Královna Alžběta II. slaví 96. narozeniny: Jaké je tajemství její dlouhověkosti?

Královna Alžběta II. slaví 96. narozeniny: Jaké je tajemství její dlouhověkosti?
Zdroj: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada, CC BY 2.0/Julian Calder for Governor-General of New Zealand, CC BY 4.0/koláž Lifee
Malá princezna Alžběta na obálce časopisu Time v dubnu roku 1929. Tehdy ještě málokdo uvažoval o tom, že by si jako třetí v pořadí následníků trůnu někdy skutečně nasadila na hlavu korunu. Stalo se a vládla nejdéle ze všech...Sedmiletá budoucí královna Alžběta II., tehdy ještě celkem bezstarostné dítě.Za druhé světové války si budoucí královna Alžběta II. prosadila práci řidičky – a to nikdy neměla řidičský průkaz. Královna ho zkrátka nepotřebuje a nemusí mít ani poznávací značku na autě.Stejně jako v den slavné korunovace 2. června 1953, i po celý další život stál za královnou Alžbětou II. její nejbližší člověk – princ Philip.+ 12 fotek+ 13 fotek

Královna Alžběta II. slaví 21. dubna 96. narozeniny. Přestože neměla jednoduchý život a musela se obětovat monarchii, dodnes je na svůj věk v dobré formě. Čemu za to vděčí?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 04. 2022 15:00

Úvodní fotografie k článku vznikly v letech 1959 a 2001, dělí je víc než čtyři dekády. Na prvním portrétu měla královna Alžběta II. za sebou pouhých sedm let vládnutí, na tom druhém to bylo již téměř půl století. Mění se tvář, přibývají zkušenosti a roky, ale energie a schopnost být vzorem zůstávají téměř stejné. Jak je to možné?

Jak dlouho žijí britští monarchové?

Pokud se podíváme na žebříček nejdéle žijících britských monarchů, Alžběta II., která slaví 21. dubna už své 96. narozeniny, obsadila "pouze" páté místo. Před ní je princ Philip, ten skonal ve věku 99 let a 303 dní, ale jinak žebříčku vévodí ženy. Její Veličenstvo královna Alžběta a Alice, vévodkyně z Gloucesteru, překročily stovku.

Je běžné, že britští monarchové se dožívají 80-90 let a často se dlouho těší dobrému zdraví. Mají, samozřejmě, přístup k vynikající lékařské péči, ale to ještě není zaručený recept na dlouhověkost. Pojďme se podívat, jaký je životní styl královny Alžběty II.

Den s královnou Alžbětou II.

Podle britského webu Express.co.uk dodržuje královna několik pravidel již od nástupu na trůn. Bez ohledu na to, kde se zrovna nachází, ať už jde o Buckinghamský palác, hrad Windsor nebo Balmoral, probouzí se každý den ve stejnou dobu a stejným způsobem. Přesně v 7:30 vstoupí do její ložnice osobní služebná se dvěma stříbrnými konvičkami, v jedné je čaj Earl Grey a ve druhé horká voda. Čaj je považován za jeden nejdůležitějších prvků udržení dlouhověkosti. Pomáhá jako prevence proti srdečným onemocněním, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Zatímco si královna dopřává první šálek čaje, služebná jí připravuje koupel. Královna prý používá dřevěný teploměr, aby se ujistila, že voda není příliš horká, a není bez zajímavosti, že má ráda málo vody. Mluví se o přibližně 18 centimetrech.

V 8:30 dojde na snídani a podle královnina bývalého osobního kuchaře Darrena McGradyho si vybírá mezi dvěma možnostmi - míchaná vejce s uzeným lososem a lanýžovými hoblinami, nebo cereálie. Alžběta II. má v oblibě jednoduchou stravu a menší porce. Každý den jí i několikrát ryby a sezónní ovoce a zeleninu. Bílkoviny doplňuje grilovaným kuřetem. A občas si dopřeje kapku ginu.

Na procházce s Alžbětou II.

Přestože je Alžběta II. zaneprázdněná žena, nevynechává procházky. Těm holdovala i její matka, Její Veličenstvo královna Alžběta. A proč jsou tak důležité? Podle údajů North Dakota State University už i krátké procházky mohou snížit hladinu stresu a riziko cukrovky nebo rakoviny.

Díky tomu, že je královna stále aktivní a věnuje se jak rodině, tak i práci, nenechává zahálet svou mysl, což je v pokročilém věku mimořádně důležité. A pak je tady jedna zajímavost, která udrží člověka duševně fit - cestování. Podle neurologa Paula Nussbauma z Pittsburghské univerzity změna prostředí a cestování vůbec stimuluje mozek a podporuje růst nových propojení neuronů. A k povinnostem královny, hlavně v časech před covidem, patřilo cestování prakticky po celém světě.

Alžběta II. zbožňuje psy a pokud jí to zdraví dovolilo, jezdila na koních. Zvířata jsou obecně vhodná pro udržení zdraví. Jedna starší studie Státní univerzity v New Yorku pracovala s burzovními makléři, kteří trpěli vysokým krevním tlakem. Když si pořídili domácího mazlíčka, poklesl jim až o polovinu ve srovnání s jejich kolegy bez zvířat. Díky zvířatům se člověk cítí lépe a jeho metabolismus produkuje víc pozitivních hormonů.

Zdroje informací:

Ag.ndsu.edu: Walking Can Help Relieve Stress

Edition.cnn.com: Study: Pets curb dangerous rises in blood pressure

Wikipedia.org: List of longest-living members of the British royal family

Lifehack.org: Neuroscientist Says When You Travel, Your Brain Reacts In A Special Way

Express.co.uk: From breakfast to a daily bath - the Queen's morning routine hasn't changed in 69 years

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články