Eliška (35): Neskutečně mě vytáčí tchyně. V přítomnosti našich dětí dělá něco, z čeho šílím

Eliška (35): Neskutečně mě vytáčí tchyně. V přítomnosti našich dětí dělá něco, z čeho šílím
Zdroj: Freepik

Eliška má s tchyní skvělý vztah. Velmi mladým pomáhá, co se týče hlídání děti. To teď ale skončilo, protože se ukázalo, že jim babička kouří pod nos. Tchyně proto dostala na výběr, zvolila si ale cigaretu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 01. 2022 08:00

Já mám tchyni Radku (55) vážně ráda. Není to typická jedubaba, která by mi do všeho kecala. Nechává nás s Honzou (35) žít a já jsem jí za to nesmírně vděčná. Před rokem začala hlídat naše čtyřletá dvojčata Janu a Kryštofa. Je ale jedna věc, na které se neshodneme a dělá to mezi námi zle.

Tchyně nám často hlídala děti

Radka byla kdysi dávno silnou kuřačkou. Zvládla čtyřicet cigaret denně a přišlo jí to v pořádku. Zdravotní problémy ji ovšem donutily ze dne na den přestat. Nám se ulevilo, protože nám její kouření vadilo. Pořád se na ni kvůli cigaretě někde čekalo, byla věčně nasáklá kouřem, a hlavně jí to ničilo zdraví.

Když téměř pět let nekouřila, mysleli jsme si, že už se k tomu nikdy nevrátí. Začala žít zdravěji a téměř nepila ani alkohol. Honza byl rád, protože měl o matku strach. Nám se narodila dvojčata, která jsme před rokem začali dávat tchyni na hlídání. Pracujeme s Honzou na směnný provoz a její pomoc se nám velmi hodí.

Už loni jsem měla jisté podezření, když jsem z Radky ucítila zápach kouře. Když jsem se na to ptala manžela, byl přesvědčený, že se mýlím. ,,Matka už přece nekouří, to se ti jen zdálo,“ tvrdil. Jenže ono se to opakovalo. Do toho mi začala předávat děti už ve dveřích a nepozvala mě ani dál. Hned jsem pochopila, že něco tají.

Ukázalo se, že dětem kouří pod nos

Cigaretový kouř se nedá moc zamaskovat. Když jsem doma dětem vybalovala oblečení, hned jsem dostala facku v podobě toho smradu. ,,Honzo? Pojď sem a hned,“ zavolala jsem naštvaně. ,,Čuchni si a řekni, co cítíš,“ podala jsem mu tašku. ,,Kouř. Matka vážně zase kouří? To si snad dělá srandu,“ supěl.

Hned jsme jí volali a žádali vysvětlení. ,,Dostali jste mě. Občas si zase zapálím, ale už ne tak moc,“ tvrdila. ,,A ty kouříš v bytě, kde nám hlídáš děti?“ ježil se manžel. Podle jeho výrazu mu to matka potvrdila. ,,Já si vyloženě nepřeji, abys jim kouřila pod nos. Víš, jak je to nezdravé? Tos mě vážně naštvala,“ zlobil se a položil jí telefon.

Když jsme se ptali dětí, potvrdily, že jim babička kouří pod nos. Když mělo přijít další hlídání, bránila jsem se, ale na výběr jsem neměla. Jel tam Honza a matce pořádně vyčinil. Několik dalších návštěv u babičky proběhlo v pořádku. Sotva jsme to přestali hlídat, zase začala kouřit doma.

Tchyně dostala na výběr, vyhrála cigareta

,,To nemůžeš jít na balkón? Nebo si to prostě odpustit?“ řval manžel na matku. ,,Já si můžu dělat, co chci. To vy potřebujete moji pomoc, takže mi přestaň říkat, co mám dělat,“ hájila se. ,,Vybrala sis sama. Dokud kouříš dětem pod nos, nebudou k tobě jezdit. To prostě nedopustím,“ zuřil manžel. A já ho podržela, i když Radčinu pomoc potřebujeme.

děti nehlídala skoro dva měsíce. Na Vánoce sice přijela, ale většinu jí prostála venku s cigaretou. Jsme si vědomi, že je to její život a my jí nemáme právo nic zakazovat. Jen nám nepřijde v pořádku, aby dvě malé děti nedobrovolně čichaly cigaretový kouř. Můžeme jen doufat, že začne být Radce smutno a přehodnotí svoje priority.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články