5 zajímavostí o Lilibet, dceři Meghan a Harryho: Proč její jméno vzbudilo takové emoce a co skrývá porodnice, kde přišla na svět?

5 zajímavostí o Lilibet, dceři Meghan a Harryho: Proč její jméno vzbudilo takové emoce a co skrývá porodnice, kde přišla na svět?
Zdroj: Showpix

Meghan Markle (39) a princ Harry (36) v neděli oznámili narození dcery Lilibet Diany Mountbatten-Windsor. Pravnučka královny Alžběty II. (95) a osmá následnice britského trůnu přišla na svět v pátek v 11.40 místního času v kalifornské Santa Barbaře. Vážila 3,5 kilogramu. Zde je pětice zajímavostí, které by vám o nejnovějším přírůstku do královské rodiny rozhodně neměly uniknout.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 06. 2021 10:30

"Ona je víc, než jsme si kdy dokázali představit. Jsme vděční za lásku a modlitby, kterých se nám dostávalo z celého světa. Děkujeme za podporu v těchto důležitých chvílích," oznámili vévoda a vévodkyně ze Sussexu, kteří jsou již dva roky a měsíc hrdými rodiči syna Archieho (viz foto).

Ač se Lili narodila teprve v pátek, už nyní se může pyšnit hned několika unikáty, které se vážou k jejímu příchodu na svět.

Narození mimo území Británie

Lilibet je jedenáctým pravnoučetem Alžběty II. a vůbec prvním, které přišlo na svět mimo území Britského království. Konkrétně v americké Kalifornii. Zde rodiče malé Lili žijí od předloňského odchodu z Ostrovů.

Oznámení až dva dny po narození

Narození následníka britského trůnu se tradičně oznamuje v den jeho příchodu na svět. Tak tomu Meghan a Harry učinili i v případě prvorozeného Archieho. Jenže to ještě žili ve Velké Británii a vykonávali povinnosti spojené s členstvím v královské rodině.

Po odchodu do Kalifornie si pár ostře střeží soukromí a informace z něj poskytuje jen velmi sporadicky. Proto není divu, že se tak intimní moment, jako je narození dcery, rozhodl zveřejnit s jistým odstupem. Na první fotografii Lilibet si nejspíš budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Exkluzivní porodnice v Santa Barbaře

Ač většina slavných sídlících poblíž Los Angeles rodí v nemocnici Cedars-Sinai, Meghan a Harry se rozhodli dát přednost bližší Santa Barbara Cottage Hospital. Tu mají deset minut jízdy od svého domu v Montecitu. Že by ale příliš ušetřili, se říci nedá. Za vedení porodu a soukromý pokoj si nemocnice účtuje až 600 tisíc korun.

Porodnice se rovněž může pochlubit tím, že má mezi zakladatelkami výhradně ženy, což mohlo být bojovnici za ženská práva Meghan velmi sympatické. Šušká se také, že zde loni v srpnu porodila dceru Daisy Meghanina sousedka z Montecita, zpěvačka Katy Perry (36).

Proč Lilibet Diana?

Senzaci vyvolalo jméno novorozené holčičky. Lilibet je letitá přezdívka dívčiny prababičky Alžběty II., která si tak říkala v době, kdy jako batole ještě neuměla vyslovit své jméno. A toto označení jí zůstalo dodnes. Nazývali ji tak nejen rodiče a sestra Margaret, ale i její nedávno zesnulý manžel, princ Philip. Harry navíc už kdysi přiznal, že by se mu jméno Lili pro dceru líbilo.

Zatímco královští fanoušci se rozplývají nad výběrem jména, jiní jsou skeptičtí. Ozývají se hlasy, že sice může jít o nabídnutou ruku ke smíření s Alžbětou II., kterou si pár rozkmotřil mnoha ostrými výroky na adresu královské rodiny, zároveň ale poukazují na to, že pojmenovat dítě něčí přezdívkou, zvláště intimní přezdívkou tak významné osoby, není zrovna moudré.

Diana je jasným odkazem na Harryho zesnulou maminku, princeznu Dianu. Stejné jméno ostatně nese i dcera Harryho bratra Williama a vévodkyně Kate Charlotte Elizabeth Diana.

Bude mít šlechtický titul?

Stejně jako bratr Archie ani Lilibet se momentálně nepyšní žádným šlechtickým titulem. Změnit se to ovšem může ve chvíli, kdy usedne na trůn jejich děda, princ Charles. Pak budou oprávněni používat titul princ/princezna.

Lilibet nejspíš bude mít díky místu narození a Harryho státní příslušnosti stejně jako Archie dvojí občanství - americké i britské.

Zdroje informací:

dailymail.co.uk

thesun.co.uk

express.co.uk

cnn.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články