Spánek a jídlo: 5 tipů, jak si úpravou stravy dopřát lepší odpočinek v noci

Spánek a jídlo: 5 tipů, jak si úpravou stravy dopřát lepší odpočinek v noci
Zdroj: Unsplash

Můžete zkusit meditaci, omezit kofein, nebo večer vyměnit mobil za knížku, ale ne vždy to přinese kvalitní spánek. Tajemství dobrého odpočinku totiž spočívá také v tom co a kdy jíte.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 09. 2021 12:00

Magazín Eatthis.com, který se věnuje zdravému stravování, uvádí, že podle výzkumů jsou strava a kvalita spánku spojené nádoby. I drobné změny ve stravě nám mohou pomoci lépe spát. A když se dobře vyspíme, jíme také lépe.

Jídlo a kvalitní spánek

Spánek je neuvěřitelně důležitý při regulaci hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu,“ říká pro magazín Eatthis.com nutriční specialistka Lauren Harris-Pincus. Míní tím třeba leptin, kterému se říká také hormon sytosti a hladu. Když se nenajíme správně, jsme unaveni a pak si další jídlo dopřejeme později. To může následně ovlivnit kvalitu spánku a tvoří se cyklus špatného stravování a spánku.

A jak se z toho vymotat? Zkuste některou z těchto 5 rad:

1. Nevynechávejte snídani.

2. Omezte alkohol před spaním.

3. Večer už moc nejezte

4. Zaměřte se na vyváženou stravu s dostatkem vlákniny a kalorií.

5. Mlsejte s rozumem

Jak jíst dobře?

V předchozích řádcích zmiňované informace si teď zkusme trošku vysvětlit. Podle studie z roku 2018 se kvalita a vůbec nástup spánku zlepšují poté, co lidé zapojení do výzkumu snídali. Pokud naopak ráno nepozřeli nic, špatně se jim zaspávalo.

I když se zaspávání dá trošku vylepšit večerní sklenkou alkoholu, protože působí jako sedativum a může vám pomoci rychleji usnout, upadnete rovnou do hlubokého spánku, co má tendenci rozhodit spánkové cykly. Pravděpodobně pak budete spát kratší dobu a hůř. Odborníci proto doporučují večerní pití alkoholu omezit. A stejně tak se raději vyhněte jídlu před odchodem do postele. Jíst přibližně tři hodiny před usnutím může spánek narušit také.

Pokud jde o konkrétní jídlo, strava s nízkým obsahem vlákniny je spojena s kratším a méně klidným spánkem. Odborníci doporučují přidat vlákninu a vyměnit třeba bílé pečivo za celozrnné, nebo sáhnout po tmavě zbarvené zelenině, luštěninách a semínkách. S tím souvisí i chuť na něco menšího. Pokud se žaludek začne ozývat hodinu nebo dvě před spaním, je naprosto v pořádku dát si svačinu. Ideální jsou sušené švestky, protože obsahují vápník, hořčík a vitamín B6. To všechno je potřebné k produkci spánkového hormonu melatoninu. Nebo si dejte banán, ten pro změnu obsahuje serotonin, draslík, hořčík a vlákninu, co podporuje kvalitní spánek.

Zdroje informací:

Eatthis.com: 7 Diet Changes You Can Make Now to Sleep Better Tonight

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články