Alžběta II. vládne 70 let: Na návštěvě u Václava Havla dostala s princem Philipem kuriózní dar

Alžběta II. vládne 70 let: Na návštěvě u Václava Havla dostala s princem Philipem kuriózní dar
Zdroj: Showpix
Václav Havel pozval Alžbětu II. a prince Philipa na návštěvu České republiky již v roce 1991. Přišli až koncem března 1996.Královna Alžběta II. se v doprovodu Václava Havla prošla také po Karlově mostě.Britská královna Alžběta II. se během státní návštěvy České republiky zastavila i v Brně. Václav Havel předal britské královně Alžbětě II. Řád bílého lva první třídy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Britská královna Alžběta II. je na trůně už rekordních 70 let, vlády se ujala 6. února 1952. V březnu 1996 dorazila na pozvání Václava Havla také do České republiky. Jak probíhala návštěva, která se chystala téměř rok a co všechno ji provázelo?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 02. 2022 12:40

Nebyla to první návštěva britské královské rodiny v Československu. Již v roce 1991 jsme přivítali princeznu Dianu s princem Charlesem. Podle archivní reportáže České televize se v Lánech setkali s Václavem Havlem a první dámou Olgou Havlovou. Pak je na prohlídce pražských památek doprovázel Karel Schwarzenberg.

Alžběta II. a Václav Havel

V roce 1991 došlo také k setkání Václava Havla s královnou Alžbětou II., ovšem na britské půdě. Přijala jej v Buckinghamském paláci a prošli se i po palubě královské jachty Britannia. Tehdejší prezident České a Slovenské Federativní Republiky pozval panovnici na návštěvu, ale trvalo dlouhých pět let, než k tomu skutečně došlo.

Byla to dosud nejvýznamnější státní návštěva, která se v České republice uskutečnila. Britská královna jezdila pouze na dvě státní návštěvy ročně a raději navštívila země Commonwealthu," řekl pro Radio Prague International Ladislav Špaček, dlouholetý mluvčí Václava Havla. A dodává, že poradní týmy britské královské rodiny přišly do České republiky téměř rok před plánovanou návštěvou. Přes všechnu snahu se ale vloudily chybičky. Jedna se odehrála na nádvoří Pražského hradu, kde královna sledovala výměnu stráží. Václav Havel chtěl Alžbětě II. asistovat a dotkl se dotkl jejího lokte, aby ji navedl správným směrem.

V tu chvíli se ozval důstojník se šavlí, který stál za ní: ‘Nedotýkejte se jejího veličenstva, prosím!’ Pan Havel mi později řekl, že si myslel, že by mohl vytáhnout meč, ale naštěstí se nic takového nestalo," dodal Špaček. Dalším prohřeškem proti protokolu mělo být to, že Václav Havel přivedl na setkání s královnou kníračku Ďulu. Ale jí to spíše pobavilo, neboť má psy hodně ráda.

Alžběta II. a princ Philip v České republice

Britská panovnice přiletěla do České republiky 27. března 1996 a podle webu Novinky.cz byla i s manželem ubytována v Lichtenštejnském paláci. Přesouvala se menším letadlem BAE 146 nebo jedním ze dvou automobilů značky Rolls-Royce, které měl královský pár k dispozici. Kromě Prahy navštívila Alžběta II. také Brno, zatímco její manžel vyrazil na prohlídku Národního hřebčína v Kladrubech, kde se zajímal o chovné stádo klisen a podíval se na zápřeží starokladrubských koní. Princ Philip se totiž dlouhá léta věnoval nejen pólu, ale také soutěžím spřežení a získal několik medailí i z mistrovství světa.

V rámci formální části návštěvy obdržela královna Řád bílého lva první třídy s Řádovým řetězem za rozvoj česko-britských přátelských vztahů a ona zase Václavu Havlovi předala Řád lázně, jehož původ sahá až do 14. století. Pokud jde o soukromé dary, vášnivý lovec princ Filip dostal brokovnici.

V průběhu státní večeře, která byla určena pro 270 hostí, se servírovala svíčková na smetaně a kuře s kořeněnou nádivkou. Václav Havel bohužel britskou královnu Alžbětu II. a jejího manžela prince Philipa hostil sám, neboť jeho žena Olga zemřela několik týdnů před setkáním.

Zdroje informací:

Ct24.ceskatelevize.cz: 30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

English.radio.cz: Visit by Queen Elizabeth II to Czechia remembered 25 years on

Novinky.cz: Alžběta II. jako první britský monarcha navštívila české země před 15 lety

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články