Hercule Poirot, jak ho neznáte: Když David Suchet dotočil poslední film, truchlil jako na pohřbu

Poirot, Suchet
Zdroj: Česká televize
Přestože se mohlo točit dál, jelikož vznikla pokračování Hercula Poirota, která napsala spisovatelka Sophie Hannah, jeho představitel, herec David Suchet, to kategoricky odmítl. 
Spousta dílů z poslední sezóny se točila přímo v domě Agathy Christie.David Suchet později prozradil, že role Poirota byla pro něj ze všech nejdůležitější. 
Aby dosáhl detektivovy plnoštíhlé postavy, nosil herec pod oblekem vycpávky.
+ 2 fotky+ 3 fotky

David Suchet se vtělil do postavy elegantního detektiva Hercula Poirota více než sedmdesátkrát. Po právu je tak považován za jeho nejlepšího televizního představitele. Jak se ale ke své roli vůbec dostal? A jak se se svou životní rolí rozloučil?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 09. 2020 16:00

Malý zvídavý mužík, pro Angličany “cizák” s postavou tučňáka, který vždy odhalí pachatele zločinu. Svůj verdikt však nesdělí mezi čtyřma očima, ale svolá všechny zainteresované, aby jim prozradil, jak došel k odhalení viníka.

Na další případ Hercula Poirota se můžete podívat dnes ve 21:40 na ČT 1

Rodina Agathy Christie měla jasno

Když rodina Agathy Christie uviděla herce Davida Sucheta v komediálním seriálu Blott on the Landscape, měla ihned jasno. Právě on musí ztvárnit slavného detektiva Hercula Poirota. “Když jsem se to dozvěděl, roztřásla se mi kolena,” zavzpomínal Suchet. “Věděl jsem, že to nebude jednoduché, ale nabídku jsem přijal, protože detektivní žánr miluju.” Nutno ale dodat, že než si přečetl knižní předlohu, byl k této roli velmi skeptický.

Příprava na Poirota

Samotná příprava na lehce egocentrického a ješitného detektiva s knírkem se nesla v duchu studia. David Suchet měl tehdy u postele hromadu knížek od Agathy Christie a snažil se pochopit povahu Poirota. Musel se naučit všechny jeho manýry, které však neměly ve výsledku působit směšně.

“Poirot je brilantní, ale také velmi komplikovaný,” dodal herec. “Má rád eleganci, preciznost a skromnost, přitom je domýšlivý a marnivý, za což určitě mohou ty jeho šedé buňky mozkové. Myslím, že jsem se jím doopravdy stal. Nejobtížnější ale bylo naučit se jeho způsob chůze. Není tajemstvím, že jsem měl mezi půlkami minci.” 

Loučení s rolí

Poslední dobrodružství Hercula Poirota bylo odvysíláno v roce 2013. “Když padla poslední klapka, prošel jsem si určitým truchlícím obdobím. Jako po pohřbu. Poirot byl můj nejlepší přítel, alter ego. Znal jsem ho ze všech nejlépe,” svěřil se David Suchet.

Herci však stále chodí dopisy od fanoušků, kteří nedokážou skousnout detektivovu smrt. A Suchet by jim rád vyhověl. Kdyby mu někdo nabídl celovečerní film, bez váhání by ho přijal. “Je opravdu zajímavé, kolik lidí by Hercula chtělo znovu vidět. Já osobně jsem rád, že mi dali jeho vycházkovou hůl jako dárek na rozloučenou. Je to připomínka časů minulých, a možná i budoucích,” řekl Suchet.

Zdroj textu: idnes.cz, čsfd, novinky.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články