Beatlesák George Harrison a nespoutaná Pattie Boyd: Modelka z kláštera mu utekla s nejlepším přítelem

Harrison, Boyd
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Byla inspirativní, krásná, nespoutaná a ráda provokovala. Stala se synonymem šedesátých let. Jako první totiž prudérní Americe ukázala, co je minisukně, zažila „Perný den“ s Georgem Harrisonem a nakonec se zamilovala do jeho nejlepšího přítele Erica Claptona. I takové jsou výjimečné příběhy lásek neobyčejných žen.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 21. 07. 2020 12:00

Toho rána se v malém bytečku londýnské čtvrti Hackney rozezněl telefon. Krásná blondýnka ho jen nezúčastněně zvedla. „Pattie, měl bych pro tebe práci. Sháníme krásné holky do nového filmu s tou kapelou The Beatles. Takže kdybys měla zájem, byl bych moc rád.“ Pattie Boyd volal její agent. Jenže jí se moc nechtělo. Byla unavená. „Hele Marcu, já křoví žádným rockandrollovým hvězdám dělat prostě nebudu, to mě nebaví. Takže to neberu.“ Pattie byla neoblomná. Jenže její agent ještě víc. „Nebudeš tam žádné křoví, neboj se. Mám pro tebe menší roli.“ Na to už se nedalo nic jiného než kývnout. A toho dne se Pattie Boyde, do té doby sice krásné, ale přeci jen v podstatě bezvýznamné modelce úplně změnil život.

Krásná katolička

Dětství půvabné Pattie nebylo v ničem jiné než spousty těch, co vyrůstali ve staré dobré Anglii v padesátých letech. Byla solidní, měla trochu přísnou katolickou výchovu. V patnácti letech nastoupila na internátní klášterní školu. „Po škole jsem nastoupila do kosmetické firmy a tady jsem teprve objevila, že existuje módní časopis Vogue. Byla jsem ohromená krásou modelek a barevností toho časopisu. My jsme předtím ve škole byly uzavřeny před světem,“ vyprávěla Pattie Boyd.

Mladá Pattie si ten nový svět užívala, až jednou do firmy přišel novinář z časopisu pro teenagery a zeptal se jí, jestli by nechtěla být modelkou. Najednou se dostala do jiné dimenze – do světa fotografů, a hlavně tehdy slavné módní návrhářky Mary Quant, která vynalezla minisukně, a objevila modelku Twiggy.  Pattie díky minisukním předváděla, fotila, a to jí právě přineslo i roli ve slavném filmu Perný den, kde se ve svých dvaceti letech seznámila s budoucím manželem Goergem Harrisonem.

Paní Harrison

S Georgem si padli do oka hned první den natáčení. Pattie vypadala jako neřízená střela, čekali byste dračici, ale ona byla jemná a plachá. Mezi jednotlivými scénami si četla knížky, chroupala jablka a pila vodu.

„George se pořád kolem mě točil, snažil se na mě zapůsobit pozváním na večeři, sliboval, jak mne seznámí s vlivnými lidmi. Působil sice křehce, ale tenkrát jsem si myslela, že je to akorát pěkný náfuka, co mě chce prostě sbalit, a to jsem nemohla dopustit,“ vzpomínala Pattie.

Jenže její nezájem romanticky založeného Harrisona přitahoval o to víc. To se mu ještě nestalo. Obvykle měl každou, na kterou ukázal prstem. A tak se snažil a časem se do blonďaté, slušně vychované Pattie prostě zamiloval. Měl štěstí, že jeho city i ona opětovala a po skončení natáčení filmu už z nich byl pár. Oficiálně na veřejnosti se objevili právě při premiéře Perného dnu. Dva roky poté, co byli spolu, se vzali a z mladičké katolické modelky byla paní Harrisonová.

Byli jsme spíš na spirituální vlně

O životě s romantickým broukem mnohem později sepsala Pattie útlou knížku „My life“. Podle ní jsou vzpomínky na život s Beatles plné cestování a volnosti. Jenže to zase tak idylické nebylo. Ne že by se George nějak zásadně změnil, byl na svou ženu hrubý nebo ji dost nemiloval. Ale měl dost práce sám se sebou. V té době totiž vstoupily do jeho života drogy. Ale abychom mu nekřivdili, nebyl v tom sám. Psal se konec šedesátých let, svět ovládly květinové děti a experimenty s LSD nebo alespoň marihuanou byly znakem nekonvenčního života, který navíc k životě legendární skupiny patřil. Kromě drog ovšem Geroge holdoval i východním filozofiím. Tíhnul k hnutí Haré Kršna, jezdil často do Indie. A to tak úplně nebyla Pattiina káva. „Měla jsem ho ráda, ale cítila jsem, jak se mi vzdaluje. Z našeho manželství zbyly jen diskuze, jestli je lepší Ráma nebo Láma a buddhismus či hnutí Haré. Samozřejmě, že jsem ho stále milovala, snažila se pochopit. Odcizovali jsme se ale jeden druhému tak silně, až jsme spolu nežili. Byla jsem sama, i když s ním.

Manželský „trojúhelník“

Osm let vydržela Pattie po boku Georga a přihlížela jeho eskapádám s východní filozofií, s drogami. Ona sama se snažila manželství nejprve zachránit, ale posléze se věnovala hlavně sama sobě. Vypracovala se na vynikající fotografku. Možná právě to ji vrhlo po osmi letech vedle George do náruče nejlepšího kamaráda jejího muže – Erika Claptona, slavného bluesového zpěváka a kytaristy. Od roku 1974 spolu měli vášnivý románek, který ovšem přerostl ve vztah. Eric Clapton Pattie hrozně miloval a složil pro ni několik písní, z nichž například Layla se stala velkým hitem. O tomto období mluví Pattie jako o ďábelském trojúhelníku, ve kterém prožívala lásku s Georgem a vášeň s Erikem.

Před Georgem samozřejmě svůj poměr tajili, ale ten se jednoho dnes vše dozvěděl. Nejdříve strašně zuřil, cítil se podvedený a zlomený, ale nakonec zvítězila jeho v podstatě mírná povaha a všechno jim odpustil. V roce 1978 svolil k rozvodu a o rok později nechyběl na svatbě své bývalé ženy a nejlepšího kamaráda.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články