80 let od narození Jiřího Grossmanna: 10 nejvtipnějších hlášek slavného komika

80 let od narození Jiřího Grossmanna: 10 nejvtipnějších hlášek slavného komika
Zdroj: se souhlasem České televize

Jiří Grossmann, od jehož narození uplynulo 20. července 80 let, vytvořil s Miloslavem Šimkem nezapomenutelnou satirickou dvojici. Pojďme si připomenout deset nezapomenutelných hlášek z jejich povídek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 07. 2021 09:00

Jiří Grossmann se narodil 20. července 1941 v Praze. Byl to český komik, humorista, zpěvák, textař a divadelní autor. Byl spjatý s divadlem Semafor. Se svým kolegou Miloslavem Šimkem patřil na přelomu šedesátých a sedmdesátých let k absolutní špičce české politické satiry. Zaměřovali se však i na texty a skeče ryze absurdního rázu.

Nejlepší hlášky Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka

1. „Nechci slevu zadarmo.”

2. Tchán z matčiny strany vždy v říjnu na Den znárodnění odhazuje svršky volaje, že ho hřeje společné vlastnictví továren a dolu, který mu dříve patřil.” 

3. Maminka pracovala, sestra pracovala, bratr pracoval, já dřel jako mezek, zatímco otec byl funkcionář a živil rodinu.” 

4. Referent Lacina měl onehdy přednášku o potírání analfabetismu. Byla to přednáška zajímavá a poučná. Zvláště od toho okamžiku, kdy si posluchači uvědomili, že přednášející Lacina se domnívá, že analfabet je ten, kdo nepije alkohol.” 

5. Je to už na světě tak zařízeno, že muži krásného zevnějšku mají stoprocentní úspěch u žen. Také můj bratr patřil odmalička k pohlednější sortě mužů. Dostával více mléka od kojné, na pískovišti byl neustále obklopen holčičkami... V dospělosti nemusel v tramvajích vytahovat drobné, pokud tam službu vykonávala žena. Naopak mu uvolnila nejlepší místo a invalida dopadl tvrdě na dlažbu mezi kolejemi.”

6. Zbývalo jen čekat na sníh. Sledoval jsem napjatě počasí, ale příznak zimy nepřicházel. Zkoušel jsem se i rouhat Bohu, abych přivolal sněhovou kalamitu. On to ale převrátil a přišla vedra, že mi dva polární psi pošli steskem.” 

7. Školník Váňka nás učením nezatěžoval. Přišel do třídy, otevřel přípravy a četl: „Téma hodiny: Králíky. Cíl: Nakrmit je." Pak přípravy zavřel a dodal: „To byste kluci nevěřili, co ty potvory sežerou.”

8. Doktor Zelí byl učený pán, ale kázeň ve třídě neudržel. Vrchol drzosti si dovolil repetent Pelnář, který v sobotu pozval pana doktora na nedělní oběd řka, že mají vepřovou s knedlíkem a maminka marně shání přílohu.”

9. Byl jsem pevně rozhodnut tento rok opustit čtvrtou třídu pomocné školy a vykročit do života, abych si vydělal nějaké peníze. Bylo jich už třeba. Kuřivo se netrhá na louce a do děvčat je třeba také občas vrazit pár korun.” 

10. „Jednou za mnou přišli, abych zaplatil 5000 Kč na pohřeb člena ÚV KSČ. Řekl jsem, že za 5000 Kč pohřbím celý ÚV sám.” 

Legendární skeče připomene dnes i ČT 3 pořadem Vzpomínka na Jiřího Grossmanna (21:15). Zítra ČT 3 uvede záznam představení z divadla Semafor s názvem Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (21:05).

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jiří Grossmann

Sigrosada.webnode.cz: Povídky Š+G

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články