Cukrář Josef Maršálek o angažmá v královském paláci: Princ Philip byl gurmán, Alžbětě II. stačí levné sušenky

Cukrář Josef Maršálek o angažmá v královském paláci: Princ Philip byl gurmán, Alžbětě II. stačí levné sušenky
Zdroj: Herminapress, Showpix/koláž Lifee.cz
Cukrář Josef Maršálek vypráví, co zažil během práce v Buckinghamském paláci. Stravování britské královské rodiny je podle něj strohé a konzervativní.Britská královna Alžběta II. si potrpí na zdravé jídlo a sušenky.Manžel britské královny Alžběty II., princ Philip, zemřel v dubnu loňského roku. Bylo mu 99 let.Josef Maršálek vypráví o tom, jak mediální skandály s princem Harrym a Meghan Markle poškozují reputaci britské královské rodiny.+ 2 fotky+ 3 fotky

Cukrář Josef Maršálek, kterého si televizní diváci oblíbili díky pořadu Peče celá země, rád vzpomíná na dobu, kterou strávil v Anglii. Krátce se mu dokonce poštěstilo působit v Buckinghamském paláci, kde pekl pro královskou rodinu, včetně panovnice Alžběty II. Kdo by čekal, že pro ni chystal luxusní zákusky, byl by zklamaný. Královna má nejraději něco úplně jiného.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 02. 2022 08:00

Když s Josefem Maršálkem hovoříte, poznáte, že má Velkou Británii a královnu upřímně rád. Není divu, strávil na Ostrovech deset let a týden působil přímo v Buckinghamském paláci. Jablečné koláče připravoval ve slavném obchodním domě Harrods, sezamové a zázvorové cookies pekl v galerii Tate Modern a v House of Lords měl na starost obědová menu.

Práce u nejvíc konzervativní rodiny na světě

„Je to hezká a zajímavá příležitost a strašně obdivuju lidi, kteří tam zůstali třeba patnáct let. Ale ta práce je monotónní," překvapuje Maršálek úvodem a hned vysvětluje: Britská královská rodina je pravděpodobně nejkonzervativnější rodinou na světě. S tím souvisí také jídelníček. Není pro koho experimentovat a přinášet něco nového, ani to nemá význam. Až na prince Philipa, ten žil opravdu proto, aby jedl. Ostatní, mám pocit, jedí jen proto, aby žili," vzpomíná cukrář na svého oblíbence. Královnin choť, princ Philip, zemřel loni v dubnu, pouhý rok před stými narozeninami.

Královna Alžběta II. preferuje dort z levných sušenek

„Neříkám, že by jedli špatně, oni jedí dobře, ale monotónně. Je to konzervativní instituce a jídelníček je daný. Když se dělají bankety, tak se nevybírá z tisíce a jednoho dezertu," popisuje Josef Maršálek běžnou praxi v jednom z nejbohatších domů světa.

Když si tedy královna Alžběta II. nepotrpí na moderní výstřednosti, co si nejčastěji dává k čaji o páté? „Královna má od dětství ráda levné sušenky Rich Tea. Jsou to ty nejobyčejnější sušenky, které v Anglii najdete. Je v nich hladká mouka, voda, kypřidlo, trocha cukru a olej. Ty se nalámou a spojí směsí vajíček, čokolády a cukru. Vznikne z toho takový nepečený dort, jak se u nás říká. Má ho strašně ráda a dopřává si ho. Já ho tam ochutnal a ano, bylo to dobré," připouští Josef a dodává, že většinu času připravoval v Buckinghamském paláci k čaji vdolky, které královna ráda drobí svým psům.

Hrušky na všechny způsoby, to je královnina libůstka

Mimo vdolky a sušenky má Alžběta II. slabost pro hrušky. Zbožňuje prý tradiční hruškový koláč, hrušky vařené ve víně nebo kořeněné hrušky zapečené v těstě s mandlemi. „Nedávno jsem četl titulek, že si královna dopřává až osm rozličných skleniček vína denně. To ale samozřejmě jen proto, že každý ten nápoj se hodí k jiné příležitosti a denní době," vysvětluje známý cukrář. Královny Alžběty II. si váží a podle něj je to právě síla její osobnosti, co Brity spojuje.

Maršálkovi vadí humbuk kolem královské rodiny

S ohledem na aktuální společenskou a politickou situaci ale také říká, že by se do Británie vrátit nechtěl. Mám zvláštní pud sebezáchovy, vždycky odejdu včas. Odešel jsem, když se dařilo a Británie byla na vrcholu. Potom přišel brexit a pandemie, krize v královské rodině. Dnes už bych se tam necítil vítaný. Dnes je to jiná Anglie, než do jaké jsem přišel já," říká zklamaně. Nelíbí se mu ani mediální skandály, které v posledních letech britskou královskou rodinu provázejí.

„Mediální prodávání vztahu prince Harryho a Meghan Markle mi přijde levné a ponižující. Myslím, že to nikdo z nich nemá zapotřebí. Skandál prince Andrewa by zase měl řešit soud. Ne lidé, jako jsou cukráři, zedníci nebo instalatéři. Stejně jako koronavirus by měli řešit epidemiologové a virologové," míní cukrář Maršálek a chvíli to vypadá, že se dokonce zlobí.

Tolik ho to téma rozohnilo. „V dnešní době mají všichni pocit, že se ke všemu musejí vyjádřit, a podle toho to taky vypadá. Demokracie sice znamená svobodu, ale také zodpovědnost. Ne k sobě samému, ale k ostatním. Na to lidé zapomínají," připomíná Maršálek závěrem.

Se sympatickým cukrářem z televizního pořadu Peče celá země vám v příštích dnech přineseme velký rozhovor nejen o aktuálních trendech v pečení.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články