil, jiné měl, řekněme, v pronájmu, vyženil nebo zdědil například po svém bratrovi a později i jeho ženě a další se narodili už v jeho službách.

Prodejte ho na ostrově

O tom, že byl první americký prezident zvyklý nakládat se svými otroky skutečně jako s majetkem nebo se zbožím svědčí i dopis z července 1766. Byl adresovaný kapitánu Josephu Thompsonovi a George Washington v něm psal: „Spolu s tímto dopisem Vám posílám negra (Tom) a prosím Vás, abyste ho prodal na některém z ostrovů, kam plujete.“ Doplnil také pár informací o tomto muži, a tak víme, že byl silný, schopný pracovat s motykou, ale také že se často snažil utéct. Možná i proto, aby se zbavil zbytečných problémů, pokusil se ho Washington raději zpeněžit. Přistoupíme-li na tehdejší myšlení, prodej na ostrov, odkud se dá utéct mnohem hůř než z farmy na pevnině, byla poměrně logická volba.

Nejlepší z otrokářů

Je snad potřeba podotknout, že George Washington, jakkoliv mu můžeme vlastnictví lidí vyčítat, patřil mezi ty otrokáře, kteří se svým lidským majetkem zacházeli poněkud lépe než ostatní. Nebyl zvyklý zbytečně otroky prodávat a zpřetrhávat tak například jejich vazby, protože na jeho farmách žily celé rodiny. Podle všeho nebyli snad ani příliš přetěžováni a dívky mohly tehdy brát jako velkou výhodu, že se jejich pán podle všeho neuchyloval k sexuálnímu násilí, jako to bývalo jinde celkem běžné.

Otroci na všechno

Přesto tuto část svého majetku zvětšoval až do americké revoluce, která ve svém důsledku vedla k nezávislosti Ameriky, vzniku federace, vyhlášení Ústavy a zvolení právě George Washingtona za první hlavu Spojených států amerických. V čele USA stanul člověk, který právě vlastnil několik set lidí. Nebyli to jen dělníci, které využíval na práci na plantážích. Jak ukazuje expozice na Washingtonově historickém statku, byli tady také pomocníci v domácnosti, kuchařky, švadleny a další…

Revoluční krok Georga Washingtona

I když George Washington vyrostl v poměrech, ve kterých se o právu bohatých bílých lidí vlastnit černé otroky nediskutovalo, postupem života měnil svůj názor. Jako jediný z Otců zakladatelů také rozhodl o tom, že po jeho smrti a smrti jeho manželky Marthy dostanou všichni jejich otroci svobodu. Byl to krok, který rozhodně nebyl v té době běžný, krok dopředu – ale ke zrušení otroctví jako takového tehdy ještě čas nedozrál.

Obecně bylo otrokářství v Americe zrušeno až rozhodnutím prezidenta Lincolna v roce 1863. Na posledních územích se ale tahle „tradice“ definitivně vytratila až o dva roky později.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: George Washington

Franz Herre: George Washington, Prezident u kolébky velmoci

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články