Touha po dokonalém rodičovství je cesta do pekel. Dovolte si dělat chyby

Touha po dokonalém rodičovství je cesta do pekel. Dovolte si dělat chyby
Zdroj: Unsplash.com
Profesor psychologie na Temple University ve Philadelphii Laurence Steinberg ve své knize Deset základních principů dobrého rodičovství nabízí klíčové zásady, které rodičům pomůžou zvládat jejich nelehkou úlohu.Steinberg vyzdvihuje lásku k dítěti, které není nikdy dost. Rodiče by se neměli ostýchat projevovat dítěti své city, ale současně by ho neměli rozmazlovat.Všechny teorie výchovy a snahy rodičů o výchovu mají jenom dílčí efekt. Dítě se od rodičů učí především tím, že přebírá jejich vzorce chování, ty pozitivní i negativní. Příklady táhnou, to je jedna ze zásad dobrého rodičovství.Úlohou rodiče není jen uspokojit fyzické potřeby dítěte, ale také ty emocionální. Ačkoli je to náročné, rodič by se měl zapojit do aktivit dítěte. Současně by měl dbát na samostatnost dítěte, respektovat jeho osobnost a přizpůsobovat výchovu věku a vývoji dítěte.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jak vychovávat děti? Existuje nespočet knih o výchově, psychologických rad i vědeckých přístupů. Vzájemně protichůdné výchovné metody nezřídka staví na nezpochybnitelné logice a silnými argumenty přesvědčují rodiče o jediné správné cestě. Často rodiče svádějí k extrémům a dětem berou veškerou volnost.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 11. 06. 2020 13:00

Již v roce 1969 se začal uplatňovat termín helikoptérové rodičovství nebo také rodiče s vrtulí pro ty, kteří krouží kolem svých potomků jako vrtulník. Právě takových rodičů dnes vidíme kolem mnoho. Děti od nich dostávají veškerý možný servis a péči. Bohužel je té péče tolik, že děti dusí. Tito úzkostliví rodiče nebudují v dětech samostatnost. Sice s dobrými úmysly, ale vedou potomstvo především k budoucím psychickým potížím. Výsledkem úzkostlivé výchovy bývají dospělí lidé s pocity méněcennosti, nízkým sebevědomím a vlastními úzkostmi.

Kde začít?

Děti k rodičům bezmezně vzhlížejí, přebírají jejich modely chování. Má-li být šťastné dítě, musí být šťastný rodič. Dokonalý rodič neexistuje, všichni děláme chyby. Pokud se s tím smíříme, uleví se nám. Perfekcionismus ničí rodiče a stejně tak i jejich děti.

Psycholožka Pavla Koucká v rozhovoru pro Český rozhlas upozorňuje, že právě perfekcionismus definuje současné rodičovství více, než je zdrávo. Souvisí to s perfekcionistickou, na výkon zaměřenou společností. Navíc Češi jsou dle psycholožky silně úzkostliví. Dospělí úzkosti přebrali od svých rodičů a předávají je dál svým potomkům.

Uvolněte se!

Pavla Koucká se snaží prostřednictví tzv. uvolněného rodičovství ulevit úzkostlivým a unaveným rodičům. Navazuje tak na další koncepty výchovy, které nestaví na ambici být dokonalým rodičem. Jde například o tzv. jednoduché rodičovství (Simple parenting) nebo pomalé rodičovství (Slow parenting).

Zpomalte. Smiřte se s tím, že nelze stihnout všechno a že nikdo není dokonalý. Právě touha po dokonalosti bere rodičům energii k tomu, aby svým dětem vyjadřovali lásku. Kvůli chybějící energii jim pak nemohou být vzorem, jak pracovat se svými emocemi nebo zvládat vlastní nedokonalosti.

I přes všemožné teorie si rodič vystačí především se zdravým rozumem a rodičovskou láskou. Právě láskyplný přístup k dítěti je dle uznávaného psychologa Laurence Steinberga také jednou ze zásad dobrého rodičovství.

Chcete vědět víc? Seznamte se se zásadami dobrého rodičovství:

Literatura: Steinberg, Laurence: The Ten Basic Principles of Good Parenting. New York: Simon & Schuster, 2005.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články