Karel Augusta: Jeho zkázou se stala milenka, kvůli ní hubnul pomocí alkoholu

Karel Augusta: Jeho zkázou se stala milenka, kvůli ní hubnul pomocí alkoholu
Zdroj: Reprofoto Youtube

Herec Karel Augusta, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Causa Králík, se s ničím nepáral. Když mu zakázali hrát, vyučil se kuchařem. Nebál se však ani fyzicky náročných povolání. Jinými slovy, vždy se dokázal uživit. Ke konci kariéry se však až příliš sblížil s alkoholem. Proč? Jak praví staré rčení - za vším hledej ženu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 08. 2021 09:00

Děj filmu Causa Králík: Známý advokát Oldřich Lukášek poslechne svého lékaře a odstěhuje se z centra Prahy na venkov. Praxi pak přesouvá do malého městečka s názvem Mezihoří. Jeho první klientkou se stává jedna babička, které vnuk odmítá splatit několikatisícový dluh. Ta Lukáškovi z vděčnosti, že se ujal jejího případu, daruje králíka. Postupem času přibývají další kauzy, babička Márová ale zůstává na prvním místě. Na komedii Causa Králík z roku 1979 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Karel Augusta odmítl místo u prezidenta

Karel Augusta snil o tom, že se, jako jeho otec nebo strýc, stane buď strojvedoucím, anebo zemědělcem. Rodina si však přála, aby šel studovat. Během studia na obchodní akademii mu šlo nejvíce psaní na stroji. Byl v něm natolik dobrý, že mu nabídli práci písaře v prezidentské kanceláři. Karel Augusta to ale nakonec odmítl. Úředničina ho moc nelákala.

Raději přešel na DAMU. Hudba, baletky, sranda a volný projev. To je ten můj démon,” prohlásil jednou Augusta. Kromě angažmá v činohře a kabaretu se na čas ocitl i v cirkuse. Působil tam jako uvaděč a klaun. Vystupoval kupříkladu se slonem, který jej oholil svým chobotem. Prý měl z toho plno modřin.

Karel Augusta kuchařem

S nástupem normalizace dostal Augusta od režimu stopku. Nenechal se tím ale odradit. Rozhodl se zase někam posunout a vyučil se kuchařem. Zdárné zakončení studia oslavil velkou hostinou, na kterou samozřejmě také navařil. Pozval na ni všechny své známé.

Po sametové revoluci si vyzkoušel stánkový prodej s grilovanými kuřaty. Pracoval od rána do večera, bez ohledu na počasí, někdy i v mrazech hluboko pod nulou. Pak raději vyměnil profesi prodejce za skladníka. Dlouho se tam ale neohřál. Časově náročné zaměstnání nebylo možné skloubit s herectvím.

Pivní ďáblík Karla Augusty

V závěru kariéry se jeho kamarádem stal “pivní ďáblík”. Ten ho měl vždy lákat na minimálně deset kousků. Kvůli komu začal pít? Jeho kolega Ladislav Mrkvička tvrdil, že za vše mohla milenka. Byla to baletka Dagmar. Augusta se jí snažil co nejvíce zalíbit. Začal s velmi drastickou dietou, jenž spočívala v tom, že jídlo bylo nahrazováno alkoholem.

Manželka se na něj přesto nevykašlala. „Smrt přišla nečekaně. Večer jsem seděla u stolu, on přišel a říkal: Alenko, mám tě moc rád. Já jsem na něj zůstala koukat. A on říkal: Já jenom chci, abys to věděla. A odešel. Šel si lehnout a dopoledne druhý den jsem ho našla mrtvýho, zemřel na selhání ledvin,” svěřila se jeho manželka Alena v dokumentu Příběhy slavných. Karel Augusta zemřel 31. května 1998. Dožil se 62 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Karel Augusta 

CSFilm: Causa Králík

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články