Životní lovestory Václava Havla: Jak se seznámil se svou druhou manželkou Dagmar?

Životní lovestory Václava Havla: Jak se seznámil se svou druhou manželkou Dagmar?
Zdroj: Showpix
Dagmar Havlová, rozená Veškrnová je česká herečka. V roce 1997 se stala manželkou českého prezidenta Václava Havla a první dámou České republiky. Od roku 2016 používá jméno Dagmar Havlová-Veškrnová.
Dagmar Havlová se narodila v rodině hudebního skladatele Karla Veškrny a jeho ženy Markéty v Brně–Židenicích. Jejím strýcem byl kněz podzemní církve Vladimír Julián Veškrna.V Brně účinkovala v Divadle na provázku. Po příchodu do Prahy byla Dagmar Havlová stálou členkou Divadla Jiřího Wolkera a účinkovala také v Semaforu. Od roku 1979 vystupovala Dagmar Havlová v Divadle na Vinohradech. + 3 fotky+ 4 fotky

Václav Havel, český prezident, dramatik a disident, zemřel 18. prosince 2011 v 9.46 na následky dlouhodobých zdravotních potíží. Odešel klidně a ve spánku. Do poslední chvíle s ním byla jeho manželka Dagmar Havlová.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 12. 2021 09:46

Václav Havel byl ženatý dvakrát. Se svou první manželkou Olgou se dal dohromady v Divadle Na Zábradlí, kde pracovala jako uvaděčka. On byl mladý a začínající literát, ale až díky její podpoře se naplno pustil do psaní. V divadle poznal Václav Havel i svou druhou manželku Dagmar.

Jak Václav potkal Dagmar

Historie jejich prvního setkání je vlastně docela jednoduchá. Došlo k tomu v roce 1989, kdy divadlo Semafor oslavovalo 30. výročí založení. A disident a dramatik světového věhlasu Václav Havel u toho nemohl chybět. Stejně tak přišla herečka Dagmar Veškrnová, která v Semaforu hostovala.

Velice dobře si vzpomínám, jak jsme oslavovali třicet let Semaforu. Přišel tam disident Havel a herečka Veškrnová. A mě nenapadlo nic jiného, než že jsem je představil,“ řekl pro deník Blesk Jiří Suchý, jeden ze zakladatelů Semaforu.

Vidím ji jako dnes. Dlouhý, otevřený kabát, pod ním kratičkou sukni a ty nohy. Myslím, že i Václav si jich všímal,“ vzpomíná herečka Vlasta Chramostová na červen 1989. Tehdy se uskutečnila premiéra představení Hlasy ptáků od dalšího disidentského autora Josefa Topola.

Václav a Dagmar Havlovi

Havlova první manželka Olga v lednu 1996 podlehla rakovině a v tom samém roku těžce onemocněl i on sám. Nezůstal ovšem osamocený, po jeho boku stála Dagmar Veškrnová. „Je pravda, že mi několikrát zachránila život. Zasloužila se o to, že jsem přežil různé nepříjemnosti, a dovedla velmi energicky zmobilizovat lékaře i v okamžiku, kdy oni říkali, že mi nic vážného není, a ona vycítila, že to může být něco velmi nebezpečného. Donutila je k té péči a získala si u nich autoritu,“ cituje Václava Havla deník AHA!

Podle vzpomínek jejich přátel kladla Olga svému manželovi na srdce, aby nezůstával sám. Proto se Havel rozhodl učinit vztah s Dagmar oficiálním a 4. ledna 1997 se vzali na žižkovské radnici. Jí svědčila herečka Táňa Fischerová, jemu Jan Tříska. Svatební hostina vlastně ani nebyla, jen skromné pohoštění se šampaňským.

Nastoupila jsem po velmi oblíbené paní Olze na její místo. A to lidi nadzdvihlo ze židle, ale zároveň si asi neuvědomili, že člověku je smutno o samotě a padesátiletý člověk ještě chce žít s láskou. Láska je dar a je zázrak, když nás potká,“ vzpomínala na tuto dobu Dagmar Havlová podle deníku Blesk. Ovšem díky tomu, jakou péči a podporu poskytovala Václavu Havlovi se pak změnil její obraz v očích veřejnosti a dodnes zůstává nejoblíbenější první dámou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Václav Havel, Dagmar Havlová, Olga Havlová

Ceskatelevize.cz: Prezident Václav Havel se oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články