Zemřel Miro Žbirka: Takhle dojemně se s ním rozloučila jeho princezna Marika Gombitová

Zemřel Miro Žbirka: Takhle dojemně se s ním rozloučila jeho princezna Marika Gombitová
Zdroj: Profimedia
Miro Žbirka a Kateřina Žbirková se vzali v roce 1988. Mají syna Davida, který se také živí hudbou. A dceru Lindu. Kateřina s oběma potomky na archivním snímku. + 9 fotek+ 10 fotek

Miroslav Žbirka, který zemřel 10. listopadu 2021 ve věku 69 let, byl půl století takřka mezinárodní hudební hvězdou. V roce 1982 uzmul Zlatého slavíka jeho tradičnímu "majiteli" Karlu Gottovi. Žbirka byl sice úspěšný sólista, ale jedny z nejlepších skladeb nazpíval s Marikou Gombitovou, se kterou jej pojil i výjimečný vztah.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 11. 2021 10:50

Vždy, když píšu duet, jako první mi automaticky naskočí její jméno," přiznal Miro Žbirka v roce 2016 pro web Aktualne.cz. Tehdy se chystal na turné Road to Abbey Road a Marika Gombitová měla být u toho s jedním ze svých velkých návratů na koncertní pódia.

Miro Žbirka a Marika Gombitová

Miro Žbirka a Marika Gombitová se poprvé potkali v roce 1976 na zkoušce skupiny Modus v bratislavské Lamači. Zatímco ona se bála, jestli se mu její zpěv bude líbit, neboť na ni Žbirka působil trochu rezervovaně, Miro vzpomíná, jak na něj Marika okamžitě udělala dojem. „Byla velice výrazný typ, jednoduše nepřehlédnutelná," vzpomínal po letech.

Díky Modusu se Gombitová rychle stala hvězdou první velikosti a záhy s písní Úsměv vyhráli Bratislavskou lyru. Pro Modus to paradoxně znamenalo vynucenou pauzu a čekání na to, až budou moci nahrát desku. Rudé právo tehdy napsalo, že se zhlédli v kosmopolitních prvcích. Není divu, šéf skupiny Janko Lehotský byl hitmaker západního střihu, baskytarista Laco Lučenič zase přinesl neotřelý styl a lehkou aroganci velkých hvězd. A k tomu Žbirka se svou orientací na Velkou Británii...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana (@jana1706)

I když se pak Gombitová a Žbirka pustili na sólové dráhy, neznamenalo to konec spolupráce. Nahráli třeba duet V slepých uličkách, který vyšel na Mekyho debutové sólové nahrávce Doktor sen v osudovém roce 1980. Gombitová tehdy se Žbirkou natočila legendární slovenský muzikál Neberte nám princeznu, ale když se na konci listopadu vracela z koncertu v Brně, havarovala a ochrnula od sedmého obratle dolů.

Rozlučka Mariky Gombitové

Zatímco každý druhý by v tu chvíli ztratil smysl života, Marika se nevzdala. Pouhý půlrok po nehodě, která ji upoutala na vozík, se představila na Bratislavské lyře. Teprve měsíc před festivalem přitom Gombitová putovala z nemocnice do rehabilitačního ústavu v Kladrubech a hned po emotivním vystoupení ji odvezli zpět, aby v zařízení mohla další půlrok intenzivně rehabilitovat. S úžasným nasazením poté ještě nějakou dobu vystupovala, než se odmlčela. V tomto období se lidé Žbirky ptali, jak se má Marika. Zůstali kamarádi, i když se jejich profesní cesty rozešly.

Žbirka se mezitím stal jednou z největších pěveckých hvězd, a to nejen na Slovensku. V roce 1982 se mu povedl husarský kousek, když "vyfoukl" Zlatého slavíka jeho obvyklému držiteli Karlu Gottovi. Meky koncertoval i v zahraničí a plnil si sny, jako bylo třeba nahrávání ve slavném studiu Abbey Road, kde kdysi pracovali jeho oblíbení Beatles. Zpěvák tady připravil anglické album, které se nemohlo jmenovat jinak než Abbey Road. Když pak v roce 2016 připravoval turné s tímto názvem, nemohla na něm chybět ani Marika Gombitová, pro kterou to byl jeden z velkých návratů na pódium.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrej Soliter (@soliter_na_cestach)

Miro Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu 2021, ve věku 69 let podlehl těžkému zápalu plic. Marika Gombitová se s ním na svém Facebooku rozloučila slovy: „Můj drahý Meky, hrozně mi budeš chybět. Jsi v mém srdci navždy. S láskou Tvá princezna." A na Žbirkově profilu svítí rozlučková slova, která asi nejlépe vystihují jeho nenucený a vždy svěží přístup k životu: „Správy o mojej smrti sú PRAVDIVÉ, to by řekl Meky, kdyby žil…“

Zdroje informací:

Aktualne.cz: Miro Žbirka: Turné k desce Abbey Road bude velký comeback Mariky Gombitové

Marikagombitovaofficial.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články