Výročí narození Johna Lennona: S Yoko Ono sdílel zálibu v drogách, ta však kvůli nim třikrát potratila

John Lennon, Yoko Ono
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
John Lennon byl anglický zpěvák, kytarista a zakladatel The Beatles. Jeho první hudební nástroj byla harmonika.
Matku mu zabil v roce 1958 opilý řidič. Navíc to byl policista.
Na Johnovy pětatřicáté narozeniny mu Yoko Ono porodila syna Seana.
V roce 1965 získal, stejně jako ostatní členové The Beatles, Řád britského impéria.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnes je osmdesáté výročí narození Johna Lennona. Jedni ho milují dodnes, jiní zase nenávidí za to, že se kvůli němu a jeho ženě rozpadla celá kapela Beatles. Jaký byl život tohoto anglického muzikanta? A co podivného se událo jen několik minut před jeho smrtí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 10. 2020 08:00

John Winston Ono Lennon se narodil 9. října 1940 v Liverpoolu. Byl to zpěvák, kytarista a mírový aktivista. Se svou manželkou Yoko Ono založil v roce 1969 kapelu Plastic Ono Band. O rok později, po rozpadu The Beatles, se vydal na sólovou dráhu. Věnoval se také malířství, herectví a spisovatelství.

Vyrůstal ve válce

John Winston Lennon se narodil do válečné Anglie, a to v roce 1940. Vyrůstal pouze se svou matkou Julií, otec byl námořník a domů posílal jen část své výplaty. Rok před koncem války navíc zběhl z armády, a tak přerušil se svou rodinu i ten poslední kontakt. Po půl roce si to sice rozmyslel a vrátil se zpět, Julia však již byla těhotná s jiným mužem, což znamenalo konec manželství.

V roce 1946 dostal otec Johna šílený nápad a chtěl jej unést na Nový Zéland. Naštěstí z toho sešlo a budoucí hvězda se tak musela rozhodnout. Chce zůstat s otcem, nebo matkou? Nejprve se klonil spíše k otci Alfredovi, nakonec ale zvítězila láska k mamince. Alfred tak musel odejít s nepořízenou, svého syna viděl znovu až za dlouhých dvacet let.

Éra The Beatles a příchod “čarodějnice”

S Yoko Ono se John poprvé setkal v listopadu roku 1966. Rok poté, co vyšlo album Help!, kde si John stěžoval na takzvanou beatlemánii. Kapela byla na svém vrcholu, což s sebou přineslo i zástupy šílených fanynek, které na koncertech mnohokrát přehlušily i samotné muzikanty. A právě na již zmíněném albu se Lennon vyzpovídal z toho, že ho život ve slávě velmi vyčerpává. Jako jediné řešení viděl drogy. Je tak otázkou, kolik viny nesla na rozpadu skupiny samotná Yoko.

Aby toho nebylo málo, svým prohlášením, že The Beatles jsou populárnější než Ježíš, zavařil Lennon kapele v Americe. Kromě bojkotu jejich hudby byli svoláváni i obyvatelé s vidlemi a pochodněmi k hromadnému pálení jejich desek. John toho měl tehdy tak akorát a ohlásil odchod, jenomže se ještě nechal uchlácholit, že už nebude žádné turné a zůstal.

Zlom přišel v roce 1968. McCartney se snažil držet kapelu pohromadě, ale když si přivedl Lennon do studia Yoko, čímž porušil pravidlo, že The Beatles nahrávají zásadně o samotě, začala docházet trpělivost i Paulovi. Nahrávání Abbey Road a Let It Be bylo spíše utrpením nežli radostí z tvůrčí práce. Oficiální rozpad skupiny tak nastal v dubnu 1970, kdy odešel McCartney. Ač za to mohla spíše nevraživost mezi jednotlivými členy, spousta fanoušků z toho vinila Yoko, na které byl John velmi závislý.

Toxický vztah a tajemná smrt

Bylo veřejným tajemstvím, že John sdílel s Yoko zálibu v nadměrném užívání LSD a heroinu. Kvůli drogám však Ono třikrát potratila. Ale i jejich manželství se začalo později otřásat v základech. John se totiž spustil, kromě jiných, s jejich služebnou a asistentkou May Pang. Yoko to nebylo po chuti, ale přitom měla sama máslo na hlavě v podobě několika nevěr.

Byť oba pokračovali ve “spanilé” drogové jízdě, nebýt Marka Davida Chapmana, mohl tady s námi Lennon ještě být. V den jeho smrti se však rozpoutala série podivných náhod. Vrah čekal na Lennona před jeho domem. Nechal si od něj podepsat desku. Tento okamžik byl dokonce jiným fanouškem zachycen na fotografii. Ve studiu, hodinu před svou smrtí, nahrál Lennon píseň Walking on Thin Ice (Chůze po tenkém ledě).

Když se s Yoko vraceli okolo desáté večer zpět domů, přistoupil k němu Chapman zezadu a po oslovení pane Lennone na něj pětkrát vystřelil. Zranění byla tak rozsáhlá, že nebylo možné nic dělat. V okamžiku, kdy ho lékaři prohlásili za mrtvého, se z nemocničních reproduktorů ozvala píseň All My Loving, kterou The Beatles zahráli při svém prvním vystoupení v show Eda Sullivana.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: John Lennon

Česká televize: Fenomén John Lennon

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články