Člověk versus šimpanz aneb Jak chlupatá televizní hvězda zesměšnila žárlivého kolegu

Člověk versus šimpanz aneb Jak chlupatá televizní hvězda zesměšnila žárlivého kolegu
Zdroj: Wikimedia Commons/NBC Television, Public domain
Sympatický šimpanz Fred vydělal stanici NBC miliony. 
Jeho úhlavním nepřítelem byl Dave Garroway, moderátor pořadu NBC Today. Žárlil na Fredův úspěch.Šimpanz Fred se svou budoucí láskou Phoebe B. Beebe a "nepřítelem". Ten usměvavý pán je totiž Dave Garroway.Po pěti letch před kamerou se musel šimpanz Fred pakovat. Začal totiž být velmi nerudný a agresivní.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když se pořad NBC Today, který patří k nejdéle vysílaným ranním zpravodajským show, potýkal s nízkou sledovaností, jeho tvůrce napadlo, že by to chtělo nějaké zvíře. Nejlépe šimpanze.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 10. 2021 13:00

Byl to odvážný krok, který nakonec televizi vydělal přes sto milionů dolarů. Pořad NBC Today byl primárně zaměřen na zprávy, rozhovory a dětské diváky. Jak do této koncepce zapadal šimpanz jménem J. Fred Muggs?

Chlupatá hvězda s koblihou

Fredův majitel Carmine Bud Mennella využil svých kontaktů v NBC a přihlásil zvíře do konkurzu. Shodou okolností jej ale zmeškali. Když si šli spravit náladu do nedaleké kavárny, šimpanz tam na sebe ihned strhl pozornost. Bavil lidi třeba tím, že si do kávy namáčel koblihu. Jedním z pobavených zákazníků byl i manažer televize. Ten ihned informoval ředitele stanice, že právě našel opici, která splní všechny jejich požadavky.

Šimpanz však nebavil jen dospělé diváky, ale i děti. Předváděl různé komediální skeče a hrál na klavír. Příjmy z reklam začaly růst závratnou rychlostí a během několika týdnů se show dostala do plusu. V duchu přísloví, že by se mělo železo kout, dokud je žhavé, se Fred vydal na celosvětové turné. V Japonsku se stal druhou nejoblíbenější celebritou, první příčku si zde držela Marilyn Monroe. 

Boj o slávu

Rostoucí obliba šimpanze ale po čase začala vadit jeho lidskému kolegovi. Moderátor Dave Garroway dumal nad tím, jak by zvířeti uškodil. Nejprve mu začal do jeho oblíbeného pomerančového džusu přidávat stimulanty. Doufal, že bude po nich agresivní. Moc to ale nefungovalo.

Jindy vymyslel rádoby nečekaný gag, kdy uprostřed živého vysílání postavil opici před dilema. Buď si vezme banán a “odejde” z show, nebo jej oželí a podepíše smlouvu na další rok. Co si Fred vybral? Ovoce, nebo tužku? Správně je druhá varianta. A navíc dokument podepsal velkým X. Garroway vyšel na úplného idiota. Kdyby si svůj plán dopředu pořádně připravil, zjistil by, že šimpanz ve skutečnosti banány nesnášel.

Záchvaty vzteku šimpanze Freda

Šimpanz Fred ale nebyl jen samá sranda. Nejvíce si na jeho nečekané výbuchy vzteku samozřejmě stěžoval Garroway, pravdou však je, že zaútočil i na členy štábu. Po pěti letech se vedení NBC rozhodlo, že mu smlouvu již neprodlouží. Nahradil jej mnohem klidnější lidoop Kokomo Jr.

Fredův majitel Mennella zažaloval Garrowaye za to, že svými pomluvami zničil zvířeti kariéru. Nebylo to ale tak hrozné. Šimpanz se i nadále objevoval v různých estrádách. V roce 1972 se na několik let usadili ve floridském divadle Busch Gardens. Poté nastal čas odejít na zasloužený odpočinek. A jak se mu dařilo pak? Měl by být stále naživu. Speciálně upravené obydlí s rádiem, televizí a dvorkem připomínajícím džungli prý obývá se svou “přítelkyní” Phoebe B. Beebe, kterou poznal během práce v televizi. Pokud tomu tak skutečně je, oslavil by příští rok 70. narozeniny. Vzhledem k tomu, že se šimpanzi učenliví dožívají průměrně padesáti let, byl by to skutečný unikát.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Šimpanz učenlivý 

Wikipedia.org: J. Fred Muggs 

Allthatsinteresting.com: J. Fred Muggs – The Chimpanzee that saved NBC’s Today show 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články