Jak usnout do 10 minut: Podle odbornice zaberou sacharidy a návrat do pravěku

Jak usnout do 10 minut: Podle odbornice zaberou sacharidy a návrat do pravěku
Zdroj: Shutterstock
Dospělý člověk potřebuje 6 až 9 hodin spánku denně. Když se pohybujete na spodní hranici, není na tom nic špatného. Důležitá je kvalita spánku.Někdy je největší překážkou kvalitního spánku vlastní hlava, která nedokáže přestat myslet na prožité potíže, nebo na to, co nás čeká na další den. Zkuste si pak představovat něco optimistického, jako když se třeba zasníte přes den. Odborníci doporučují "vrátit se do pravěku". Znamená to především mít v ložnici úplnou tmu. Naši předkové měli lepší spánek i díky tomu, že neusínali ve svitu lampy nebo mobilního telefonu.Neexistuje žádná univerzální měkkost matrace. Měli byste si najít matraci, která odpovídá vašemu typu postavy a stylu spánku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kvalitně se vyspat může někdy být problém. Spánková trenérka Rosie Osmunová prozradila pro britský deník Express několik tipů, jak si v noci pořádně odpočinout.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 10. 2021 15:00

Noční spánek může být pro některé lidi obtížný. Někdy jde o krátkodobý problém, za kterým stojí stres z každodenního života. Jindy ovšem může dojít k dlouhodobé nespavosti, kterou může vyvolat řada faktorů.

Jak se dobře vyspat

Rosie Osmunová je certifikovaná trenérka spánku, takže o spánku toho ví hodně a nebojí se zeptat. A také poradit. K jejím základním postřehům patří to, že bychom měli „dýchat svou myslí“. Jde o to, že způsob dýchaní hraje roli v nervovém systému, který reguluje srdeční frekvenci, svalové napětí, motivaci, relaxaci nebo vzrušení. Zatímco rychlé a mělké nádechy mohou vytvářet pocit úzkosti, hluboké a pomalé nádechy jsou uklidňující," vysvětluje Osmunová.

A poznamenává, že podle vědců nám nižší teploty pomáhají usínat rychleji a mít hlubší spánek. Když se lidské tělo blíží do fáze spánku, tělesná teplota přirozeně mírně klesá a zůstává nižší prakticky až do probuzení. Navrhuje, abychom si v jistém smyslu zahráli na jeskynního člověkaPřed vynálezem chytrých telefonů bývaly noci temné a studené. A pak moderní věda zjistila, že pro spánek jsou ideální nižší teploty a úplná tma.

Lze také „oklamat" mozek. Podle jedné skotské studie totiž záměr nesnažit se usnout měl za následek vynaložení menšího úsilí o spánek a méně úzkosti pro nespavce ve srovnání s tím, když nedělají nic.

Kvalitní spánek

U spousty lidí, kteří mají problémy s usínáním, může hrát velkou roli přemýšlení nebo myšlenky, kterých se večer nedokážou zbavit. Místo klidného snění myslí třeba na to, co museli přes den řešit, co je čeká následující den, ale objevují se také vzpomínky na trapné okamžiky, které se snaží zapomenout. Co s tím? „Jedním ze způsobů, jak přerušit hloubání, nebo rozptýlit nechtěné myšlenky před spaním, je praktikovat představování, něco jako denní snění," říká Osmunová.

Pokud víte, že máte potíže se spánkem, je dobré plánovat a sníst trochu sacharidů. Jejich konzumace přibližně čtyři hodiny před spaním pomohla v rámci jedné studie lidem rychleji usnout a lépe spát. Jednalo se o jednoduché sacharidy, které jsou rychle a snadno stravitelné. Nachází se v džusu, mléčných výrobcích nebo v pečivu. Je ovšem potřeba dodržet tuto časovou hranici, třeba hodinu před spánkem už to není tak účinné.

Zdroje informací:

Express.co.uk: How to sleep: Eight tips for getting to sleep in less than 10 minutes - 'Go caveman'

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články