Královna červené knihovny Rosamunde Pilcher: Kouřila jako tovární komín, vydělala si miliardy

Rosamunde Pilcher
Zdroj: YouTube
Rosamunde Pilcher vydala svou první povídku v 18 letech. Do roku 1965 psala pod pseudonymem Jane Fraser.Její knihy plné romantiky patří mezi nejprodávanější tituly na světě.Mezi absolutní hity se řadí Hledači mušlí.Tento román z roku 1987 se může pochlubit až deseti miliony prodaných výtisků.+ 5 fotek+ 6 fotek

Každý, kdo miluje nenáročné příběhy plné romantiky, u kterých se nemusí moc přemýšlet, ví, že úplně nejlepší byla v tomto žánru spisovatelka Rosamunde Pilcher. Obrovskou popularitu získala díky německé televizi ZDF, jež zfilmovala přes stovku jejích příběhů. Jaká ale byla v soukromí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2020 09:00

Rosamunde Pilcher se narodila 22. září 1924 v Lelantu, který patří do hrabství Cornwall. Do roku 1965 vystupovala pod pseudonymem Jane Fraser. Její příběhy pro ženy plné lásky a šťastných konců se staly nejprodávanějšími tituly takzvané červené knihovny.

Propagace chudého kraje

První povídku napsala Rosamunde již v osmnácti letech. Už od samotného počátku nejčastěji situovala své příběhy do malebné, leč chudé krajiny hrabství Cornwallu. Na tom by nebylo nic zvláštního, dokud se jejích románů neujala německá televize ZDF.  Díky tomu začaly do Cornwallu proudit zástupy turistů, kteří toužili vidět na vlastní oči krásy prostředí, v němž se odehrávaly životy jejich hrdinů.

Takový znatelný nárůst příjmů a zlepšení ekonomické situace obyvatel samozřejmě neušel pozornosti úřadů, které za to spisovatelku odměnily mnohými oceněními. To nejvzácnější však dostala od samotné královny, a to sice Řád britského impéria.

Miliardový zisk

“Mé povídky jsou určené pro ženy, které sedí ve svých šedých bytech a za okny poslouchají bubnování deště a vítr. Nabízím jim jedinečnou možnost odebrat se do Cornwallu, jenž je plný krásných květin a slunečného počasí,” prozradila autorka.

Psaním si vydělala, v přepočtu, přes tři miliardy korun, přesto byla hodně spořivá. Veškerá autorská práva přešla na její děti. Utrácela pouze za cigarety a kvalitní whisky. Ráda poseděla u skleničky se svými kamarády. Počet jejích známých prý přesáhl stovku, nikdy ale nebyla svému muži nevěrná. Takové chování pro ni bylo zcela nepřípustné.

Sex a peníze jsou nudné věci

Ačkoli si ji kvůli tomu dobíraly vlastní děti, nikdy do svých románů nezařadila sex. Tvrdila, že sex a peníze jsou skvělé jen do té doby, než se o nich začne psát. Pak se stávají nezajímavými. Ona sama se navíc nevdávala z lásky, ale kvůli válce, aby byla alespoň trochu zajištěná. Manželství považovala jen za další plný úvazek, stejně jako rodičovství.

Zemřela loni v únoru ve věku 94 let. Po Vánocích dostala bronchitidu, po které následovala mrtvice. Všichni věřili tomu, že se zase postaví na nohy, bohužel však upadla do bezvědomí a již se z něj neprobrala.

Zdroje textu: Blesk, idnes.cz, wikipedie

Zdroj fotek: Prima Love

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články