Winston Churchill a jeho ženy: Manželka mu říkala vepříku, milenka ho vyměnila za ženu

Winston Churchill a jeho ženy: Manželka mu říkala vepříku, milenka ho vyměnila za ženu
Zdroj: Wikimedia Commons, BiblioArchives, CC BY 2.0

Před 146 lety se narodil jeden z nejvýznamnějších britských politiků Winston Churchill. Ač na první pohled působil jako sympatický tlouštík, kterého kromě politiky zajímá snad už jen dobrý doutník a brandy, ve skutečnosti si vydržoval milenku, která jej dokonce neváhala začít vydírat. Nakonec však spáchala sebevraždu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2020 08:00

Winston Churchill se narodil 30. listopadu 1874. Byl to britský politik, státník a premiér Spojeného království. Kromě politiky se také angažoval v žurnalistice, armádě a umění. Patří mezi nejvýznamnější politiky dvacátého století. Od samého počátku odmítal Mnichovskou dohodu a jakékoli ústupky vůči Adolfu Hitlerovi.

Kočička a vepřík

Takto se manželé oslovovali ve svých dopisech, když ještě mezi nimi vše klapalo. Winston se se svou budoucí ženou seznámil na plese. Už tehdy se mu moc líbila, přesto k ničemu nedošlo. Znovu se setkali až při slavnostní večeři po dlouhých čtyřech letech. Clementine velmi překvapilo, že si ji Winston stále pamatoval. Vždyť byl žádaná partie, vnuk sedmého vévody z Malborough, a ona jen chudá aristokratka živící se lekcemi francouzštiny. Láska ale zvítězila a roku 1908 se konala velkolepá svatba.

Jak to ale bývá, se životem na vlastní pěst přichází i zodpovědnost. Winston se musel pořádně ohánět, aby sebe i manželku zabezpečil. Většinu peněz totiž spolykal jeho nákladný život, kterého se nehodlal vzdát. Ve skutečnosti tak rodinný rozpočet držela nad vodou jeho manželka. Postupně se jim narodilo pět dětí. Když všechny odrostly, začali se navzájem odcizovat. Jakmile Winston nastoupil do vysoké politiky, začala na jeho život a přátele Clementine žárlit. Válka však jejich svazek paradoxně zachránila. Na rozvod nebyl čas. A tak to zůstalo i nadále. Zůstala s ním až do jeho smrti.

Tajná milenka

Bylo to tajemství, které nemělo být nikdy odhaleno. Pravdu zjistili až dva britští historici. Churchillovou milenkou měla být tehdejší celebrita a aristokratka Doris Castleross. V dokumentu, který odvysílala stanice Channel 4, promluvil i bývalý tajemník předsedy vlády John Colville. K aférce mělo dojít v Jižní Francii, kde Winston strávil čtvery dovolené. Poté se jejich schůzky přesunuly do Londýna.

Tuto skutečnost potvrdila i neteř Doris, modelka Cara Delevingne. „Má matka o tom poměru hodně mluvila. Churchill se s ní měl setkávat v domě mé tety na Berkeley Square,“ prozradila Delevingne. „Když se tak stalo, nesměl tam nikdo být. Veškerý personál dostal ten den volno.“ 

Úspěšný pokus o vydírání

S příchodem války Churchill jejich poměr ukončil. Doris se přestěhovala do Benátek, kde si začala s jednou americkou milionářkou. O něco později se přemístila do USA. Dlouho ji to tam ale nebavilo, toužila po návratu domů. A brzy se jí to splnilo. Churchill totiž v roce 1942 přijel za prezidentem Rooseveltem. Aby se dostala na palubu jeho letadla, začala vyhrožovat tím, že zveřejní svůj portrét, který Winston namaloval během společných radovánek ve Francii.

Vyšlo jí to. Zemřela však krátce po návratu do Londýna. Předávkovala se prášky na spaní. Když se později jeden z jejích milostných dopisů dostal do rukou Clementine, nemohla tomu uvěřit. Celou tu dobu byla skálopevně přesvědčená o tom, že by jí manžel nebyl nevěrný. Ten jí to pak vysvětlil tím, že pod vlivem jihofrancouzské noci podlehne svodům snad každý muž.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Winston Churchill

Channel 4: Winston Churchill

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články