Svatby pana Voka: Na place panovala napjatá atmosféra. Došlo na výbuchy vzteku i zlomené srdce

Svatby pana Voka: Na place panovala napjatá atmosféra. Došlo na výbuchy vzteku i zlomené srdce
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Role ve filmu Svatby pana Voka byla pro herce Miloše Kopeckého jako ušitá. Proslulý milovník žen mohl dát konečně volný průchod své nátuře. Bohužel však přitom zlomil srdce jedné mladé kolegyni. Svádění bylo možná způsobem odreagování od napjaté atmosféry, kterou měl na svědomí režisér Steklý.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2020 16:00

Na film Svatby pana Voka se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam. Petr Vok, jeden z nejvýznamnějších představitelů šlechtického rodu Rožmberků, se musí před svou svatbou zbavit svého dvanáctičlenného fraucimoru. Jakým způsobem už napovídá samotný název filmu.

Zlomené srdce

Miloš Kopecký nebyl prvním adeptem na roli rozmarného pana Voka. Režisér Karel Steklý měl nejdříve vyhlédnutého Vlastimila Brodského a Martina Růžka. Názor změnil poté, co uviděl film Slasti Otce vlasti, ve kterém Kopecký bravurně ztvárnil krále Jana Lucemburského. Role šlechticů mu náramně seděly.

Jenomže Miloš Kopecký si nedokázal pomoct a opět ztropil na place pěkné pozdvižení. Zapletl se totiž s jednou z dívek z Vokova fraucimoru. „Holka se do něho zamilovala. Myslela si, že z toho něco bude. Miloš byl ale starý proutník. Po pár dnech o ni ztratil zájem,“ zavzpomínal jeden člen štábu.

Napjatá atmosféra

Role sluhy Cyrila se zhostil herec Václav Sloup, který vzpomínal na to, že měl největší problém se svým filmovým účesem. „Scénář mne zaujal hned,“ prozradil. „Vadil mi jenom ten účes. Udělali mi hrozně kudrnaté vlasy, až mě to trochu ponižovalo. V té době jsem hrál v divadle Na zábradlí a vždy trvalo strašně dlouho, než mi vlasy vrátili do původního stavu.“

Přestože si herci natáčení užívali, někdy šlo do tuhého. Režisér Steklý někdy neudržel nervy na uzdě a vybouchl. To pak vždy všechny seřval. Bylo to ale jako na houpačce. Po výbuchu vzteku se zase uklidnil a fungoval zcela normálně, jako by se nic nestalo.

Dobře myšlené rady

I přes cholerický přístup k práci nechával Steklý hercům volnou ruku, aby mohli improvizovat. A to byla voda na mlýn Miloše Kopeckého. Ten zastával názor, že dobrý herec nemá trávit volný čas studováním scénáře, ale pobytem v kavárnách či posteli. A tímto pravidlem se řídil po celý svůj život.

Vystřídal stovky žen. Považoval je za slunce, které potřebuje k životu. Neholdoval však oslnivým kráskám. Měl rád obyčejné ženy s pevnými stehny. Jeho poslední manželka se o něj starala až do úplného konce. Kromě těžkých depresí Kopeckého ještě na sklonku života sužovala rakovina žaludku. Zemřel v únoru roku 1996.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Svatby pana Voka

TV Seznam: Svatby pana Voka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články