V Thajsku zachránili vzácná opičí trojčata, jména dostala po členkách dívčí kapely

V Thajsku zachránili vzácná opičí trojčata, jména dostala po členkách dívčí kapely
Zdroj: Profimedia

Nezvyklé události byli svědky obyvatelé thajského Lopburi. Na střeše místního hotelu objevili novorozená trojčata makaka jávského, z nichž jedno viselo za pupeční šňůru přes okraj a hrozilo, že se každou chvílí zřítí. Příběh měl bohudík šťastný konec.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 03. 2021 09:30

Nebohých opičátek si všimla kolemjdoucí školačka, která na ně upozornila majitele nedalekého obchodu. Rozjela se téměř hodinová záchranná akce, na jejímž konci se vyděšená trojčata ocitla v rukou veterinářů. Informoval o tom server Yahoo!News.

Veterinářka si záchranu opiček předpověděla ve snu

„Byla velmi zesláblá, protože nejedla od chvíle, kdy je matka opustila. Věřím ale, že z nich vyrostou zdravé opice,“ vylíčila veterinářka Jutamas Suphanamová, která se o nalezence stará. Trojčata vážila mezi 350 a 400 gramy a dostala jména Jane, Noon a Bow podle členek místní populární dívčí skupiny Super Valentine.

Podle Suphanamové jsou trojčata u makaků jávských velmi vzácná. „Jejich matka musela rodit v obrovských bolestech a kvůli křiku, kterým porod doprovázela, byla nejspíš vyhnána z tlupy. V tom stresu pak novorozená mláďata nechala jejich osudu,“ odhaduje odbornice.

Za tři měsíce by se opičátka mohla volně pohybovat, nicméně potrvá ještě rok, než se budou moci vrátit do divočiny. Bez zajímavosti není ani fakt, že veterinářka měla před nalezením trojčátek zvláštní sen. „Zdálo se mi, že jsem adoptovala holčičky. A ono se mi to vlastně splnilo,“ směje se Suphanamová.

Lopburi, kde mláďata nalezli, se chlubí bohatou populací makaků jávských, kteří se toulají po ulicích a budovách. Místní věří, že nosí štěstí, a proto jim každý rok v listopadu vzdávají hold prostřednictvím Opičího festivalu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články