Kateřina Veliká zahrnovala milence jměním. Byl mezi nimi i Potěmkin s jeho neexistujícími vesnicemi

Dlouholetým milencem a doživotním přítelem Kateřiny Veliké byl Georgij Potěmkin
Zdroj: Wikimedia Commons/shakko, CC-BY-SA-3.0
Kateřina Veliká s carem Petrem III. Po půl roce na trůnu ho ale nechala zatknout a zavraždit. Vlády se ujala sama.Velkým carevniným oblíbencem byl Grigorij Orlov, který se také podílel na vraždě jejího manžela. Na Kateřinině přízni vydělal velké majetky a získal vysokou vojenskou hodnost.Kateřina Veliká v den své korunovace – 22. září 1762. Nedlouho před tímto dnem násilně zemřel její manžel – slabý car Petr III.+ 4 fotky+ 5 fotek

Kateřina Veliká byla nejen ruská carevna, ale také žena, která se rozhodně nebránila lásce. Její milenci na tom určitě netratili. Za pár nocí s vládkyní na ně čekaly nové hodnosti, domy, někdy i celá města a tituly…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 01. 04. 2021 11:00

Kateřina Veliká se sice proslavila jako ruská carevna, ale její cesta na trůn nebyla až tak jednoduchá. Narodila se v Pruském království jako princezna Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburg a v rodě měla hned dva bratrance – švédské krále. V mládí rozhodně neměla pověst umírněné šlechtičny, která by se striktně řídila protokolem. I přesto si ji tehdejší ruská carevna Alžběta I. Petrovna zvolila jako vhodnou nevěstu pro svého neduživého synovce Petra, jen tak náhodou také princeznina bratrance. Co na tom – příbuzenské vztahy se tehdy neřešily tolik jako politika.

Pro úspěch všechno...

Sophie (budoucí Kateřina) dobře věděla, co by pro ni takový sňatek znamenal. Vždyť Petr se měl stát příštím carem, a ona by tak byla carevnou. A tak se podřídila všemu, co bylo na cestě k tomuto cíli nutné. Přestoupila na pravoslavnou víru, nechala si změnit jméno. Přece jen Jekatěrina Alexejevna, jak znělo její pozdější oficiální jméno, nebo také Kateřina II. či Kateřina Veliká víc odpovídala ruskému stylu. A udělala dobře. Národ si ji brzy zamiloval, a to i přesto, že odstranila z trůnu vlastního manžela, kterého pravděpodobně dala také zavraždit.

Nevěrná carova manželka

Kateřina byla podnikavá a také velmi náruživá žena. Když zjistila, že car není prakticky schopen plnit manželské povinnosti, nedělalo jí nejmenší problém zajistit si tohle potěšení jinde. A tak mohl nanicovatý Petr III. jen smutně sledovat, jak jeho ženě roste těhotenské bříško – a to hned několikrát po sobě. Pomalu se schylovalo k tomu, že carovi dojde s nevěrnou Kateřinou trpělivost. Snad by se s ní byl býval i rozvedl, ale ona byla rychlejší. Nechala slábnoucího manžela jednoduše zatknout a odvézt mimo palác.

Konec Petra III.

V zajetí byl nakonec i zavražděn, což sice bylo přičítáno Kateřininu příkazu, ale přímé důkazy neexistovaly a lid si nové carevny vážil, tak proč se k tomu vracet? Vždyť právě za její vlády se Rusko stalo mocným a alespoň zdánlivě poměrně bohatým státem. Stavěla, opravovala, budovala, i když někdy s pomocí pověstného Potěmkina a jeho vesnic. Dny patřily panování, noci lásce…

Nejoblíbenější z milenců

Ložnicí náruživé Kateřiny Veliké procházely doslova zástupy milenců, někteří se objevili jedinkrát, jiní se vraceli pravidelně. Nikdo si ale nemohl dělat na carevnu jakékoliv výsadní právo, to jistě všichni věděli. Přesto jednoho z nich viděla nejraději a také nejčastěji. Byl jím urostlý armádní důstojník Grigorij Orlov. Právě on zavraždil Kateřinina manžela cara Petra III. a snad i doufal, že se stane jeho nástupcem po boku nové carevny. Tak vysoko to sice nedotáhl, ale ani povýšení do hodnosti generálního zbrojmistra, stejně jako takový „drobný dárek”, jakým byl Mramorový palác v Petrohradu, nebyly k zahození.

Vyvolený Potěmkin

Stejně jako se ke Kateřině pravidelně po určitou dobu vracel Grigorij Orlov, oblíbila si carevna mezi ostatními také dalšího Grigorije, tentokrát Potěmkina. Ano, toho, který pro ni a její touhu představit Rusko jako bohatý stát, vystavěl slavné kašírované vesnice. Carevna si ho patrně všimla už jako jedné z postav svého převratu, po němž usedla na trůn. Poté, co se nabažila Orlova, a po krátkém románku s Alexejem Vasilčikovem se stal právě Potěmkin pro carevnu mužem číslo jedna. A jeho majetek i vliv tomu čím dál tím víc odpovídaly. Netrvalo dlouho a stal se neoficiálním spoluvládcem Kateřiny Veliké, dostal titul hraběte a později i knížete, jeho majetky by se daly jen těžko sečíst. Jak se zdá, dělat carevně v noci společnost se opravdu vyplatilo.

Přítel na celý život

I když Potěmkin Kateřinu po čase omrzel, byl natolik chytrý, že věděl, jak si udržet její náklonnost a přátelství. Nemusel být jejím milencem, stačilo, aby sháněl ty nejlepší z nejlepších, a jeho carevna byla spokojena. A tak mohl i po rozchodu zůstat jejím faktickým spoluvládcem a rádcem. Kateřina dobře věděla, že je mnohem rozhodnější než ona, a takový spolupracovník se vždy hodí. Navíc rozuměl jejím potřebám a dokázal jim vyhovět.

Poslední oblíbenec Kateřiny Veliké

Následovníci Grigorije Potěmkina v ložnici své carevny už takovou kariéru sice neudělali, ale stěžovat si nemohl třeba ani mladý voják Platon Zubov, který za své „věrné služby” získal alespoň vyšší hodnost a dobrý pocit, že se na chvíli stal vyvoleným samotné Kateřiny Veliké...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kateřina Veliká, Grigorij Alexandrovič Potěmkin, Grigorij Grigorjevič Orlov

Iprima.cz: Vztahy Kateřiny Veliké: Kteří milenci slavnou panovnici zradili?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články