Oblíbená jídla diktátorů: Mussolini holdoval česneku, Pol Pot zase miloval kobru s arašídy

Oblíbená jídla diktátorů: Mussolini holdoval česneku, Pol Pot zase miloval kobru s arašídy
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0
Josif Stalin měl rád gruzínskou kuchyni, která mu připomínala mládí. Sám se stravoval spíše střídmě, pro své hosty ale vždy připravil opulentní hostinu. Zajímalo ho totiž, kdo toho sní a vypije ze všech nejvíc. Adolf Hitler trpěl bolestmi břicha a sklony k plynatosti. Oblíbené luštěniny tak musel časem vyměnit za vařenou zeleninu, saláty a vývary.
Neodpustil si ale sladkosti a kaviár.

+ 4 fotky+ 5 fotek

Říká se, že jste to, co jíte. Jak na tom byli Hitler nebo Stalin, holdovali klasickým jídlům, anebo byli natolik zmlsaní, že se spokojili jen s těmi nejvybranějšími pokrmy? Byl vůbec mezi krvelačnými muži vegetarián? A kdo si zase hlídal postavu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 04. 2021 14:00

Adolf Hitler si kvůli zažívacím problémům mohl dovolit pouze dušenou zeleninu. Stalin miloval hostiny, kde tekl alkohol proudem. U Mussoliniho padali lidé do mdlob a Pol Pot miloval zase kobru s arašídy.

Opulentní hostiny u Stalina

Josif Stalin miloval pořádat skutečně bohaté hostiny, kde o jídlo a pití nebyla nouze. Nešlo mu však jen o to, pohostit své patolízaly. Díky tomuto rafinovanému způsobu dokázal zjistit, kdo toho vydrží nejvíc. Někteří hosté prý vydrželi jen díky tomu, že spořádané jídlo ihned vyzvrátili.

Ač panuje obecné přesvědčení o tom, že byl sovětský diktátor alkoholikem a velkým jedlíkem, skutečnost je poněkud jiná. Sám holdoval spíše střídmým pokrmům. Miloval hlavně gruzínskou kuchyni, která mu připomínala jeho mládí. Nepohrdl také kuřetem v kořeněné omáčce či pokrmům, ve kterých převládal česnek. Jeho nejoblíbenějším kořením byl ale jednoznačně pepř.

Střídmý Hitler

Adolf Hitler se musel pořádně hlídat. Od třicátých let trpěl chronickými bolestmi žaludku, takže nesnesl nic těžkého. Hřešil pouze kaviárem (některé prameny ještě uvádějí maso z holoubat a drůbeží játra), který mu moc chutnal. Jeho obědy se zpravidla skládaly ze zeleninových vývarů a salátů. Odpoledne si dopřával jablečný závin nebo dort se šlehačkou. Den pak zase zakončil lehkým jídlem. Všechny chody ale nejprve ochutnali degustátoři, kterých měl celkem patnáct.

Příkladný Mussolini

Italský fašistický diktátor Benito Mussolini se snažil jíst zdravě. Jeho oblíbeným chodem byl salát s česnekem zalitý olivovým olejem a citrónovou šťávou. Pak bylo ale lepší se mu vyhýbat. Benitova manželka Rachele ve svých pamětech uvedla, že v takových případech šla spát raději k dětem.

Mussolini si k obědu nechal uvařit těstoviny s drůbežím a králičím masem. Dietní pokrmy volil záměrně, nechtěl před Italy vystupovat s nadváhou. Kvůli pracovní vytíženosti ale nevydržel u stolu dlouho, jídlo do sebe prakticky naházel a za deset minut se již zvedal k odchodu.

Pol Pot s kobrou

Vůdce Rudých Khmerů Pol Pot se v ničem neomezoval. Ač jeho lid trpěl hlady, on si pochutnával na vybraných pokrmech, které zapíjel vybraným alkoholem. Nejvíce však miloval kobry. Hadí maso se usušilo na slunci a rozmačkalo na malé kousky spolu s arašídy. Směs se pak hodila do hrnce s vroucí vodou, v němž již byla spařená citronová tráva, vinné listy a zázvor.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Adolf Hitler, Benito Mussolini, Pol Pot, Stalin

Businessinsider.com: Favorite foods of dictators

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články