Britská seniorka (108), která přežila španělskou chřipku i obě světové války, radí, jak bojovat s koronavirem

Britská seniorka (108), která přežila španělskou chřipku i obě světové války, radí, jak bojovat s koronavirem
Zdroj: Unsplash.com
Disney lhal o datu svého narození, aby se teprve v šestnácti letech mohl zaregistrovat k záchrannému sboru Červeného kříže na konci 1. světové války. Potom ale onemocněl španělskou chřipkou, a než se stihl uzdravit, válka skončila.Španělská chřipka postihla i malíře moderny Edwarda Muncha. Ten ještě předtím, než onemocněl, namaloval mnoho děl s tématikou smrti a nemocí. I přes jinak chatrné zdraví měl umělec štěstí a z choroby se uzdravil. Namaloval také několik autoportrétů své nemoci. Předsedu vlády Spojeného království Davida LLoyda George týdny před koncem první světové války postihla španělská chřipka, která ho bezprostředně ohrozila na životě.  Devět dní musel zůstat na lůžku, nosit respirátor a přes měsíc byl sledován lékaři. Protože se ale předpokládalo, že zprávy o jeho nemoci „povzbudí nepřítele“, byla jeho nemoc novinářům tajena.Kromě toho, že velký americký generál John J. Pesrshing sám onemocněl, španělská chřipka, mu působila ještě další mnohem větší problémy. Jeho jednotky totiž umíraly rychleji na nemoc než kvůli zásahu kulek. Pershing tak byl požádat vládu o více než 30 mobilních nemocnic a 1500 zdravotních sester.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ve světě se nyní nemluví o ničem jiném, než o koronaviru, který řádí na celé planetě. Spousta lidí však pamatuje i mnohem těžší momenty. Patří mezi ně také Winifred Burgoyne, jíž je už 108 let, a která přežila španělskou chřipku i dvě světové války. Jaký je její recept na to, jak zvládnout i tuto novodobou pandemii?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 30. 03. 2020 11:42

Ještě pořád žijeme v době, kdy si na vlastní kůži můžeme vyslechnout děsivé příběhy z období světových válek. Jednou z pamětnic je i důchodkyně Winifred Burgoyne, která se narodila v roce 1911 a v současné době je 42. nejstarší osobou ve Velké Británii. Osm přání k narozeninám dostala taky od královny Alžběty II.

Musíme se o sebe starat

Za svůj dlouhý život stařenka prožila spoustu důležitých historických milníků včetně obou světových válek a pandemie španělské chřipky, které podlehlo 50 až 100 milionů lidí.

Winifred celý svůj život pracovala jako tkadlena v továrně v Manchesteru. Když ale vypukla druhá světová válka, tak začala šít pásy na zbraně pro vojáky. Nyní už však na vše vzpomíná ze svého pokoje v pečovatelském domě v Boltonu a snaží se poskytnout lidem několik rad na to, jak bojovat se současnou epidemií koronaviru.

„Musíte se zdržovat od jiných lidí a pracovat na vlastní pěst – musíte se o sebe postarat,“ říká žena, která toho prožila už spoustu. „Nejdůležitější je postarat se o děti, protože první věc, kterou lidé dělají, je to, že se líbají, a tak se virus může dále šířit,“ upozornila seniorka.

Také dodala, že je momentálně v pořádku, ale vyděšená. Dává si pozor, aby se k ní lidé v této chvíli nepřibližovali. A když už se přiblíží, tak jim řekne, aby se jí nedotýkali. „Nevíme, co se bude dít dál, takže se o sebe starat musíme – dezinfekční prostředek používejte všude, kam jdete!“ dodala razantně stařenka.

Všichni jsme na ni hrdí

Svou osudovou lásku Winifred potkala v roce 1946 a po dvou letech se jim narodila dcera Linda. Jejich spokojené manželství vydrželo několik desítek let a trvalo až do roku 2000, kdy její manžel Ronald odešel na druhý břeh.

Její jednasedmdesátiletá dcera Linda o své mamince říká, že ačkoliv měří jen 1,2 metru, tak je bojovník: je vtipná, ostrá, dokáže se postavit za ostatní, ale i za sebe. „Vždycky říká, že klíčem k dlouhému život je být dobrou ženou s čistým štítem a k tomu se nikdy neobtěžovat s muži,“ řekla stařenčina dcera. „Jsme s ní v telefonickém kontaktu a jsme na ni všichni velmi hrdí,“ dodala.

Nyní je „její“ pečovatelský dům kvůli koronaviru uzavřen a jediný kontakt s okolím tak může udržovat jen díky telefonu. Winifred se však nenudí a odpočívá ve svém křesílku nebo poslouchá hudbu. „Je to naprosto úžasná osoba. Má rada aktivity jako je cvičení s křesly a miluje hudbu, během které oblékáme nebo máváme se šátky, které jim dáváme,“ řekla na adresu Wini jedna z pečovatelek domova.

CELOSVĚTOVÉ PANDEMIE ZVLÁDLY I SLAVNÉ OSOBNOSTI, KTERÉ NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články