Pomohla uzdravit 7000 lidí, sama zemřela mladá na rakovinu. Příběh dívky, která objevila zázračný pramen v Lurdech

Pomohla uzdravit 7000 lidí, sama zemřela mladá na rakovinu. Příběh dívky, která objevila zázračný pramen v Lurdech
Zdroj: Wikimedia Commons/José Luiz Bernardes Ribeiro,CC BY-SA/koláž Lifee
Svět se o zázračném pramenu v Lurdách dozvěděl díky Bernadette Soubirous, které se začala pravidelně zjevovat Panna Marie.Bernadette o svém setkání se záhadnou dámou řekla kamarádkám, které však nedokázaly udržet tajemství.Panna Marie se měla zjevovat ve skalním výklenku.Doma Bernadette nikdo nevěřil a rodiče si nepřáli, aby na ono místo chodila.+ 5 fotek+ 6 fotek

Všechno začalo u chudé francouzské dívky Bernadette Soubirous, které Panna Marie přinesla zázračný uzdravující pramen. Co se tehdy stalo? A co přimělo vědce k tomu, že dodnes jen bezradně kroutí hlavou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 01. 2021 17:00

Ke zjevení Panny Marie mělo docházet od 11. února do 16. července 1858, a to pouze v přítomnosti Bernadette, která v mladém věku zemřela kvůli podlomenému zdraví a později byla prohlášena za svatou. Přispěla k tomu i skutečnost, že v Lurdech došlo k mnoha nevysvětlitelným vyléčením, jež církev oficiálně uznala jako zázraky.

Tajemné setkání

Byl to den jako každý jiný, Bernadette spolu s dalšími dívkami sbírala dřevo. Psal se 11. únor 1858 a zima ještě zdaleka nedala své poslední sbohem. V jednu chvíli se Bernadette ocitla sama na břehu řeky. Její kamarádky již přebrodily koryto a pomalu směřovaly k domovu. Dívku najednou ovanul slabý vítr. Otočila se, ale nic za sebou neviděla. Po chvilce opět pocítila slabý vánek, to si ale už všimla, že se ve výklenku skály Massabielle rozzářilo oslepující světlo. Uprostřed stála mladá žena v bílých šatech a závoji. U nohou jí ležely růže. Ruce měla sepjaté k modlitbě a nechyběl ani růženec. Bernadette byla naprosto ochromená. Ulevilo se jí, až když se pokřižovala. Začala se modlit, ale přestože jí žena pokynula, ať přistoupí blíže, dívka vzala raději nohy na ramena. Jakmile doběhla své kamarádky, se vším se jim svěřila.

I když po kamarádkách vyžadovala slib mlčenlivosti, taková událost se nemohla utajit. Matka Bernadette vypeskovala, ať si nevymýšlí hlouposti a jeskyni se vyhýbá obloukem. Po třech dnech si však dívka vymohla od rodičů svolení vrátit se na místo zjevení. Tentokrát s sebou vzala více kamarádek. Když se začala modlit k ženě, kterou označovala jako „to” nebo „tamto“, dostala se do úplného transu. Její kůže působila dojmem, že je jakoby průsvitná a zářivá. Blažený úsměv na tváři jí nezkazilo ani kamení padající ze skály či přivolaný mlynář, který se pěkně zapotil, než dívku z výklenku dostal. Tím si Bernadette vysloužila absolutní zákaz návštěv.

Zázračný pramen

Sotva někdo Bernadette zakázal navštěvovat zjevení, vynořil se odněkud jiný člověk, který ji na to místo stejně vzal. Jako třeba bohatá panička Milhetová. Pojala totiž podezření, že onou dámou v bílém může být její kolegyně z křesťanského spolku. Žádala tak po dívce, aby dala zjevení papír, na nějž by napsalo své jméno. Panna Maria, jak už se o tajemné osobě mluví, však žádost zamítla a přikázala Bernadette, aby ji navštěvovala v průběhu následujících patnácti dnů.

A tak se i stalo. Komisař Jacomet sice prskal a upozorňoval na to, že se to může zvrhnout v davové šílenství, místní klér ho však mávnutím ruky umlčel. Své četníky si mohl strčit za klobouk. Po několika dalších zjeveních plných dívčiných vroucných modliteb a líbání země přišlo deváté, kdy po dlouhém lezení na všech čtyřech objevila v hlíně malinkou kaluž. Do večera se z toho stal potůček, který začal léčit nemocné. S každým dalším dnem přibýval i počet přihlížejících, vyšplhal se až na 13 000. Poslední zjevení proběhlo 16. července 1858.

7 000 uzdravených

Bernadette její prožitky přivedly až ke vstupu do kláštera. Stala se členkou řádu Milosrdných sester a přijala jméno Marie Bernarda. Za zdmi konventu se naučila číst a psát. Dožila se však pouhých pětatřiceti let. Trpěla astmatem, revmatismem a rakovinou. Jak to, že jí nepomohl zázračný pramen? A jak je možné, že její tělo nevykazuje známky rozkladu?

Tyto otázky možná nebudou již nikdy zodpovězeny. Stejně jako chybí vysvětlení, jak se díky pramenu mělo uzdravit více než 7 000 lidí. Léčivá voda prý pomáhá doslova na vše a poradí si i s těmi nejhoršími případy. Církev je však na uznávání zázračných vyléčení poněkud skoupá. Do dnešní doby jich potvrdila pouhých sedm desítek. Vyplatí se do Lurd podívat?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Zjevení Panny Marie v Lurdech

Církev.cz: Lurdy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články