Když si princezna Alžběta brala prince Philipa: Zajímavosti ze zákulisí královské svatby

Když si princezna Alžběta brala prince Philipa: Zajímavosti ze zákulisí královské svatby
Zdroj: Profimedia
Jedna z předsvatebních fotografií princezny Alžběty a prince Philipa byla pořízena 18. září 1947 v Buckinghamském paláci.Píše se 20. listopad 1947 a reverend Alan Campbell Don, děkan Westminsterského opatství, vede královské mladomanžele - princeznu Alžbětu a jejího manžela, prince Philipa, vévodu z Edinburghu. Zde princezna Alžběta a její manžel, princ Philip, vévoda z Edinburghu, míří k západnímu východu Westminsterského opatství a míjejí hrobku neznámého vojína.Princezna Alžběta a princ Philip, vévoda z Edinburghu, poprvé mávají veřejnosti z okna Buckinghamského paláce jako manželé.+ 3 fotky+ 4 fotky

Princezna Alžběta se za prince Philipa, vévodu z Edinburghu, vdala 20. listopadu 1947. Jak probíhal ostře sledovaný obřad, kterým začalo jedno z nejdelších manželství v historii britské monarchie?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 11. 2021 15:00

Princezna Alžběta se za svého vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, rázného bývalého prince Řecka a Dánska, provdala na svatebním obřadu ve Westminsterském opatství. Zatímco on se vzdal svých titulů a kariéry, aby se mohl oženit s anglickou princeznou, ji už za několik let čekal nástup na britský trůn.

Svatba princezny Alžběty a prince Philipa

Princezna Alžběta a princ Philip se poprvé setkali v roce 1934 na další královské svatbě. Tehdy si řecká a dánská princezna Marina brala prince George, vévodu z Kentu. Sami pak oznámili zasnoubení 9. července 1947, což jim nechalo pouhé čtyři měsíce na plánování svatby.

Princezně Alžbětě, následnici britského trůnu, bylo v listopadu 1947 jenom 21 let. Její nastávající Philip Mountbatten byl o pět let starší. Britský námořní důstojník byl v předvečer svatby jmenován vévodou z Edinburghu. Nešlo ale o den významný pouze pro tyto dva mladé lidi.

Podle dobového tisku svatba oblíbené princezny zvedla náladu obyvatelům Británie, kteří se po druhé světové válce potýkali s ekonomickými potížemi. V této doslova nadnárodní euforii se ztratily i hlasy, které kritizovaly pompéznost celé události - od masivního dortu až po seznam hostů čítající 2000 jmen. Odhaduje se, že ráno v den svatby zaplavily ulice Londýna 2 miliony lidí a obřad následně díky vysílání BBC poslouchalo 200 milionů lidí po celém světě.

Svatební dary pro princeznu Alžbětu

Zajímavostí je, že i pro princeznu platila poválečná přídělová pravidla. Aby mohla nechat dokončit své šaty, včetně 4,5 metru dlouhé vlečky a šatů osmi družiček, musela použít kupony na přidělování oblečení. Její šaty byly ušity ze saténu objednaného ve Skotsku a zdobeny krystaly a 10 000 perlami, které zase doputovaly z Ameriky.

Také oficiální svatební dort, který na výšku měřil 2,8 metru, byl takříkajíc světoběžníkem. Přezdívku 10 000 mílový dort nedostal nadarmo. Byl vyroben z britské mouky a krystalového cukru, ale také cukru z Trinidadu. Dále byly použity mandle, máslo a mražená vejce z Austrálie a sirup z Barbadosu.

Královský pár obdržel kolem 10 000 gratulačních telegramů z celého světa a přes 2 500 svatebních darů. Stovky z nich byly americké potravinové balíčky, které pak putovaly britským válečným vdovám. Svazek princezny Alžběty, která se o šest let později stala britskou královnou, s princem Philipem vydržel přes sedm dekád. Až do dubna 2021, kdy vévoda z Edinburghu zemřel.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wedding dress of Princess Elizabeth of the United Kingdom, Wedding of Princess Elizabeth and Philip Mountbatten

History.com: Princess Elizabeth marries Philip Mountbatten

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články