Lýdie (35): Kouřím už od šestnácti let. Máma mi vyhrožuje, že si kvůli tomu nenajdu chlapa

Lýdie (35): Kouřím už od šestnácti let. Máma mi vyhrožuje, že si kvůli tomu nenajdu chlapa
Zdroj: Freepik

Každý člověk má své zlozvyky. Lýdie je vášnivá kuřačka, která se už několikrát pokoušela přestat, ale nikdy se to nepovedlo. Navíc se jí nedaří ani ve vztazích, pro což má její mamka jediné vysvětlení.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 21. 12. 2021 10:00

Je to hrozné přiznat, ale kouřím už od šestnácti let. Přivedli mě k tomu kamarádi na střední škole. Tam když někdo nekouřil, jako by společensky neexistoval. Snad každý den jsme chodili na obědové pauzy za školu na cigáro.

Nezvládnu ráno bez cigarety

Když to máma zjistila, dostala jsem hrozný výprask. Bohužel mě to nezastavilo v tom, abych kouřila dál. „Mami, ty to nechápeš, kdybych přestala, strašně bych se ztrapnila a nikdo by se mnou už nikdy nepromluvil,“ řekla jsem jí při jedné z našich hádek. „To možná ano, ale v budoucnu toho budeš litovat,“ opáčila máma. A jako vždy měla pravdu.

Jak jsem postupně stárla, začalo mi vadit, že nedokážu ráno vydržet bez potáhnutí z cigarety. Můj zlozvyk mi začal být na obtíž, a proto jsem se rozhodla s ním něco dělat.

Několikrát jsem se snažila přestat

Kolem třicítky jsem se opravdu snažila přestat kouřit, ale moje pokusy přišly vniveč. Kupovala jsem si náplasti, žvýkačky a všechna možná šidítka, ale nic nepomohlo. Po dvou týdnech jsem zase začala kouřit. Nevím, jestli to bylo i tím, že jsem se bála, že ztloustnu.

To se přece píše všude, že když přestanete kouřit, přiberete, a toho jsem se bála snad ještě víc, a proto jsem svoji snahu hned od začátku nevědomky bojkotovala. Moje kouření ale nikdy neovlivňovalo můj milostný život, jak si myslí moje mamka. Nikdy jsem neměla nouzi o nápadníky. Problém však byl, že mi nikdy žádný dlouho nevydržel.

Moje neúspěchy ve vztazích svádí na kouření

Naposledy jsem chodila s Jirkou (40). Byl to fajn chlap, žili jsme spolu asi rok, ale potom začalo být jasné, že každý směřujeme v životě někam jinam. A proč se trápit ve vztahu, který nemá budoucnost? Tak jsme se rozešli. Vzali jsme to oba dobře. Jediný, kdo měl narážky, byla moje máma.

„To už jsi zase sama?“ řekla mi ve dveřích, když jsem přijela k rodičům na návštěvu. „Vsadím se, že se s tebou Jirka rozešel kvůli tomu tvému zlozvyku, měla bys s tím vážně něco dělat,“ dodala. „Kdyby mu vadilo moje kouření, asi by se mnou těžko vydržel celý rok. Rozešli jsme se kvůli něčemu jinému,“ řekla jsem. Podle mámy za mými neúspěchy v lásce stojí jednoznačně cigareta a nemůžu ji přesvědčit o opaku.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články