Kojení na veřejnosti: Které slavné ženy s tím nemají problém a klidně nabídnou prso i předškolákovi?

Kojení na veřejnosti: Které slavné ženy s tím nemají problém a klidně nabídnou prso i předškolákovi?
Zdroj: Herminapress
Novinářka Pavlína Saudková, osudová žena fotografa Jana Saudka, se nechala slyšet, že do školy už by své děti kojit nechodila.Dcerku Josefínu přesto kojila do jejích pěti let.Podobně jako zpěvačka Magda Malá, která kojila dceru Terezu do čtyř let.Ke kojení na veřejnosti se hrdě hlásí manželka zpěváka Tomáše Kluse Tamara.+ 9 fotek+ 10 fotek

Zlepšuje kojení imunitu? Vadí kojení na veřejnosti? A v jakém věku dítěte je žádoucí kojení ukončit? Podle slavných českých žen na to neexistuje jednoznačná odpověď. Pavlína Saudková (42) kojila dceru do pěti let, zpěvačka Magda Malá (55) do čtyř. Manželka Tomáše Kluse Tamara (34) zase patří mezi propagátorky kojení na veřejnosti.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 08. 2022 08:00

Manželka fotografa Jana Saudka Pavlína na kojení nedá dopustit. „Kojila jsem do svých 39 let. Josefína byla kojená ještě v pěti. Pořád jsem čekala, kdy se pustí," prozradila v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou v pořadu Na kafeečko. 

Kojit ve škole už Pavlína Saudková nechtěla

Dětem Pavlíny Saudkové je dnes patnáct, třináct a sedm let. Za propagátorku kojení se novinářka ovšem nepovažuje. „Plánovala jsem, že budu kojit rok. Samozřejmě to nebylo pět let plného kojení, prostě jsem to nechala na ní. Potom už si sama řekla, že to nepotřebuje. Byl tam ale moc hezký blízký kontakt matky a dcery," vysvětluje Pavlína. „Když se to přehouplo přes dva roky, tak jsme s tím už nikoho na veřejnosti neobtěžovaly," směje se zasloužilá matka a dodává: Do školy za ní taky chodit nebudu."

Ačkoli se s kojením snažila přestat, dlouho to prý nebylo možné. „Ale je pravda, že jsem si to užívala, protože jsem tušila, že Josefína je poslední a že už to nezažiju," dodala Pavlína.

Reportáž v metru byla pro Pavlínu Saudkovou zážitek

„Dokonce jsem byla pokusný králík jednoho magazínu. Chtěli, abych kojila třeba v metru," popisuje Saudková. Dělali fotoreportáž a tenkrát jsem byla ještě dost slabá na to, abych řekla, že je zbytečné dělat takové články. Myslím, že je to skutečně na rozhodnutí kohokoli z nás, jak to bude vnímat. A když se to někomu nelíbí, tak se prostě nemusí koukat," uzavírá Saudková celé téma.

Říká se, že kojení zlepšuje imunitu dítěte, pod to se Pavlína Saudková může podepsat. U nich doma se prý nestůně. Možná právě i díky kojení. „Zatím je všechno v pořádku. Děti neměly ani jednou antibiotika, což je podle mě velká mateřská výhra za těch patnáct let. Ani jeden odběr krve jsme zatím nemuseli absolvovat," pochlubila se.

Kojení je dar, rozplývá se Tamara Klusová

Velkou zastánkyní kojení je také manželka Tomáše Kluse Tamara. Ta o něm psala na sociální sítě. „Žena by měla mít možnost nakojit své dítě, kdykoli je potřeba. Pokud se to někde někomu nelíbí a je majitelem prostoru, v němž žena v ten moment kojí, měl by v úctě a pokoře ženě nabídnout bezpečné a čisté místo," píše zpěvačka Tamara Klusová.

Podle ní nespočívá kojení na veřejnosti v exhibicionismu nebo sexuální pobídce. „Kojení je nejdokonalejší jídlo pro všechny děti na téhle planetě. Kojení je dar," vysvětluje.

Ukázat se s miminkem u prsu nemá problém ani manželka miliardáře Karla Janečka Lilia Khousnoutdinová (34). A to nejen na veřejnosti, ale ani na sociálních sítích. „Jsem obhájce 'nediskrétního' kojení. Čím častěji lidé uvidí děti u prsou, tím normálnější to pro ně bude,“ cituje Lilia pediatra Jacka Newmana na svém instagramovém profilu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lilia A. K. 🐉 (@khousnoutdinova)

Terezku jsem kojila do čtyř let, přiznala Magda Malá

Podobný názor zastává také muzikálová zpěvačka Magda Malá„To byly časy! Vždy jsem byla toho názoru, že dítěti není důvod nevyhovět, když kojení dál vyžaduje. Terezku jsem takhle krmila do jejích čtyř let, ještě donedávna z legrace dělala, že se chce napít,“ prozradila na dnes už třináctiletou dceru v rozhovoru pro Super.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články