Svoboda ve vztahu: Proč je důležitá a jaká by měla být, vysvětluje psychoterapeutka Samsonová

Svoboda ve vztahu: Proč je důležitá a jaká by měla být, vysvětluje psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Jak moc se cítíte ve vztahu svobodní? Jak moc se cítíte ve vztahu závislí na tom druhém? Kolik svobody dopřáváte tomu druhému? Dětem? Sobě? Trápí vás tyto či podobné otázky? Nejste sami. Tohle téma do vztahů zkrátka patří.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 28. 01. 2021 14:30

Každý z nás potřebujeme čas od času svůj prostor. Možnost užít si určitý časový úsek jenom sami pro sebe, a to bez ohledu na to, kolik nám je let. Svůj čas potřebují děti, dospívající, dospělí i senioři a je jedno, jestli jste muž nebo žena.

Když bouchnou saze

V partnerských vztazích je toto jedna ze zásadních věcí, které, když se dlouhodobě nedodržují, přinášejí poměrně nepříjemné situace. Přesněji řečeno, v jednom z páru „bouchnou saze“. Mnohdy jsou to případy, kdy žena běhá mezi prací, dětmi, rodiči, kterým vozí nákupy, starostí o domácnost a na sebe, svůj vlastní prostor, tak nějak pozapomíná. Mnohdy si ženy říkají, že jde jen o přechodné období, a tak v sobě ono napětí drží, až jednoho dne, kdy děti už trochu povyrostou, zjistí, že už toho mají dost a chtějí od muže odejít, neb v něm vidí viníka toho, jak vyčerpané jsou.

I muži mají své dny

S takovou situací se netrápí jenom ženy. Mnohdy i muži ráno vstanou, odejdou do práce, cestou domů vyzvednou balík na poště, děti z kroužků a doma na ně čeká žena, která jim dá „práci“, hlídání těch děti, protože musí dodělat večeři. Muž pak po večeři opět zasedá k vlastním pracovním úkolům a dlouho do noci vyřizuje pracovní resty. Po nějakém čase vybouchne stejně jako žena. Zdá se mu, že je nedoceněný, co všechno zvládá, protože se žena na něj věčně mračí.

Takové páry se pak dostávají do velké „tenze“, kdy jsou oba na sebe velmi naštvaní, jeden druhého viní z nedostatku prostoru pro sebe samého. Vše je v základu právě o tom, že oba dva ztratili v daný moment na nějaký delší úsek svoji „svobodu“.

Pravidlo dvou hodin

Vím, že je nyní doba karantény, ale i tak se dá vždy něco vymyslet. Každý ze členů rodiny by měl mít minimálně týdně pro sebe alespoň 2 hodiny, bez práce, úklidu, her s dětmi… Zkrátka pro sebe, a to zda je využije k procházce v lese, cvičení, čtení, kávě s kámoškou, pivu s kamarádem… to už je na každém. Svůj prostor by měly mít i děti, na to nezapomínejme.

Snažte se najít dvě hodiny volného času pro každého z vás. Když budete tento krátký čas jeden bez druhého, získáte nové zážitky, vjemy, budete si mít o čem povídat, na co navázat, a hlavně vy sami budete mít lepší náladu ze seberealizace. Právě „čas pro sebe“ je totiž jedním z preventivních prvků k udržení dlouhodobého vztahu.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články