Malleus maleficarum: Tajemná kniha plná odporných návodů na mučení, o které vypráví film Kladivo na čarodějnice

Malleus maleficarum: Tajemná kniha plná odporných návodů na mučení, o které vypráví film Kladivo na čarodějnice
Zdroj: Wikimedia Commons/Sprenger, Jakob, Public domain

V rámci honu na čarodějnice se desítky tisíc nevinných žen kvůli nelidskému mučení přiznávaly prakticky k čemukoli. V roce 1486 vyšla navíc kniha, která mučitelům poskytla kompletní návod, jak z obětí dostat přesně to, co chtějí. Jmenovala se Malleus maleficarum. Nejen o ní vypráví film Kladivo na čarodějnice.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 01. 2021 16:00

Malleus maleficarum a věci v něm popsané inspirovaly historický román Václava Kaplického s názvem Kladivo na čarodějnice, podle něhož natočil Otakar Vávra slavný stejnojmenný snímek. Dnes ve 20:00 se na CS Filmu můžete podívat na to, jak inkvizitor Boblig vyrazí do Šumperka, aby prošetřil přestupek jedné žebračky. Zkonstruuje však proces, který se rozroste do obřích rozměrů. Nikdo není v bezpečí. Boblig totiž zavětří bohatství a nehodlá se ho jen tak vzdát.

Zaručený bestseller

Když byl v roce 1486 ve Štrasburku vydán svazek Malleus maleficarum (česky Kladivo na čarodějnice), stal se téměř ihned horkým zbožím. Jeho autoři, dominikáni Heinrich Kramer a Jakob Sprenger, v něm latinsky sepsali teologický výklad všemožných temných sil. Prim však hrály čarodějnice.

Byl to vlastně svým způsobem manuál, který dopodrobna popsal tradované i „skutečné“ případy čarodějnictví, obecně panující pověry, přesvědčení prostého lidu a návody, jak čarodějnici najít, zajmout a „dostat“ z ní přiznání pomocí rafinované tortury. Bibli z piedestalu knihy všech knih Kladivo na čarodějnice nesrazilo. Ale ve své době se umístilo hned na druhém místě.

Koho mučit a koho ne

V Kladivu na čarodějnice lze najít spoustu „užitečných“ rad. Třeba, že by se neměly mučit těhotné ženy. Má se počkat měsíc po porodu, pak se na ně už nemusí brát žádný ohled. Nemocní lidé byli z okruhu podezřelých víceméně vyňati. Jenže ti, kteří trpěli psychickými poruchami, stejně patřili mezi hlavní podezřelé. To dá rozum, že za to mohl satanáš.

A jak to vypadalo v praxi? Doporučovalo se lití horkého oleje do podpaží nebo zapálení ohně pod chodidly. Jedna žena měla toto mučení vydržet bez jakýchkoli známek bolesti. Polévali ji olejem, natahovali na skřipec a utrhli jeden prst na noze. Pořád nic. Až na ten prst, který jaksi nepřirostl zpět. Důkaz neviny? Vyloučeno. Ba naopak, bez pomoci ďábla by to přece nemohla vydržet.

Ženy ano, muži ne

Kladivo na čarodějnice je průkopníkem a v jistém smyslu svatým grálem inkvizičních procesů. Kvůli němu vznikají další publikace, které zacházejí ještě dál a jejich autoři s fanatickou zapáleností šíří nenávist vůči ženám coby čarodějnicím a nymfomankám v jednom. Muži jsou prý odolní, avšak žena, která je již v Kladivu popisována jako slabší tvor, má být náchylná k tomu, aby podlehla rozličným ďábelským svodům.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Kladivo na čarodějnice

Prima Zoom: Kladivo na čarodějnice

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články