Jarmila (36): Tchyně mi přišla po porodu pomáhat s domácností. Jenže neví, kdy odejít

Jarmila (36): Tchyně mi přišla po porodu pomáhat s domácností. Jenže neví, kdy odejít
Zdroj: Pexels

Když se vám narodí vysněné děťátko, ne vždy přinese do domu jen radost. Většinou nastane shon, nevyspání a někdy i deprese. Jarmile se nedávno narodil syn a přesně toto zažívá i s manželem. Proto jim přišla na pomoc tchyně.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 01. 07. 2022 07:00

Když jsme si s manželem Oldou (42) přivezli z porodnice Tobiáše, byl to ten nejhodnější chlapeček na světě. Hodně spinkal a probouzel se jen na kojení. Říkala jsem si, že to takto bude celou dobu. Bohužel jsem se šeredně spletla.

Syn málo spí, trpí tím celá rodina

Po týdnu už to nebyl ten krásný a nevinný malý uzlíček. Začal pěkně vyvádět, všechno bylo problém. Plakal u kojení, přebalování i uspávání. Bylo to náročné jak psychicky, tak fyzicky. Doteď se to nezlepšilo a já s ním neustále bojuji.

Málokdy spí déle než dvě hodiny. Trpím tím nejen já, ale i manžel Olda. A jelikož se jedná o naše první dítě, jsme oba značně nezkušení. Prostě nevíme, jak Tobiáše přinutit, aby víc spal, nebo méně plakal.

Tchyně s tchánem nám přijeli na pomoc

Před týdnem se ukázalo, že na Tobiáše už nebudeme sami. U vchodových dveří se objevili Oldovi rodiče. „Přijeli jsme vám pomoct," řekla mi tchyně. Ze začátku jsem byla ráda, konečně měl Tobiáška na starosti i někdo jiný. Já jsem se mohla v klidu vyspat, osprchovat, nebo si jen dojít na záchod. Jako krátkodobá výpomoc to bylo úžasné. Jenže oni se u nás zabydleli.

Když si vybalovali kufry v pokoji pro hosty, nestačila jsem se divit. „To tady plánujete být déle než jen na víkend?“ zeptala jsem se tchyně na rovinu. „To víš, nejméně týden. Když nám Oldík volal, že jste zoufalí, museli jsme vám přijet na pomoc. Nemohli jsme vás v tom nechat samotné,“ řekla mi.

Už jsou u nás týden

Cítila jsem se kvůli tomu neschopně. To jsem tak špatná matka, že mi musí tchyně s tchánem pomáhat dlouhodobě? Byla jsem naštvaná a samozřejmě jsem to Oldovi vyčetla. „To jsi je musel zvát? Teď vypadáme jako neschopní rodiče,“ řekla jsem mu. „Nevypadáme. Sama víš, že situace byla dost tristní. Vypadala jsi jak chodící zombie a moji rodiče nám aspoň trochu pomůžou,“ řekl mi.

Moc mě neuklidnil, nejsem úplně nadšená, že u nás teď bydlí. Mám ráda své soukromí, a teď ho rozhodně nemám. Musím ale uznat, že mi tchyně s Tobiáškem opravdu hodně pomáhá. Možná si na to časem zvyknu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články