Andrea (32): Je kojení na veřejnosti vážně takový problém? Dokonce mě ochranka vyhodila z obchoďáku

Andrea (32): Je kojení na veřejnosti vážně takový problém? Dokonce mě ochranka vyhodila z obchoďáku
Zdroj: Unsplash

Andrea nepovažuje kojení na veřejnosti za problém. O to horší je pro ni několik negativních zkušeností. Kamarádky i cizí žena na ulici označily kojení za něco, co se má dělat v soukromí. Andrea to ale vidí jinak, a tak si dál kojí, kde se jí zamane.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 08. 2022 07:00

Nikdy by mě nenapadlo, jak těžké bude nakrmit dítě venku. Mám tříměsíční miminko a kojení na veřejnosti se ukázalo jako věc nepřijatelná pro společnost. Pro mě je to naprosto přirozené. Nikdo mi nebude říkat, kde smím, nebo nesmím kojit svoje dítě.

V kojení jsem našla zalíbení

Když jsem zjistila, že jsem těhotná, pustila jsem se do rozsáhlých příprav. S manželem Karlem (35) jsme začali důležitou výbavou. Pořídili jsme si kočárek a vajíčko do auta. Posléze kolébku a dětskou postýlku. Já jsem začala studovat, jak si usnadnit přirozený porod. Nakoupila jsem si všemožné pomůcky.

Cvičila jsem doma s balónem a doufala, že porod proběhne v pořádku. Od samého začátku jsem si nepřála nic jiného, než kojit své dítě. Proto i ta touha po přirozeném porodu. U něj nebývá takový problém s laktací, jako po císařském řezu. Porod proběhl dle mých představ a už po několika hodinách jsem měla dceru přisátou na prsu.

Musím říct, že jsem ani netušila, jak moc příjemné to bude. Ta těsná blízkost ve mně probudila něco, o čem jsem nevěděla, že v sobě vůbec mám. Po návratu z porodnice jsme s dcerou trávily nejvíc času v posteli. Někdy byla na prsu přisátá i hodinu. Mě to nevadilo, protože jsem v tom našla zalíbení. Kojení se pro mě stalo velmi důležitým.

Podle kamarádek mám kojit doma

Prsa jsem si často chladila a svědomitě o ně pečovala, aby bylo mlíčka dost. Po uplynutí šestinedělí jsem se konečně odhodlala někam vyrazit. Musela jsem ale plánovat krátké trasy, abych se stihla vrátit domů na čas krmení. Jenže už při první vyjížďce z domova se mi stalo, že jsem musela kojit venku.

Byly jsme zrovna v parku. Nezbylo mi nic jiného, než usednout na lavičku, vyndat prso a malou dát přisát. Kolemjdoucí na mě házeli vražedné pohledy. Jedna žena se u mě dokonce zastavila. „To je hnus! Kojení je vaší intimní záležitostí, to máte dělat doma," prskla po mě. S otevřenou pusou jsem na ni zírala a ptala se sama sebe, zda to myslí vážně.

To byla moje první, ale bohužel ne poslední negativní zkušenost s kojením na veřejnosti. Kritiky se mi dostalo i od kamarádek. Pozvaly mě na menší posezení. Malou Haničku jsem měla s sebou. A i zde došlo k situaci, kdy jsem ji musela nakrmit. Holky se zhrozily a zakrývaly si s opovržením oči. „Prosím tě, schovej to, seš mezi lidmi," napomenula mě Bára.

Budu si kojit, kde se mi zachce

„Co všichni máte? Když má dítě hlad, tak mu dám najíst," vyjela jsem. „Jasně, ale tak se někam schovejte. Kouká ti celé prso. Je to ostuda," naštvala se další kamarádka. Tak mě to vytočilo, že jakmile malá dopila, sedánek jsem nasupeně opustila.

Kamkoliv jdu a kojím dítě, je to problém. Nedávno mě ochranka obchodního domu vyvedla ven s tím, že na kojení je speciální kabina. Ať prý jdu do ní, nebo centrum opustím. Když mě vyhazovali na ulici, připadala jsem si hrozně. To je dnes vážně takový problém kojit na veřejnosti? Kam se poděla lidskost a pochopení? Já se ale umlčet nenechám. Kojím si dál, kde se mi zachce. Žádný zákon tím neporušuji, takže komu se to nelíbí, ať se nedívá.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články