Princ Philip by se dožil 100 let: Matka o něj nedbala, mluvila prý s Kristem a léčila se u Freuda

Princ Philip by se dožil 100 let: Matka o něj nedbala, mluvila prý s Kristem a léčila se u Freuda
Zdroj: Profimedia
Alice z Battenbergu, matka prince Philipa, se narodila 25. února 1885 ve Windsoru. Od narození byla neslyšící.V roce 1903 se provdala za prince Ondřeje Řeckého a Dánského. Rodinná pohoda jim ale dlouho nevydržela. Po svržení královské rodiny v Řecku museli prchnout do Francie. Tehdy se u Alice projevily psychické problémy.Princ Philip mateřskou lásku nikdy nepoznal. „Byla jsem pro něj jen matkou v technickém slova smyslu," nechala se slyšet Alice, která svůj život raději zasvětila Kristu. + 1 fotka+ 2 fotky

Princ Philip by se 10. června dožil rovné stovky. Jeho život po boku Alžběty II. byl popsán již často, ale co dětství? Věděli jste, že se jeho matka narodila hluchá? Svůj život zasvětila Kristu a záchraně Židů. Byla také hospitalizována v sanatoriu pro duševně nemocné.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2021 08:30

Alice z Battenbergu byla vskutku rozporuplná osoba. Kvůli psychickým problémům byla Philipovi, jak sama kdysi uvedla, pouze technickou matkou, což znamenalo, že ho porodila. Víc nic. Náplní jejího života byla víra a pomoc bližním.

Ježíš Kristus a léčení u Freuda

Matka prince Philipa, Alice z Battenbergu, to neměla v životě zrovna lehké. Narodila se jako hluchá, což v pozdějším věku, a také kvůli velkému stresu, vyústilo v psychickou poruchu. Ještě předtím se ale provdala za Ondřeje Řeckého a Dánského, kterému porodila pět dětí. Na počátku dvacátých let ovšem došlo v Řecku ke svržení královské rodiny a všichni museli prchnout do Paříže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Monarchies (@royal.monarchy)

A právě tehdy začala Alice blouznit a zažívat náboženské halucinace. Tvrdila, že ji s Kristem pojí důvěrný vztah. Sigmund Freud jí následně diagnostikoval schizofrenní paranoiu, kterou měl zapříčinit problém s hladinou hormonů v těle. Aby si byl jist, objednal ji na rentgen vaječníků, což způsobilo předčasnou menopauzu. O něco později byla poslána do sanatoria ve Švýcarsku.

Odboj a řehole Philipovy matky

Ať už trpěla čímkoli, po útěku ze sanatoria se její psychický stav zřejmě zlepšil. Vrátila se do Atén, kde pomáhala zachraňovat Židy před nacistickými represemi, přestože několik členů její rodiny bylo v nacionálně socialistické straně. Po válce založila v Řecku pravoslavný řád jeptišek. O 17 let později se ale musela vrátit do Anglie. Kvůli vojenské vládě totiž začala být považována za nebezpečnou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cam Brunner (@brunnercam)

Na britském královském dvoře ale působila přinejmenším trošku podivně. Bylo zvláštní vidět prince Philipa, jak kráčí po boku s vyžilou jeptiškou, která měla denně vykouřit bezpočet cigaret. Byl to vlastně i takový hřebíček do rakve. Tehdy se totiž začalo na šlechtu pohlížet jako na namyšlené, a zároveň směšné, figurky. Měli tak co dělat, aby lidu prokázali svou hodnotu a autenticitu.

Alice z Battenbergu zemřela 5. prosince 1969 v Buckinghamském paláci ve věku 84 let. O čtvrtstoletí později byla organizací Jad vašem, památníkem obětí a hrdinů holokaustu, oceněna jako Spravedlivá mezi národy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Princess Alice of Battenberg, Prince Philip

Graziadaily.co.uk: The Truth About Prince Philip’s Mother, Princess Alice of Battenberg

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články