Connie, Vera a Cornelia: Dohromady jim je přes 300 let a porazily koronavirus. A nejen ony

Connie, Vera a Cornelia: Dohromady jim je přes 300 let a porazily koronavirus. A nejen ony
Zdroj: Sandwell and West Birmingham/NHS Trust
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

Světová média den co den plní zprávy o tom, kolik má koronavirus nových obětí. Stále je však výrazně více těch, kteří už se z nemoci stihli vyléčit. Některé příběhy jsou přitom pozoruhodné.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 16. 04. 2020 11:41

Říká se, že nejohroženější skupinou koronavirové pandemie jsou senioři. Někteří ale ukazují, že ani vysoký věk nemusí vůbec nic znamenat. Jsou totiž lidé, kteří se z nákazy koronavirem vyléčí i poté, co jim bylo klidně i přes sto let.

Uzdravila se po narozeninách

Jednou ze statečných bojovnic je Američanka Vera Mueller, která už třináct let žije v pečovatelském domě Sauer Health Care ve Winoně. Je jí už 104 let, přesto zvládla koronavirus porazit.

Nemoc jí byla diagnostikována 25. března, kdy měla kašel, horečky a nevolnosti. V těchto těžkých chvílích a izolaci ji podporovala rodina, která jí za oknem zpívala písničky, donesla fotografie i velikonoční vajíčka. „Jednou v noci se jí vůbec nedařilo, ale pozoroval jsem ji přes okno a viděl jsem, jak se její rty pohybují," uvedl její syn Bob pro Winona Daily News. „Mnoho lidí se modlilo za její uzdravení,“ dodal.

Vera v době, kdy bojovala s koronavirem, „oslavila“ 104. narozeniny. Její rodina s ní sice nemohla být osobně, i tak jí ale dodala spoustu sil. „Zpívali jsme jí veselou narozeninovou píseň a ona ten den vypadala docela dobře," řekl syn Bob pro Winona Post.

Rodina s Verou často mluvila po telefonu, společné hovory ale nebývaly moc dlouhé, protože se jí špatně dýchalo. Během období, kdy bojovala s koronavirem, byla přemístěna do karantény, šestého dubna se však vrátila zpátky na svůj pokoj. „Naučil jsem se vážit si každého dne, který s ní máme. Stále je tady pro nás a pro všechny. Když se s ní setkáme a promluvíme si s ní, máváme na ni nebo jí posíláme polibky, tak to znamená hodně,“ cituje syna Boba portál people.com.

Bojovnice z celého světa

Vera však není zdaleka jedinou bojovnicí, která koronavirus přemohla v pokročilém věku. Z nemoci se vyléčila také Connie Titchen, která je ve 106 letech nejstarší Britkou, která nemoc covid-19 přemohla. Když po třech týdnech opouštěla nemocnici v Birminghamu, její zaměstnanci jí nadšeně tleskali. „Mám velké štěstí, že jsem tento virus zahnala,“ uvedla pro bbc.com Connie, která se už nemohla dočkat, až uvidí svou rodinu. „Měla opravdu aktivní život. Milovala tančení, jízdu na kole a golf. Vždycky taky vařila, i když si občas dala ráda McDonalda. Neřekl jsem jí, že jsou zavřeni,“ usmál se její vnuk Alex Jones.

Nejstarší vyléčenou pacientku z koronaviru hlásí také Turecko. Stala se jí Havahan Karadeniz, které je dokonce 107 let. „Nemocnice byla dobrá, stejně jako personál,“ řekla pro standard.co.uk. Ve věku 107 let zvládla obávaný virus porazit i Cornelia Ras z Nizozemska.

NA DALŠÍ NEBEZPEČNÉ VIRY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články