Sting slaví 69. narozeniny: Odhodlaný bojovník za lidská práva, kterému nevadí drogoví dealeři

Sting
Zdroj: Showpix
Sting je pop-rockový zpěvák. Než započal sólovou dráhu, byl frontmanem skupiny The Police. Přezdívku dostal díky žlutočernému pruhovanému svetru.
Narodil se do nuzných poměrů. Matka byla kadeřnice, otec mlékař.
Původně hrála kapela The Police punk.
Je držitelem Nobelovy ceny za hudbu.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Zpěvák Sting, který má dnes 69. narozeniny, patří bezesporu mezi ikony pop-rocku. Jeho doménou však není jenom hudba, ale i film. Angažuje se také jako aktivista. V této oblasti má však, přinejmenším, velmi zajímavé názory. A víte, jaké požadavky má před svými koncerty?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 10. 2020 08:00

Gordon Matthew Thomas Summer alias Sting se narodil 2. října 1951. Do roku 1985 byl lídrem, skladatelem a baskytaristou rockové kapely The Police. Za svou kariéru získal mnohá ocenění. Mimo jiné i Řád britského impéria. Má tři děti.

The Police a sólová kariéra

Působení v kapele The Police bylo pro Stinga zásadní. Vydali pět řadových alb, jejichž prodej se vyšplhal až na 75 milionů prodaných nosičů. Čtyři počiny se dostaly do oficiálního žebříčku časopisu Rolling Stone jako nejlepší alba všech dob. V roce 2003 byli The Police uvedeni do rock’n’rollové síně slávy.

Rozhodnutí osamostatnit se a vydat se na sólovou dráhu bylo trefou do černého. Sting si totiž dokázal vydobýt postavení i jako samostatný umělec. Nebylo na něj pohlíženo jen jako na bývalého frontmana slavné skupiny. Získal hned několik cen Grammy a dohromady se svou domovskou skupinou se může nyní pyšnit více než sto miliony prodaných alb.

Herec malých rolí

Sting se ve své kariéře neorientoval jen na hudební scénu, ale pokukoval i po filmu. Většinou se sice jednalo jen o minirole, avšak ve filmech, které by mu závidělo mnoho hereckých kolegů. Je třeba ale říci, že se spíše orientoval na méně komerční snímky.

Vidět jsme jej mohli ve filmu Duna režiséra Davida Lynche, který je znám především filmem Sloní muž a seriálem, který zdánlivě nedává žádný smysl - Twin Peaks, či ve snímku Víc než dost od Freda Schepista. Většinou hrál sám sebe.

Dealeři nejsou nebezpeční

O Stingovi je obecně známo, že se angažuje v ochraně přírody a boji za lidská práva. Velmi rád také upozorňuje na hrozbu v podobě globálního oteplování, které je mnohými lidmi popíráno. Podílel se také na založení nadace Rainforest, která má za úkol zachránit deštné pralesy, které musí mnohdy ustupovat zemědělské půdě.

Největší odezvu však vyvolalo jeho doporučení mířené na USA. Vyzval vládu, aby přestala plýtvat penězi na boj s drogami a dala je raději potřebným lidem nebo na záchranu ekosystému. Drogoví dealeři jsou podle něj zcela neškodní. Někteří z nich dokonce dodávají marihuanu těžce nemocným. Nač tak jimi obsazovat již tak přeplněné věznice?

Dejte mi čaj a bude to v pohodě

Co byste si měli připravit, kdybyste pozvali Stinga na koncert? Vlastně nic zvláštního. Vyžaduje jen čisté ručníky a oblíbený čaj, který si rád přisladí medem. Patří tak mezi nejskromnější hvězdy světa. Žádné hvězdné manýry u něj rozhodně nečekejte.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Sting

Kniha Sting, Wensley Clarkson

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články