Porod před 40 lety: Mámy ukazovaly miminka svým blízkým z okna porodnice, vzpomíná gynekolog Pondělíček

Porod před 40 lety: Mámy ukazovaly miminka svým blízkým z okna porodnice, vzpomíná gynekolog Pondělíček
Zdroj: Se souhlasem Markéty Behinové
MUDr. Lukáš Pondělíček, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Teplice, srovnal pro Lifee.cz porody před 40 lety a dnes.Dřevěné sáně v zimě suplovaly kočárky, jen co se miminko naučilo trochu sedět, už sjíždělo kopečky.  Kočárky měly maminky v osmdesátkách všechny víceméně stejné, byly prostornější než ty dnešní.Fotilo se často s bleskem a nesměly chybět kulisy jako např. dort na cibulákovém podnosu.+ 3 fotky+ 4 fotky

Naše maminky neměly při porodu zdaleka takový komfort, jako máme dneska my. Doprovod k porodu ještě neexistoval, stejně tak porodní plán či ultrazvukové fotky miminka v bříšku. „Největší změnou je snaha rodiček o aktivní přístup k porodu,“ říká v rozhovoru pro Lifee.cz MUDr. Lukáš Pondělíček, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice v Teplicích. Co všechno je dnes v porodnicích jinak?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 01. 06. 2022 10:30

Dnes si už například neumíme představit situaci, kdy bychom novorozeného potomka ukazovaly hrdému tatínkovi z okna porodnice, jak to ještě v 70. letech minulého století bylo běžné. Stejně tak nás znepokojuje představa, že bychom se prostřednictvím ultrazvuku opakovaně neujistili o prospívání miminka v bříšku. "Ani se mi nechce věřit, že něco tak potřebného a samozřejmého v porodnictví, jako je ultrazvuk, tu s námi nebylo odjakživa," poukazuje Pondělíček.

Porodnost i počet žen v reprodukčním věku klesá

Všechno kolem nás se vyvíjí a nejinak je tomu i v oblasti porodnictví. Jaká byla porodnost dříve a dnes?

Porodnost byla daleko větší. V polovině sedmdesátých let přišlo ročně na svět téměř 200 tisíc dětí. Jen z vyprávění vím, jaký to byl tehdy na porodnice nápor. V roce 2020 se v České republice narodilo 110 tisíc dětí. Pokles počtu narozených dětí je dán nejen poklesem počtu žen v reprodukčním věku, ale také poklesem úhrnné plodnosti, kdy na jednu ženu připadá jen 1,7 dítěte. Přitom k reprodukci obyvatel by bylo zapotřebí minimálně 2,1 dítěte na ženu.

Jednou z velkých změn je možnost doprovodu ženy k porodu. Od kterého roku to takto funguje?

Doprovod u porodu dnes bereme jako absolutní normu. V minulosti to tak samozřejmě nebylo. Přítomnost otce u porodu byla možná jen výjimečně. První oficiální povolení bylo u nás uděleno v roce 1984. A všichni určitě známe z vyprávění, jak otcové premiérově vídávali své děti – maminky jim je ukazovaly z oken porodnic. Z pohledu dnešní doby to zní neskutečně.

Asi se shodneme, že personál je absolutním klíčem ke spokojenosti budoucí maminky, ale svoji roli určitě hraje i prostředí. Jaká je vaše zkušenost a co byste například vy sám uvítal, aby se u vás v porodnici změnilo?

Naprosto souhlasím. Personál je klíčem ke spokojenosti rodiček. Pokud se v některé porodnici nechovají zaměstnanci ideálně, tak to ani krásné prostředí nezachrání. U nás v porodnici víme, že k nám chodí rodičky rády právě kvůli personálu. Takže nám i přes vzhledově zastaralé porodní sály stoupá počet porodů. Mám z toho obrovskou radost a patří za to veliký dík všem mým kolegům, porodním asistentkám a vůbec veškerému personálu. Jsme si vědomi, že naše porodnice vzhledově neodpovídá tomu, co ženy ve 21. století očekávají. A kvalitní, moderní zázemí si zaslouží i náš tým, který je opravdu skvělý. Proto považuji za výbornou zprávu, že teď na jaře spustíme rekonstrukci naší porodnice.

Porodní plán usnadňuje komunikaci s personálem

Maminky dnes mají možnost vybrat si porodnici. Co podle vás, na základě vašich zkušeností, jejich volbu nejvíc ovlivňuje?

