Pohřeb Libuše Šafránkové v milovaném kostele: Temná minulost místa, kde hledala útěchu

Pohřeb Libuše Šafránkové v milovaném kostele: Temná minulost místa, kde hledala útěchu
Zdroj: Showpix/Wikimedia Commons/MONUDET, CC BY-SA 4.0/koláž Lifee
Národem milovaná herečka Libuše Šafránková zemřela náhle 9. června ve věku 68 let.Libuše Šafránková žila dlouhá léta na pražském Spořilově a v oblibě měla i místní kostel sv. Anežky České. Právě ten byl místem posledního veřejného rozloučení se slavnou herečkou. 
Jedním z prvních smutečních hostů byl herec Pavel Trávníček, princ z legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku.Rozloučit se přišla i herečka Jitka Sedláčková.+ 4 fotky+ 5 fotek

Libuše Šafránková žila dlouhá léta na pražském Spořilově a v oblibě měla i místní kostel sv. Anežky České. Právě zde dnes probíhá poslední veřejné rozloučení se slavnou herečkou. Kostel sám má mimořádně silnou minulost, mniši trpěli ve vykonstruovaných procesech a jeho architekt skončil v gulagu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 06. 2021 11:03

Libuše Šafránková zemřela náhle 9. června ve věku 68 let. Díky svému půvabu, nevinnosti a milému vzezření byla často obsazovaná do rolí princezen, ale také maminek, jaké by chtěl mít každý z nás.

Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou

Maminka si nepotrpěla na velkou pozornost a cenila si soukromí. Vím ale, že by určitě stála o to, aby ti, kteří ji měli rádi, měli možnost se s ní rozloučit na místě, kam ráda přes 30 let chodila,“ uvedl pro Českou tiskovou kancelář hereččin syn Josef Abrahám mladší. I když bude samotný pohřeb probíhat v kostele sv. Anežky České jen v úzkém rodinném kruhu, přenos z něj bude možné sledovat na obrazovkách v okolí kostela. Obřad bude přenášet i Česká televize.

Libuše Šafránková na Spořilově nejen dlouhá léta žila, ale zdejší kostel byl jejím oblíbeným místem. Účastnila se bohoslužeb i kulturního dění ve farnosti. Podle Rádia Proglas byl P. Jakub Sadílek, provinciál řádu františkánů a spořilovský farář, také jejím zpovědníkem. „O blízkém přátelství, jaké bylo mezi námi, se nedá moc podrobně mluvit, to zůstává skryto v srdci. Ale budu si ji navždy pamatovat jako šarmantní paní s hlubokou duší, která milovala svoji rodinu. Zároveň jí v posledních letech života velmi záleželo na přibližování se k Ježíši, přičemž se nebála v souvislosti se svou nemocí otevírat i některá náročná témata víry. Navždy mi zůstane hluboko v srdci její pohled a úsměv," řekl Sadílek pro Rádio Proglas.

Ještě předtím působil na farnosti víc než 40 let páter Řehoř Vojtěch Mareček, kterého Libuše Šafránková znala už z dětství. S otcem totiž chodila do kostela ve Šlapanicích u Brna, kde byl Mareček varhaníkem. Když se přestěhovala na Spořilov a zjistila, že je zde farářem, spřátelili se a často jej navštěvovala. On pak křtil třeba její vnoučata.

Historie kostela sv. Anežky České

Na místě dnešního kostela sv. Anežky České byla 26. července 1929 vysvěcena kaple sv. Kláry, která byla zřízena z bývalé kantýny. V kapli se tehdy nacházel jen starý dřevěný oltář a jednoduchá zpovědnice, ostatní potřebné předměty byly půjčovány z františkánského kláštera u P. M. Sněžné. Sama místnost byla dlouhá 9–10 metrů, asi 7 metrů široká a poměrně nízká. Bohoslužby se konaly jen v neděli a o svátcích.

V prosinci roku 1933 vzniká Spolek dílo bl. Anežky pro postavení katolického chrámu na Spořilově, který se snažil shromažďovat prostředky k vybudování kostela. O necelý rok později byl posvěcen jeho základní kámen a v roce 1935 začínají stavební práce. V průběhu budování kostela došlo ke změně původního projektu Nikolaje Pavloviče Paškovského, zejména zvýšení věže, která se pak stala dominantou Spořilova. Stavba byla zkolaudována a vysvěcena ještě v říjnu 1935. Bohužel se toho nedožil František Nosek, který stál u zrodu kostela a po dlouhá léta se mu nezištně věnoval. Zemřel o půl roku dříve.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ArchitekTúra (@cit.adela21)

Ani Spořilov neobešly velké tragické události 20. století. V roce 1944 byl přímo z kláštera gestapem eskortován představený Mikuláš Šus. Architekt Paškovskij byl roku 1945 odvezen do gulagu, přičemž se po deseti letech utrpení dozvěděl, že šlo o omyl. V padesátých letech pro změnu zasáhly spořilovský kostel komunistické inscenované procesy. Někteří františkáni dostali 22 let vězení, přičemž kněz Ambrož Tobola zemřel po výslechu 14. dubna 1953. Později byli mladší řeholníci odvedeni na vojnu k Pomocným technickým praporů.

Zdroje informací:

Zpravy.proglas.cz: Odešla Libuše Šafránková

Farnost-sporilov.cz

Sporilov.info: Podivuhodný příběh architekta spořilovského kostela

Idnes.cz: V kostele na Spořilově našla svého Anděla, odhalil kněz o Šafránkové

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články