Jarka (29): Bála jsem se kojení a dcera z toho byla nervózní taky. Nakonec nám pomohl partner

Jarka (29): Bála jsem se kojení a dcera z toho byla nervózní taky. Nakonec nám pomohl partner
Zdroj: Freepik

Kojení je naprosto přirozený způsob, jak nasytit miminko a dát mu to nejlepší. Ne každá žena je ale na to připravená. Některým dělá problém kojit, když jsou u toho jiní lidé. A pak jsou nervózní víc, než by bylo třeba. Jarce se kvůli tomu nechtělo spustit mléko.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 04. 08. 2022 07:00

Jsem velmi stydlivý člověk. Je pro mě náročné být třeba v plavkách na koupališti. Neustále přemýšlím nad tím, jestli mě ostatní lidé pozorují a co si myslí o mé postavě.

Bála jsem se, že nebudu kojit

S kojením to bylo naprosto stejné. Když se mi narodila dcera Jasmínka, bylo pro mě kojení před sestřičkami nutné zlo. Velmi jsem s ním bojovala. Malá byla v porodnici přikrmována a skoro to vypadalo, že se mi mléko vůbec nerozjede. Byla jsem z toho velmi smutná. Všichni přece říkají, že kojení je to nejlepší, co můžete svému miminku nabídnout.

Bála jsem se, že kdybych nekojila, Jasmínka by strádala. Nakonec se mi mléko rozjelo a z kojení se postupně stala příjemná chvilka, kterou jsme mohly strávit společně. Přesto jsem nebyla schopná kojit před cizími lidmi. Když k nám přišel někdo na návštěvu a Jasmínka měla hlad, odešla jsem ji nakojit do jiného pokoje, kde jsme byly samy.

Dcera u kojení zuří

Naše klidné kojení se ale s příchodem třetího měsíce zkazilo. Jasmínka najednou začala dělat neskutečné scény. Když jsem ji chtěla nakrmit, odvracela se od prsa a řvala, jako by ji na nože brali. Ze společně strávených chvil nezbylo nic a z kojení se stal boj.

Na internetu jsem se dozvěděla, že bojkotuje kojení a prý je to ve třetím měsíci docela běžné. Celé naše soupeření sledoval i můj partner. Je to úžasný muž a také vynikající táta. Není to tak, že by všechnu péči o dceru nechal jen na mně. Velmi mi pomáhá. A když viděl, jak spolu bojujeme, chtěl mi pomoci.

S kojením mi pomohl partner

„Co říkáš na to, kdybych k nám domů pozval laktační poradkyni? Třeba by vám pomohla,“ zeptal se mě. Byla jsem zásadně proti. „Nebudu ukazovat svoje prsa nějaké cizí ženské, i když vím, že je to její práce a viděla jich tisíce. Prostě ne. My to s Jasmínkou nějak zvládneme,“ odpověděla jsem mu.

Nezvládly jsme to, Jasmínka řvala i v následujících dnech. Nic se nezlepšilo. Partner laktační poradkyni opravdu objednal. Bylo těžké odhalit se před ní, aby mohla zkontrolovat techniku kojení, ale nakonec jsem svůj strach zvládla. A dopadlo to dobře. Možná se teď už nebudu bát ani kojení na veřejnosti.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články