V životě chceme mít možnost volby a volba porodnice v tomto nezůstává pozadu. Rodičky si vybírají porodnici, ke které mají důvěru. Možnosti jsou opravdu velké. Volbu rodiček nejvíce ovlivňuje vlastní zkušenost. Vždy nás velmi potěší, když k nám maminka přijde rodit podruhé, potřetí. Znamená to spokojenost s prvním porodem. Prvorodička může mít někdy volbu obtížnější. Informací je v prostoru hodně, některá doporučení jsou protichůdná, ale vlastní zkušenosti nejsou. Pak může pomoci doporučení kamarádek či známých, lékaře a také recenze na internetu.

Dříve asi matky, o otcích vůbec nemluvě, neprošly zrovna obšírnou předporodní přípravou. Dnes naopak existují i porodní plány. Jsou nezbytné?

Porod je jedinečná záležitost, takže je logické, že chceme, aby vše proběhlo podle našich představ. Rodička má svou představu, která se formuje vlastní zkušeností, názory jiných maminek, kamarádek, internetem, radou lékaře či porodní asistentky. Výsledkem by měla být představa reálná a rozumná, se kterou přichází do porodnice. Vůbec s sebou nemusí mít porodní plán. Vše se probere při příjmu a v průběhu porodu. Tady právě sehrává personál klíčovou roli, o které jsme již mluvili. 

Vnímáte porodní plán jako přínos?

Pokud má žena více věcí, které si u porodu přeje, je porodní plán výborná věc, která usnadní komunikaci s personálem. Patříme mezi porodnice, kde s rodičkami předporodní přání probíráme. Snažíme se pochopit jejich představy, obavy a vysvětlit nejasné věci. Většina věcí v porodních plánech jsou věci samozřejmé. Pouze výjimečně se stává, že žena přichází se zcela nereálným požadavkem, například úplně odmítne monitorování plodu v průběhu porodu. To je věc, na které se nejde dohodnout. Naštěstí jsou to extrémní výjimky a všechny ostatní maminky přicházejí s představami a plány rozumnými.

Zásadní ultrazvuková vyšetření v těhotenství

Budoucí maminky jsou dnes lékaři intenzivně sledované. Od kdy se monitoruje ultrazvukem prenatální vývoj a jak tomu bylo dříve?

Ani se nechce věřit, že v porodnictví něco tak potřebného a samozřejmého, jako je ultrazvuk, tu s námi nebylo odjakživa. Podmínky pro postupné zavádění ultrazvukového vyšetřování těhotných přitom byly až v polovině 80. let. V této době vznikl organizačně dobrý systém prenatální ambulantní péče. V 90. letech následoval postupný rozvoj ultrazvukové diagnostiky v celém Česku. A probíhá dodnes neustálým zlepšování přístrojů.

V čem je ultrazvuková diagnostika jedinečná?

Česká republika má velice dobře propracován systém sledování těhotných. Ultrazvuk má v dnešní době nezastupitelnou úlohu. Pro těhotné je to zcela bezpečná metoda. Již na začátku gravidity pomocí něj můžeme těhotenství diagnostikovat, potvrdit správné uložení těhotenství v dutině děložní a velmi brzy diagnostikovat případné patologie uložení gravidity mimo dutinu děložní a tím předcházet možným, i život ohrožujícím, komplikacím.

Která vyšetření jsou v těhotenství nejzásadnější?

Významnou roli hraje ultrazvuk ve 13. týdnu, kdy v kombinaci s odběry krve těhotné můžeme odhalit zvýšené riziko chromozomálních vad plodu a některé jeho vrozené vady. Ve 13. týdnu se také stanovuje termín porodu, který je ze všech termínů nejpřesnější. Asi nejzásadnější je ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu, kdy je již možné diagnostikovat většinu morfologických odchylek plodu. Bohužel úspěšnost ultrazvukové diagnostiky vrozených vad není a nikdy nemůže být stoprocentní. Následuje ultrazvukové vyšetření ve 30. týdnu. Řada i těžkých vrozených vad je viditelná až v tomto období. Poslední z pravidelných ultrazvukových vyšetření probíhá ve 36. týdnu, kdy hodnotíme mimo polohu plodu jeho váhový odhad, abychom vyselektovali plody ohrožené placentární nedostatečností. V průběhu těhotenství by žena měla podstoupit minimálně pět ultrazvukových vyšetření. 

Druhý díl rozhovoru s MUDr. Lukášem Pondělíčkem vám prozradí, v jakém roce se objevila epidurální anestezie, co se změnilo zavedením tzv. rooming-in či jakou polohu při porodu maminky preferují.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články