Rachele Mussoliniová: Nejpodváděnější manželka Itálie musela trpět zástupy diktátorových milenek

Rachele Mussoliniová: Nejpodváděnější manželka Itálie musela trpět zástupy diktátorových milenek
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Rachele Guidiová, budoucí manželka nejmocnějšího muže státu Benita Mussoliniho, se narodila 11. dubna 1890 v Itálii. Kromě toho ale získala i nelichotivý titul nejpodváděnější manželky Itálie a o ten by rozhodně nestála žádná žena...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 11. 04. 2021 08:00

Když se rodina Rachele, tehdy ještě Guidiové, musela vzdát pronajatého statku a odstěhovat na druhý konec městečka Predappio, dívky se ujala nová učitelka Rosa Maltoni Mussolini. A spolu s Rachele chodil do školy i její starší syn Benito...

Smrt v rodině

Těžko tehdy mohl někdo tušit, jak se bude jejich život v budoucnosti odvíjet. Zatím se měly děti na několik let rozloučit, když osmileté Rachele zemřel otec a dívka se s matkou musela znovu stěhovat, tentokrát do Forlì. Tady mohla na školu zapomenout. I s matkou pracovala jako služebná.

Z rodičů byli milenci

Do životů Rachele a Benita zasáhla další smrt – tentokrát šlo o Benitovu matku a bývalou Rachelinu učitelku. Vdovec Mussolini si vzpomněl na vdovu Guidiovou a pozval ji k sobě, aby mu vedla domácnost. S matkou se do městečka vrátila i Rachele a znovu se přiblížila budoucímu italskému diktátoru a zakladateli myšlenky fašismu. Možná se jí už v té době líbil, jisté ale je, že se líbila její matka Benitovu otci. Netrvalo dlouho a z Benita s Rachele se stali nevlastní sourozenci. Když v domě Mussoliniových začala sloužit také sama Rachel, byla už ruka v rukávě a mladí se stěhovali do Forlì spolu.

Chudé začátky Mussoliniových

První roky mladého páru nebyly nijak bohaté, spíš naopak. Benito se uvolil k sňatku s Rachele až v době, kdy bylo jejich první dceři Eddě pět let. Ona ale vydržela čekat a také se svatby dočkala. Později patrně hořce litovala. Manželům se narodily ještě dvě děti, než se Benitovi otočil život naruby. Po generální stávce a pochodu na Řím, kde udělal rázný mladý muž zjevně velký dojem, se stal premiérem.

Velké změny

Na to, že ještě nedávno vedl velmi chudý život, to byla opravdu velká kariéra a spolu s jednou změnou přišly i další. Zatímco Rachele se třemi a postupně i dalšími dvěma dětmi žila nejprve v Miláně a potom nedaleko rodného Predappia na statku, který jim koupila hlava rodiny, Benito jako ministerský předseda plnil povinnosti v Římě. A plnil je opravdu poctivě, včetně toho, že věnoval svoji vzácnou přízeň mnoha a mnoha ženám. Přesto zůstával ženatý s Rachele, a dokonce zařídil, aby se i s dětmi přestěhovala za ním do Říma.

Proutník Mussolini

Jaké musely být pocity ženy, jejíž muž byl na výsluní jak v politickém životě, tak i v tom milostném, ale mimo vlastní byt? O mnoha jeho záletech jistě věděla, další mohla tušit a některé snad před ní dokázal utajit. I vrabci na střeše si ale vyprávěli o tom, že je Rachele nejpodváděnější ženou celé Itálie. A ona to snášela, dokonce svého manžela omlouvala. Prý byl velmi energický. To jistě ano…

Milenka zemřela po boku Benita

Po všech krátkých románcích se Benito opravdově zamiloval. Jeho milenkou číslo jedna se v roce 1932 stala Clara Petacciová, které se ani přes protesty své manželky nevzdal až do smrti. Rachele sice byla paní Mussoliniová, ale stále tady byla i „ta druhá” – Clara. Ta nakonec na svůj vztah s Benitem doplatila vlastním životem, když s ním byla i ve chvíli, kdy byl zatčen a později zastřelen. Stalo se to v dubnu roku 1945, těsně před koncem války, na níž měl Benito Mussolini lví podíl.

Rachele měla vlastně štěstí, že její manžel tehdy dával přednost jiné ženě. Po jeho smrti se sama přihlásila osvobozovacímu výboru, a i když si prožila roky pod dohledem na Ischii, nakonec se mohla vrátit do Forlì, otevřít si kavárnu a žít poklidným životem. Snad to byla alespoň malá odměna za léta prožitá vedle nevěrného diktátora.

Láska až za hrob?

I když by mohla na manžela, který ji po léta působil trápení, zapomenout, podařilo se jí nakonec získat jeho ostatky, které byly po popravě umístěny na chudinském hřbitově v Miláně. Nechala ho pohřbít v jejich rodném Predappiu. O svého muže se tak, jak se starala o rodinu celý život, postarala i po jeho smrti. Bez ohledu na to, jestli si to zasloužil, nebo ne. Ona sama zemřela v roce 1979, tedy 34 let po Benitovi. Bylo jí 89 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Rachele Mussolini, Benito Mussolini

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články