Václava (30): Tchyně mi neustále mluví do kojení, podle ní to dělám blbě

Václava (30): Tchyně mi neustále mluví do kojení, podle ní to dělám blbě
Zdroj: Pexels

Aby bylo kojení úspěšné, potřebuje maminka i naprostou podporu svého okolí. Pokud tomu tak není, je velmi náročné, aby se kojení rozjelo správně. Václavu podporují všichni. Až na tchyni, která ji nemá příliš v lásce.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 02. 08. 2022 13:00

S Marií (67) jsem na kordy od té doby, co jsem začala žít s jejím synem Pavlem (40). Nevím, jestli je to způsobené tím, že je Pavel jedináček, nebo mám hledat příčinu jinde. Ale Marie mě prostě nemá ráda.

Tchyně mě nemá ráda

Soupeří se mnou ve všem možném. A když mi dá Pavel přednost, hned je oheň na střeše. Je to vidět už jen z toho, jak se na mě kouká. Takové vyčítavé pohledy, že jsem jí ukradla syna, umí opravdu jen ona. Myslela jsem si, že se to zlepší, když zjistí, že bude babičkou. Ale dost jsem se mýlila, ani dítě neurovnalo náš vztah.

Když jsme jí s Pavlem oznamovali šťastnou novinku, vypadalo to zprvu růžově. Zdálo se mi, že se Marie na vnouče opravdu těší. Vypadalo to, že konečně akceptuje, že s Pavlem chceme založit rodinu. A když zjistila, že čekáme holčičku, rozplývala se blahem.

Narodila se nám dcera

Olinka se nám narodila před čtyřmi měsíci a je to s ní opravdu náročné. Není to miminko, které bych někde odložila a ono by si v klidu leželo. Připravuje nám opravdu horké chvilky. Velmi často pláče a není to žádný jemňoučký pláč holčičky, ale pořádný řev.

Jsem z ní často zoufalá, ale každý mě uklidňuje, že je to jenom období, které za chvilku přejde. Snažím se jim věřit, jinak bych se z toho asi zbláznila. Podpory se nedočkám pouze od Marie. Přijde mi, jako by mi dávala za vinu, že Olinka pláče.

Tchyni se nelíbí, jak kojím

Při poslední návštěvě to dokonce řekla naplno. Olinka plakala, jako když ji na nože berou. A já už nevěděla, jak ji uklidnit. Proto jsem začala dceru kojit. Na chvilku se zklidnila, ale pak začala na novo. U kojení řvala a moje prso odmítala. Tvářila se, jako bych ji snad chtěla otrávit.

Marie moje zápolení s Olinkou už nevydržela a pustila se do mě. „To je přece jasné, proč tak pláče, máš málo mléka a pláče hlady. Podívej se na ni, určitě trpí hlady. Měla bys uvažovat nad zavedením umělého mléka, bylo by to rozhodně snadnější pro všechny,“ řekla mi. Docela dost mě to zranilo, protože Olinka krásně přibírá a rozhodně hlady netrpí. Kvůli její poznámce jsem se opravdu naštvala. Přece vím, co je pro mou dceru dobré. A kojení je jednou z těch věcí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články