Velká Británie je na vše připravená: Podívejte se, co všechno se bude dít, až zemře královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. panuje už 68 let, a ačkoli se mnozí členové královské rodiny těší velké popularitě, královna je všechny zastiňuje nejen rekordní délkou své vlády, ale i pokornou a oddanou službou koruně.
Zdroj: Pixabay.com

Velkou Británii zachvátila velká panika. V minulých dnech se totiž na sociálních sítích objevila falešná zpráva, v níž se psalo o tom, že královna Alžběta II. zemřela. Lidé začali šílet, tyto spekulace však byly rychle vyvráceny a třiadevadesátiletá panovnice se má stále čile k světu. Co se ale bude jednou dít, až smrt královny skutečně nastane?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 03. 12. 2019 12:42

Tento svět bohužel jednou opustíme všichni, jedni v úplné tichosti, druzí za pozornosti celé planety. Věčné nebude ani panování britské královny Alžběty II., která je na trůnu už skoro sedmdesát let, a je tak jednou z nejdéle vládnoucích panovnic.

London Bridge is down

Obávaný moment může vzhledem ke královnině úctyhodnému věku přijít kdykoliv. Velká Británie si proto na tento den připravila přísný plán s názvem Operation London Bridge, který obsahuje přesné pokyny, jak bude na tuto událost reagovat.

Až jednou bude královnin stav vážný, třeba vinou dlouhodobé nemoci, bude vydán krátký zpravodaj. Ten bude celou zemi informovat o jejím zdravotním stavu a připravovat lidi na její možný odchod. Jako jeden z prvních bude o odchodu královny Alžběty II. informován předseda vlády a za předání této informace bude zodpovědný královský soukromý sekretář. Spekuluje se dokonce, že kódová slova, která mají potvrdit její odchod, budou znít následovně: London Bridge is down, což však nikdy nebylo stoprocentně potvrzeno.

Připravené nekrology

Oznámení o úmrtí královny bude nejdříve vydáno tiskovou agenturou Press Association, kterou poté bude následovat zbytek médií. Další signály vyšle rádio BBC Radio 1 – až totiž jednou zahraje píseň Haunted Dencehall, tak to bude znamenat, že se stalo něco hrozného, a že je třeba zapnout si televizi. Během toho vyjde z Buckinghamského paláce pěšák v truchlícím oblečení, který k bráně připevní černobílé oznámení. Na smrt královny je připravena i královská webová stránka.

Až k tomuto dni jednou dojde, tak na sebe všichni novináři navléknou černé obleky s černými kravatami. Zpravodajské agentury už dokonce mají pro královnu připraveny nekrology a v The Times by prý už nyní byli schopni svými články psát o královnině smrti dlouhých jedenáct dní.

Dvanáct dní truchlení

Noviny nebudou psát o ničem jiném. Hlavní televizní kanály v den úmrtí královny Alžběty II. zruší televizní program a budou vysílat pouze pocty a videa mapující její život. Taky se hovoří o tom, že všichni pracovníci opustí svá zaměstnání a z práce půjdou domů. Zatím se však zřejmě jedná jen o spekulaci a bude záležet na nadřízených, jak se k této situaci postaví.

Po úmrtí královny bude celá země truchlit dvanáct dní a během této doby bude královnino tělo v Buckinghamském paláci. Další čtyři dny bude rakev ležet ve Westminister Hall, kde se s královnou bude moct rozloučit i široká veřejnost. Konečný odpočinek po své dlouhé cestě životem najde v kapli sv. Jiřího na hradě Windsor. Novým králem Velké Británie se po smrti své matky stane princ Charles a den pohřbu královny se spolu s jeho následnou korunovací promění ve státní svátek.

Možná to nyní působí všechno tak trochu bláznivě, celý scénář se ale jednou odehraje a Velká Británie na to musí být připravena. Nyní se však královna Alžběta II. těší dobrému zdraví, které jí snad ještě několik let vydrží.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články