Nová studie zjistila, proč malé děti v noci pláčou. Snaží se tak zabránit příchodu mladšího sourozence

Nová studie zjistila, proč malé děti v noci pláčou. Snaží se tak zabránit příchodu mladšího sourozence
Zdroj: Freepik.com

Začíná to těhotenstvím, po němž přijde porod a najednou je na světě malý človíček, který začíná prozkoumat velký svět. Všechno to zní tak krásně a idylicky, ale většina rodičů s dětmi zažívá i spoustu proplakaných a bezesných nocí. Většinou za to může hlad, mokrá plenka nebo kolika. Nová studie však zjistila i jednu nečekanou příčinu nočního pláče – váš malý uzlík štěstí brečí proto, aby zabránil příchodu mladšího sourozence.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 04. 06. 2020 09:50

I když doma v postýlce máte to nejhodnější dítě, tak se čas od času nevyhnete probdělé noci. Rodiče hledají příčiny tohoto naléhavého pláče, ale ani náhodou by je nenapadlo, co se za ním ve skutečnosti skrývá. Vaše princezna nebo malý budoucí fotbalista už zkrátka nechce mít dalšího sourozence, a tak se mámu s tátou snaží pláčem unavit tak, aby už nebyli ničeho schopni.

Nespavost je spojená s kojením

Hlasitost pláče a noční nespavost se může u každého miminka lišit a časem i měnit. A podle studie, která se objevila na portálu brightside.me, v tom hraje velkou roli i kojení. Uvádí se, že děti, které jsou kojeny z prsu, se v noci budily častěji, než ty, kterým bylo podáváno umělé mléko z lahvičky.

Čím delší prodleva mezi kojením byla, tím se množství pláče a nespavosti ještě zvýšilo. A čím více žena kojí, tím je menší šance, že by znovu otěhotněla.

Chtějí nás jen pro sebe

Rodiče jsou zkrátka unavení a neustále v jednom kole. V důsledku toho nemají čas, chuť a ani myšlenky na dalšího potomka. Ale proč jim to děti vlastně dělají? Odpověď je jednoduchá - děti totiž potřebují rodiče pro sebe a chtějí, aby veškeré své úsilí vynaložili k jejich výchově.

A co vy? Měli jste doma uplakánka a padali jste tedy vyčerpáním do postele? Nebo bylo vaše dítě hodné a vy jste mu tak v klidu mohli brzy dopřát sourozence? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články