Bývalá první dáma Michelle Obamová slaví 56. narozeniny. Její předci byli otroci, otec tvrdě dřel až do smrti

Michelle Obamová, celým jménem Michelle LaVaughn Robinson Obama je bývalá první dáma Spojených států amerických, z titulu manželky 44. prezidenta Baracka Obamy, který zvítězil jak v listopadových prezidentských volbách roku 2008, tak ve volbách roku 2012.
Zdroj: Profimedia
Michelle Obamová, celým jménem Michelle LaVaughn Robinson Obama je bývalá první dáma Spojených států amerických, z titulu manželky 44. prezidenta Baracka Obamy, který zvítězil jak v listopadových prezidentských volbách roku 2008, tak ve volbách roku 2012.Michelle se narodila v lednu roku 1964 do rodiny žijící v malém domku na jižním předměstí Chicaga. Matku, staršího bratra Craiga a Michelle živil zaměstnanec městských vodáren Fraser Robinson. Na to, že otec musel až do své smrti v roce 1991 tvrdě pracovat, Michelle často ve svých projevech poukazuje.Díky talentu a bystrosti ji však čekal jiný osud než život na předměstí. V sedmnácti letech dokončila střední školu a rovnou postoupila na přední americkou univerzitu v Princetonu, kde vystudovala sociologii.+ 5 fotek+ 6 fotek

Michelle Obamová je bývalá první dáma Spojených států amerických a manželka 44. prezidenta Baracka Obamy, který zvítězil jak v listopadových prezidentských volbách roku 2008, tak ve volbách roku 2012. Jaký ale byl život této afroamerické ženy před Bílým domem?

Petra Járková
Petra Járková 17. 01. 2020 07:00

Michelle LaVaughn Robinson Obama se narodila a vyrůstala ve čtvrti South Side v Chicagu. Vystudovala sociologii na Princeton University a Právnickou fakultu na Harvard University. Po ukončení studia se vrátila do Chicaga a přijala pozici v právnické firmě Sidley Austin. Tam se seznámila se svým budoucím manželem a prezidentem. Má s ním dvě dcery, Maliu a Sashu.

Otroci

Otec Michelle, Fraser Robinson III., byl zaměstnanec městských vodáren a matka Marian Shields Robinson ženou v domácnosti. Kořeny rodin Robinsonů a Shieldsů je možné vysledovat až do doby před občanskou válkou. Pra-pradědeček z otcovy strany, Jim Robinson, byl otrokem v Jižní Karolíně. Pra-pra-prababička z matčiny strany, Melvinia Shields, byla také otrokyní.

Studentská léta

Malá Michelle chodila do třídy pro talentované děti na škole Bryn Mawr Elementary School a poté navštěvovala výběrovou chicagskou střední školu Whitney Young High School, kterou ukončila v roce 1981. Později studovala s bratrem Craigem na Princeton University. Jejím hlavním oborem byla sociologie a vedlejším afroamerická studia. V roce 1985 školu dokončila s titulem B.A. V roce 1988 získala na Harvard University titul J.D.

Kariéra

Po ukončení studia na právnické škole pracovala v chicagské kanceláři právnické firmy Sidley Austin, kde se poprvé setkala se svým budoucím manželem. Zabývala se problematikou marketingu a duševním vlastnictvím. V roce 1996 pracovala jako proděkanka pro studijní záležitosti na chicagské univerzitě, kde se zabývala rozvojem univerzitního sociálního centra. Po zvolení jejího manžela prezidentem se stáhla do ústraní a plně se věnovala jeho podpoře a výchově svých dcer. Nyní se snaží žít opět normální život a užívat si společné chvíle s rodinou.

NA FOTKY MICHELLE OBAMOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články