PORADNA: Zjistila jsem, že tchán je podlý člověk. Zkušená psycholožka radí, čeho se v takovém případě vyvarovat

PORADNA: Zjistila jsem, že tchán je podlý člověk. Zkušená psycholožka radí, čeho se v takovém případě vyvarovat
Zdroj: Freepik

V květnu vás zaujal příběh Lídy, která odhalila nemilou skutečnost o svém tchánovi. S ním měla až doposud skvělý vztah. Nyní by ho ale nejradši vyškrtla ze svého života. Jak se k nastalé situaci postavit, poradila nešťastné ženě zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 06. 2021 12:00

Lída si léta říkala, jaké má štěstí. Milujícího manžela, dvě krásné děti a tchána s tchyní, kteří jim v začátcích velmi pomohli. A to hlavně finančně, aby si mohli dovolit vlastní bydlení.

Tchán se k mladým vždycky choval moc hezky, vnoučata ho zbožňovala. O to víc Lídu vykolejilo, když jí jednoho dne kamarádka prozradila, co je její tchán zač.

Prý půjčoval lidem peníze za vysoké úroky a nejednoho dlužníka připravil o všechno. Lída si informace ověřila a od té doby se na tchána dívá jinýma očima. Nejraději by se s ním už nikdy nesetkala a nechce ani, aby se s ním stýkaly její děti. Jenže tuší, že to tak snadno nepůjde.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Liduško, z vašich řádků je patrné, že jste velmi zodpovědná a rozumná mladá žena. Víte, někdy je pohled jedné a druhé strany dost odlišný. Píšete, že jste pátrala a informace od kamarádky si potvrdila, netuším do jaké míry, ale lobbuju za presumpci neviny. Soudit je velmi těžké. Sama sebe se zeptejte, jaké důkazy máte a zda jsou validní. Někdy se stane, že se lidé spojí, někomu závidí, a tak mají společného „nepřítele“, kterého pak pomlouvají. Viděla jsem to už několikrát.

Prokazují důkazy, které jste našla, opravdu tchánovu vinu? Viděla jste smlouvy, které s ním lidé podepsali? Znáte pozadí toho, kdy ty smlouvy podepisovali? Co si řekli? Zda si uvědomovali hloubku smlouvy, kterou podepisují? Proč si nezvali peníze v bance a brali si je od vašeho tchána? Banky přece běžně poskytují hypoteční úvěry. Myslíte, že by o dům nepřišli, kdyby nespláceli úvěr bance? Nechci, aby to vyznělo, že straním tchánovi. To vůbec ne. A chápu, že jsme ve složité situaci, protože jste žila v domněnce „něčeho“, a nyní se ta domněnka mění.

Jen bych vás chtěla poprosit, než tchána „odepíšete“, opravdu zvažte, zda je pravda tak jednoznačná, jak vám ji prezentovala kamarádka. Víte, jak to je, každá mince má dvě strany. Tchána jste se na to ptala? Jste rodina, a pokud popisujete, že více než 10 let vaše vztahy fungují skvěle, je zvláštní, že pokud by byl tchán tak zlý, že byste nic nepoznala. Držím vám moc pěsti, ať jste šťastná a vše dobře uvážíte.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články