Původní Baba Jaga rozhodně nebyla pro děti: Trhala si ruce a házela dlouhá prsa přes ramena

Původní Baba Jaga rozhodně nebyla pro děti: Trhala si ruce a házela dlouhá prsa přes ramena
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Baba Jaga je jednou z nejznámějších, ale přesto stále záhadných čarodějnic slovanského folklóru. Dodnes se přesně neví, jaká doopravdy je. Pomáhá, anebo škodí? A na jaké podoby baby Jagy můžeme narazit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 07. 2021 14:00

Legenda o Ježibabě, jinak zvané též baba Jaga, vznikla zřejmě v dávných dobách, kdy lidé věřili v panteon bohů a tvorů, kteří dokázali ovládat přírodní živly a osud člověka. Baba Jaga byla často spojována s bouří, podsvětím a věděním. Kdo splnil její úkoly, mohl se jí zeptat na radu, která by vyřešila nějaký palčivý problém.

Stařena se železnými zuby 

Baba Jaga je v ruské mytologii často popisována jako ohyzdná stařena se železnými zuby, kostnatými končetinami a protáhlým nosem. Zpravidla žije hluboko v lese. Její dům stojí na kuří nožce a v případě nebezpečí dokáže utéct před potenciálním nepřítelem. Velká okna chaloupky splňují funkci očí. Výzdoba z lidských lebek má zase odradit všechny zvědavce. 

Čarodějnice se obvykle pohybuje na koštěti, a pokud je potřeba, dokáže si od paží oddělit ruce, které pak mají vykonat vše, co si zamane. Někteří lidé ji vyhledávají také pro různé rady. Pak jim Baba Jaga uloží tři úkoly. Jestliže je nesplní, ocitnou se na jejím talíři.

Hmoždíř a tlouk jako erotické symboly 

Pokud se ještě vrátíme do Ruska, dozvíme se zajímavou věc. Baba Jaga má mít povislá ňadra, která si během pronásledování své oběti přehodí přes ramena. Přítomnost cizího člověka dokáže zjistit díky nesmírně vyvinutému čichu. Většinou mívá tři sestry, které vystupují v podobě klisen. 

Létá v hmoždíři, v němž se odráží tloukem. A právě tyto dva předměty byly statkáři považovány za erotické symboly. Představovaly pohlavní akt. Ježibaba se ale stala i symbolem mnohem romantičtějších představ, občas někomu pomohla najít nevěstu.

Nemilosrdná lovkyně Baba Jaga

Ač je Baba Jaga v některých pověstech popisována jako symbol dobra, ve většině případů tomu tak není. Má být lidožroutka, která loví svou oběť pomocí dlouhého jazyka. Obvykle je to sice kvůli tomu, že jí někdo ukradl cenný předmět, který chce za každou cenu získat zpět. Někdy ale vyráží na lov jen tak pro radost.

Zvěstuje také příchod bouře. V takovém počasí se pak začínají rojit různé pekelné bytosti. Její jízdu na koštěti doprovází silný vichr a blesky. Spisovatel Karel Jaromír Erben považoval tuto postavu za zosobnění kruté zimy. Archeolog Zdeněk Váňa v ní zase viděl ztělesnění přírodních živlů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Ježibaba

Historicmysteries.com: Baba Yaga: The Scary Witch of Slavic Folklore 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články