Eva (40): Vedeme s mužem děti pevnou rukou. Tchyně mi ale tuhle udělala čáru přes rozpočet

Eva (40): Vedeme s mužem děti pevnou rukou. Tchyně mi ale tuhle udělala čáru přes rozpočet

Babičky a dědečci v sobě mají zakódované, že vnoučata se musí rozmazlovat. Od výchovy jsou tu přeci rodiče a oni si je chtějí užít. Eva má s tímto přístupem velmi nehezkou zkušenost a neví, jak reagovat na tchynino chování vůči vnučkám, které se jí vůbec nezamlouvá.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 20. 02. 2022 09:00

S manželem Ivanem (44) máme dvě děti. Starší Karolíně je dvanáct a mladší Adélka nedávno oslavila osmé narozeniny. Obě mám nesmírně ráda a udělala bych pro ně všechno na světě.

Zastáváme s manželem tvrdou výchovu

Přesto by spousta lidí nazvala moji výchovu příliš tvrdou. S manželem nejsme ten typ rodičů, kteří nechají děti si dělat, co se jim zlíbí. Ve výchově jsme hodně přísní. Na tom jsme se shodli už v době, kdy jsme o dětech jen přemýšleli.

A snažíme se naši dohodu dodržovat. Pokud holkám něco zakážeme, nedostanou to. A musím říct, že se nám tato výchova vyplácí. Holky jsou opravdu zlaté, neodmlouvají, nemají záchvaty vzteku, a pokud by na ně měly náběh, zarazíme to už v počátku.

Tchyně náš přístup nerespektuje

Jediný, kdo naši výchovu nerespektuje, je moje tchyně. Na vnoučata se hodně těšila. Bylo mi hned jasné, že bude důležité nastavit hranice, ale ona je neustále překračuje a mně už to začíná lézt na nervy.

Nelíbí se mi například, co udělala před necelými dvěma týdny. Byli jsme na výletu a holky chtěly koupit nějaké suvenýry. „Nedávno byly Vánoce, dostaly jste hromadu dárků, teď už žádné další věci nepotřebujete,“ řekla jsem jim. Sice byly naštvané, ale pochopily to.

Podkopává moji autoritu

Jenže to celé viděla tchyně. A jakou to nakonec mělo dohru, to jsem opravdu nečekala. Před pár dny byla u nás na návštěvě a holkám přinesla ty věci, které si obě tak přály. Měly velkou radost, ale já zase tak šťastná nebyla. Zdá se mi, že mi tím tchyně podkopává autoritu.

„Proč jsi jim to koupila?“ zeptala jsem se jí stranou. „Když ony si to tak přály a chtěla jsem jim udělat radost, tak jsem se pro to do obchodu vrátila,“ přiznala mi. Nevím, jak tchyni říct, že se mi její chování nelíbí. Holky rozmazluje a mě kvůli tomu staví do nepříjemné pozice zlé matky.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články