Drsný vztah Stalina se synem: Tvoje žena si vzala idiota, napsal mu rozzlobený diktátor

Drsný vztah Stalina se synem: Tvoje žena si vzala idiota, napsal mu rozzlobený diktátor
Zdroj: Profimedia.cz

Vasilij Stalin byl nejen syn sovětského diktátora Josifa Stalina, ale také rozmazlený a neschopný opilec, kvůli jehož tragickým rozhodnutím umírali lidé. Zemřel v pouhých čtyřiceti letech a v naprostém zapomnění. Sám se totiž nedokázal nikdy prosadit, cestu životem mu vyšlapali otcovi lidé...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 04. 2021 15:30

Vasilij Stalin se narodil 21. března 1921 v Moskvě. Jeho dospívání bylo poznamenáno komplikovaným vztahem s otcem a matkou, jež trpěla psychickými problémy. Během války sloužil u letectva a ve čtyřiadvaceti letech nasbíral více hodností než kdejaký zasloužilý veterán. Toto podlézání ze strany armády mu však pouze uškodilo. A to zejména během poválečných let, kdy jeho lehkovážná rozhodnutí končila mnohdy tragickou smrtí.

Matkou z donucení

Druhá Stalinova manželka se do mateřství zrovna nehrnula. Bývalá Leninova sekretářka a zarytá komunistka měla trošku jiné priority. To se ale jejímu manželovi nelíbilo. Očekával, že zůstane doma a bude se naplno věnovat dětem. Když nepomohla slova, došlo na radikální řešení. Naděžda Alliluyeva byla oficiálně vykázána z komunistické strany. Ale ani z toho si nic nedělala. Najala chůvy pro Vasilije a jeho sestru Světlanu (oba jsou na úvodní fotografii i s Josifem Stalinem) a pokračovala v budování vlastní kariéry.

Vasilij tak nikdy nepocítil rodičovskou lásku. Obklopený „služebnictvem” a bodyguardy si svůj vztek začal vylévat na sestře. „Vzal mi všechny panenky nebo vytrhal všechny květiny, které jsem pracně zasadila,” vzpomínala Světlana. V roce 1932, na výročí revoluce, se oba rodiče pohádali natolik, že Naděžda o pár hodin později spáchala sebevraždu. Došlo jí totiž, že nikdy nebude moci svého manžela opustit. Stalin před dětmi příčinu smrti jejich matky tajil, pravdu jim řekl až po deseti letech. Vasilije to naprosto odrovnalo. Začal být agresivní a závislý na alkoholu. Nikdo se však neodhodlal k tomu, aby mu podal pomocnou ruku.

Stalin u letectva

V roce 1938 nastoupil Vasilij k letectvu. Během svého výcviku se mu od budoucího šéfa NKVD Beriji dostalo velmi vlídného zacházení. Zařídil mu luxusní ubytování a jen tu nejlepší stravu. Když se to dozvěděl Josif Stalin, nařídil synáčka přesunout pěkně k ostatním do kasáren. To byl velmi zajímavý krok. Otec ho vlastně nechtěl rozmazlovat, to za něj udělali podřízení, kteří měli z diktátora strach. Po promoci byl Vasilij poslán k moskevskému pluku. Tam coby mladý důstojník začal pít první ligu a prohánět každou sukni. Tehdy se také seznámil se svou první manželkou Galinou, s níž se oženil v pouhých devatenácti letech.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Uncovered (@realhistoryuncovered)

Když se to doneslo ke Stalinovi, poslal synovi vzkaz napsaný červenou tužkou: „Proč jsi mne nepožádal o svolení? K čertu s vámi. Kdyby jen věděla, jakého si vzala idiota.”  Po vynuceném přestěhování do Kremlu se mladému páru narodily dvě děti. Vasilij však po nějaké době začal opět pít a hledat potěšení jinde. Navíc vypukla druhá světová válka, během níž byl zajat jeho starší bratr Jakov, kterého měl Josif se svou první manželkou Jekatěrinou. Vasilij tak dostal striktní zákaz pohybovat se v blízkosti fronty. Přesto to dotáhl až na plukovníka. Jakmile se ale karta obrátila ve prospěch Sovětů, získal povolení zúčastnit se bojů. Sestřelil dvě německá letadla, ale Josifovi to nestačilo. Sám svého syna nikdy nepovýšil...

Smutný konec Vasilije Stalina

Po válce se Vasilij začal angažovat v hokeji. V roce 1950 ale celý jeho tým zemřel během leteckého neštěstí. A on ze strachu, co by na to řekl otec, nahradil všechny hráče mladšími. Mezitím byl povýšen na generálporučíka, což mu zvedlo sebevědomí ještě víc. Dokonce začal požadovat velení vzdušných sil v Moskvě. Opět mu všichni vyšli vstříc. Zaškolení a výcvik odmítl, raději si zase přihnul. Pod vlivem alkoholu také na 1. května 1952 naplánoval přehlídkový let, který skončil smrtí dvou pilotů. Kvůli špatnému počasí neměli vůbec vzlétnout. Josif Stalin opět zuřil a zbavil syna velení.

Po diktátorově smrti v roce 1953 už Vasilijovi nikdo nevycházel vstříc. Chruščov mu odebral všechny hodnosti, ocenění, peníze a uvrhl ho do Lefortovské věznice. Nakonec se mu ale přece jen zželelo bývalého sovětského korunního prince a v roce 1960 jej propustil na svobodu. Nabídl mu malou penzi a právo nosit starou uniformu. Jakmile se však Vasilij dostal ven, začal znovu pít, což jeho už tak podlomené zdraví to nevydrželo. Zemřel v úplném zapomnění, dva dny před jednačtyřicátými narozeninami...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vasily Stalin

Allthatsinteresting.com: Inside The Tragic Descent Of Vasily Stalin, The Soviet Dictator’s Second Son

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články