Světový týden kojení: Jak s ním začít a na co si dát během prvních dnů pozor?

Světový týden kojení: Jak s ním začít a na co si dát během prvních dnů pozor?
Zdroj: Freepik

V pondělí začal Světový týden kojení, který se slaví pravidelně od roku 1992 v rozmezí 1.-7. srpna. Při této příležitosti vám web Lifee.cz přináší sérii poutavých článků na toto téma. Byť kojení je nejpřirozenější metodou krmení miminek, není vždy snadné s ním začít. Jak na to a jaké problémy mohou čerstvé maminky potkat, radí prestižní Kniha o mateřství.

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 08. 2022 13:30

"Světový týden kojení 2022 se zaměřuje na posílení schopnosti aktérů chránit, propagovat a podporovat kojení na všech úrovních společnosti. Cílovou skupinou pro kampaň jsou vlády, zdravotnické systémy, pracoviště a komunity. Společně musíme informovat a posílit naši schopnost vytvářet a udržovat pro rodiny prostředí příznivé pro kojení," uvedla pro web kojeni.cz Anna Mydlilová, vedoucí lékařka Národního laktačního centra.

Možná se vám kojení nedaří a kladete si jednu otázku za druhou. Možná už uvažujete o tom zaběhnout do lékárny nebo drogerie pro umělé mléko. Rozhodně byste si měla uvědomit, že kojení je nejpřirozenější a také bezkonkurenčně nejlepší způsob výživy vašeho dítěte. Současně to však není povinnost, ale právo. Poradíme vám, jak na to, abyste kojila nejen co nejdéle, ale také bez problémů.

Jak správně postupovat při přisátí

Aby při kojení vše šlapalo, jak má, je důležité dbát na správné přisátí. Dotkněte se nejprve bradavkou pusinky miminka, čímž se vyvolá hledací reflex. Když zeširoka otevře ústa, vložte mu do nich bradavku včetně prsního dvorce a miminko pevně přitiskněte k prsu. Brada, tvář a nos dítěte se musí dotýkat prsu, rty jsou ohrnuté, jazyk stočen do žlábku a objímá bradavku. Když miminko saje, pohybují se mu spánky a ušní boltce a je slyšet, jak polyká.

Počáteční problémy s kojením

Krmení miminka patří mezi největší úskalí, která vás čekají během šestinedělí. Některé maminky mají to štěstí, že k prsu přiloží miminko, to spokojeně saje, maminky mají dostatek mléka a žádné problémy nepociťují. Jiné však zápasí s nejrůznějšími potížemi.

Mají bolestivé bradavky, které jim mohou až popraskat. Jde o důsledek nesprávné techniky kojení, chybného přiložení dítěte nebo sání. S délkou kojení poškození bradavek nesouvisí a stačí k němu i jedno špatné přiložení. Když už ale vznikne, musíte upravit techniku kojení, zvolit takovou polohu dítěte, aby byla trhlinka, tzv. ragáda, v koutku jeho úst.

Jako první miminku nabídněte méně bolestivý prs a po kojení bradavky namažte hojivou mastí. Hojivý účinek má i vaše mléko, které můžete vetřít po ukončení kojení na bradavky a dvorec. Můžete použít i chrániče bradavek, které umožňují přístup vzduchu k poškozené bradavce. Pokud jsou ragády tak veliké, že je kojení nemožné, zkuste 12 hodin jen odstříkávat a dítě krmte buď lžičkou, injekční stříkačkou nebo z hrníčku.

Potkat vás může také retence mléka či ucpaný mlékovod. Mlékovody se mohou ucpat kdykoli během kojení, zejména pokud je kojení omezováno nebo dítě saje nesprávně. Jakmile se mléko začne hromadit v prsou, objeví se bolestivé zarudnutí a zduření, často provázené horečkou. Úlevu přinesou studené obklady nebo tvaroh, při teplotě paralen nebo brufen. Retence se upraví většinou do 48 hodin.

Dalším častým problémem čerstvých maminek je mastitida, neboli zánět prsní žlázy. Projevuje se nejčastěji 3. týden po porodu, většinou bývá postižen jen jeden prs. Maminka trpí vysokou horečkou nad 38 ºC, třesavkou, pocitem horka a bolestí v prsou. Lékař vám předepíše antibiotika, pokud do 48 hodin obtíže nezmizí. I přes užívání léků můžete dál kojit, důležitý je klid a dostatek tekutin. Kojte na zdravé straně, a pokud se dá bolest vydržet, kojte i z postiženého prsu, jinak budete muset odstříkávat. Mezi kojením pomáhá ledový obklad nebo tvaroh, před kojením naopak teplý obklad.

