6 málo známých faktů, které byste měli vědět o pohřbu prince Philipa: Které tradice dostaly na frak?

6 málo známých faktů, které byste měli vědět o pohřbu prince Philipa: Které tradice dostaly na frak?
Zdroj: Showpix

V sobotu v 16 hodin středoevropského času se britské království naposledy rozloučilo s princem Philipem. Manžel královny Alžběty II. skonal v pátek 9. dubna ve věku 99 let. Ač vzhledem ke koronavirové krizi i princově přání šlo o střídmý obřad, některé důležité tradice zůstaly zachovány. Jiné naopak dostaly na frak. Pojďme se podívat na to, které to byly.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 04. 2021 14:30

Vévoda z Edinburghu zůstával celý život důstojně stát ve stínu své choti. A pozornost si na sebe nepřál strhávat ani při svém posledním rozloučení. Proto nebyla jeho rakev až do obřadu veřejně vystavena a namísto státního pohřbu chystají pozůstalí skromnější pohřeb slavnostní, který se uskutečnil pro pár vyvolených v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. To však neznamená, že by obřad nesvazovala jistá pravidla. Která princ ve svých přáních porušil, která naopak dodržel?

Standarta na rakvi

Vévodovu rakev halila jeho osobní standarta. Na ní se nacházejí symboly odkazující na jeho řecký původ i získaný britský titul. Na rakvi také v souladu s tradicí chyběly smuteční věnec, Philipova admirálská čepice a meč.

Když se Philip roku 1946 zasnoubil s tehdy ještě princeznou Alžbětou, zřekl se titulu řeckého a dánského prince a stal se britským občanem, přičemž přijal matčino poangličtěné příjmení Mountbatten. Na standartě tak nechybí ani symbol rodiny Mountbattenových, stejně jako edinburský hrad.

Slavnostní versus státní pohřeb

Pohřeb prince Philipa byl slavnostní, nikoli státní. Státní pohřeb je obvykle vyhrazen panovníkům, ale stejnému rozloučení se mohl těšit také například válečný premiér Winston Churchill, takže by nezůstal zapovězen ani Philipovi, pokud by o něj stál.

Vévoda z Edinburghu se ale rozhodl pro méně pompézní pohřeb slavnostní, tedy stejný, jako měla královna matka nebo princezna Diana.

Smuteční procesí bez královny

sobotu 10. dubna v poledne se rozezněly slavnostní salvy po celém Spojeném království a také na Gibraltaru. Do vzdání holdu se salvou z děl zapojily i lodě královského námořnictva, které se momentálně nacházejí na svých misích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily)

V den obřadu byla rakev vynesena ze soukromé kaple na hradě Windsor, kde se nacházela od vévodovy smrti, a v 15.40 SEČ byla naložena na speciálně upravený Land Rover, jehož vzhled pomáhat navrhovat sám Philip.

V 15.45 se dalo na pochod smuteční procesí vedené kapelou pěšího pluku britské armády. Za Land Roverem s rakví šli členové britské královské rodiny, včetně následníka trůnu prince Charlese. Chyběla pouze královna, která dorazila do kaple sv. Jiří samostatně.

Bez zajímavosti nebyl fakt, že bratři – princové Harry a William – nešli ve smutečním průvodu bok po boku, jak se očekávalo. Místo mezi nimi zaujal na žádost samotné královny jejich bratranec Peter Phillips. Co přesně za tím stálo, je těžké říct. Každopádně William a Harry se spolu rozkmotřili před více než rokem, kdy mladší ze sourozenců opustil královskou rodinu, a jejich vztahu nepřidal ani šokující březnový rozhovor s Oprah Winfrey, v němž Harry spolu s manželkou Meghan Markle pomluvili monarchii.

V 15.53 přijel Land Rover k západním schodům do kaple, zazněla státní hymna God Save The Queen a rakev putovala do kaple, kde se jí ujal arcibiskup z Canterbury. Ten také vedl smuteční obřad, kterého se osobně zúčastnili pouze členové královské rodiny.

V 16.00 byl téměř hodinový obřad zahájen celonárodní minutou ticha na vévodovu počest. Po posledním rozloučení byl Philip pohřben do královské hrobky.

Kdo se posledního rozloučení zúčastnil?

Vzhledem k protiepidemickým opatřením se smělo pohřbu přímo v kapli sv. Jiří zúčastnit pouhých 30 namísto plánovaných 800 osob. Všichni navíc museli mít zakrytý nos a ústa a udržovat dvoumetrové rozestupy.

Mezi smutečními hosty chyběla Harryho těhotná manželka Meghan Markle. Ta se z obřadu omluvila s tím, že jí lékaři nedoporučili odcestovat z Kalifornie, kde pár od loňska žije. Spekuluje se ale, že nepřiletěla hlavně kvůli napjatým vztahům s královskou rodinou a také proto, aby na sebe nestrhávala pozornost, která náležela vévodovi z Edinburghu.

S pradědečkem se nepřišly rozloučit ani tři děti prince Williama a vévodkyně Kate. Zbytek nejvýznamnějších členů královské rodiny ale dorazil.

Smuteční obleky místo uniformy

Protokol velí, aby všichni mužští členové královské rodiny oblékli na pohřeb uniformu se všemi šerpami a medailemi, které získali během své služby pro armádu. Tak se ovšem na Philipově pohřbu nestalo. A to z prostého důvodu. Princ Harry totiž před časem z armády vystoupil. Byl by tak jediným dospělým mužem, který by obřad absolvoval v civilu, což Buckinghamský palác nehodlal dopustit.

Vlajky na půl žerdi, krom královské standarty

Od smrti prince Philipa do jeho pohřbu držela Británie státní smutek. Vlajky na vládních a královských budovách visely na půl žerdi. Výjimkou byla královská standarta. Ta se na půl žerdi nevěší nikdy a vždy hrdě vlaje tam, kde se nachází královna. Po pohřbu bude královská rodina držet dvoutýdenní smutek. Během něho sice dostojí plánovaným povinnostem, ale její členové budou nosit na rukávech černé pásky.

Zdroje informací:

bbc.com

dailymail.co.uk

thesun.co.uk

Instagram britské královské rodiny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články