Pokud vás neustále pálí a svědí bradavky a dvorce, máte nejspíš problém s kvasinkovou infekcí – kandidou. Kůže je většinou červená, lesklá a olupuje se. Používejte protiplísňovou mast, pečlivě si myjte ruce, používejte vhodné vložky do podprsenky a často je vyměňujte.

Nahmatala jste si v podpaždí bolestivé zduření velikosti kachního vejce? Jde zřejmě o jeden z laloků mléčné žlázy, který reaguje na hormonální změny stejně jako ostatní tkáně. Místo chlaďte, neodstříkávejte.

Stres, nepohoda či bolestivé kojení může vést k potlačení tzv. vypuzovacího reflexu, který je zodpovědný za tok mléka. Miminko mléko těžko získává, protože se obtížně uvolňuje. Je proto u prsu neklidné, odtahuje se a pláče. Vyhýbejte se situacím, které mohou kojení nepříznivě ovlivnit. Pokud mléko během kojení odkapává z druhého prsu, znamená to, že tento reflex funguje skvěle.

Přítomnost reflexu můžete pociťovat jako mravenčení či brnění v prsech a podbřišku. K zablokování reflexu dochází obyčejně zhruba 2–3 týdny po odchodu z porodnice. Není-li vypuzovací reflex přítomen, nebo odeznívá brzo, jedná se o příznak vznikajících problémů s uvolňováním mléka. Pomáhají teplé, vlhké obklady před kojením, masáže prsů, nebo teplý nápoj při kojení.

Na koho se obrátit při problémech s kojením?

V případě, že budete mít ke kojení jakékoliv dotazy, nebudete si jistá, zda máte dostatek mléka, či se vyskytnou některé z uvedených problémů, kromě lékaře vám může pomoci laktační poradkyně. Jejich seznam najdete na webu kojeni.cz. Pokud máte důvěru v homeopatika, můžete využít i je.

"Homeopatie je šetrná pro matku i dítě. Jedním z problémů čerstvých maminek je bolestivé nalití prsu, které způsobuje nesnadný odtok mateřského mléka. Vhodnou terapií je priessnitzův obklad, dále Belladona 9CH, Apis Mellifica 30CH, Bryonia 9CH, vše po 25 granulích rozpustit v 500ml vody a upíjet po doušcích. Druhý den při zlepšení pokračovat v koktejlu a přidat Phytolacca Decandra 9CH (3 x 5 granulí). Od čtvrtého dne podávat pouze Phytolaca Decandra 9CH (2x 5 granulí)," radí pediatrička Věra Budková.

Jak poznám, že má miminko dost mléka?

Snad každá čerstvá maminka má obavu, aby její děťátko prospívalo. Jak poznáte, že miminko nedostatečně pije? Pomůže vám těchto šest ukazatelů:

  • Miminko má méně než 2–5 stolic za den a méně než 6 pomočených plen.
  • Pije neefektivně, nestřídá se počáteční rychlé sání s pomalým, při kterém je slyšet, jak dítě polyká.
  • Je spavé, nebudí se na kojení.
  • Saje aktivně méně než 8x za 24 hodiny.
  • U prsu je pouze 5 minut a často se ho pouští.
  • Neprospívá, jeho růst se opožďuje.

Co si v takovém případě počít? Kojte co nejčastěji, klidně i 10-12x za den, z toho 1-2x za noc. Několikrát prsy během jednoho kojení vystřídejte, mezi kojením odstříkávejte cca 8-10x za den, každý prs 10-15 minut. Spavé děti je nutné ke kojení budit. Častým střídáním prsů dochází k opakovanému spuštění „let down reflexu“ a uvolnění zadního tučnějšího mléka.

Bradavka i s dvorcem musí být v ústech dítěte, přistřikujte mu mléko sama do úst. Dítě by se mělo vážit před a po kojení, v případě skutečného neprospívání dokrmovat alternativním způsobem až do doby, než se tvorba mléka ustálí. Dítě by mělo být sledováno lékařem.

Zároveň by maminky měly vědět, že dítě po narození ubývá na váze. Je to naprosto normální jev – mění se obsah a rozložení vody v jeho těle. Kojené dítě může dosáhnout porodní váhy až 21. den po narození. Dostatečně kojené dítě má asi 6–8 pomočených plenek za den, v prvních 6 týdnech má 3–6 stolic denně s pozdější i několikadenní absencí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články